Zdrav študentski obrok

Ko ni mame, da bi svojemu študentu kuhala zdrave obroke, je težko ohraniti zdrav način prehranjevanja. Študentje so obdani s ponudniki s hitro prehrano in zaradi pomanjkanja časa največkrat posežejo po nezdravih in kaloričnih obrokih.

Priprava zdravega obroka pa v resnici ni tako težka in dolgotrajna kot si mislimo. Hrana je veliko bolj zdrava že če mastne priloge nadomestimo z zelenjavo, olje ali mast pa zamenjamo z olivnim oljem ali kokosovim maslom.  Že samo s tem bomo izpustili tiste sestavine, ki dajo hrani največ kalorij.

 

Prvo pravilo zdrave prehrane je, da se je v veliki meri potrebno izogniti tako imenovanem fast food-u

Ne posegajte po nezdravem ocvrtem krompirčku, ki je prava kalorična bomba. Poleg tega pa učinek sitosti hitro popusti. Ni pa nobene potrebe po tem,da se krompirčku povsem odpoveste. Ko si zaželite krompirček ne iščite izgovorov, da ni časa in da bo najhitreje, če stopite do najbližjega ponudnika fast food-a, enostavno si iz skrinje v kateri si že prej pripravite zaloge zmrnjenega, narezanega kropirčka, uzemite željeno količino krompirčka, ga razporedite na pladen na peki papir in kar zmrznjenega pecite v pečisi cca.45 min na 200-220 stopinj celzija. Ko bo lepo zlate barve ga posolite in si zdraven namesto kalorične majoneze privoščite kečap.

 

Drugo pravilo zdrave prehrane je, da se je potrebno odpovedati kaloričnim prilogam

Ko se izognete ponudniku s hitro prehrano in odidete v restavracijo ste že naredili prvi korak k bolj zdravi prehrani. Ko boste brali jedilnik boste spoznali, da imajo restavracije v ponudbi še kaj drugega kot samo pico in pohan sir z ocvrtim kropirčkom in tatarsko omako.  Naročite si obrok, ki je zdravo sestavljen. Svinino in mastno meso zamenjajte s piščančjim ali puranjim mesom, za prilogo pa si namesto kaloričnega pomfrija izberite pire krompir in zdravo zelenjavo.  Vedno si privoščite tudi solato, ki je polna vitaminov. Če imate možost, da jo začinite sami, uporabite olivno olje, ki je zelo zdravo.  Če si izberete zdrav obrok ne boste čisto nič prikrajšani za dober okus.  Zdrave puranje, mesne rolade s šunko v zelenjavni, kremni omaki z okusnim pire krompirjem in hrustljavo solato niso prav nič manj okusne kot kalorična pica ali kakršni koli ocvrtki v olju.

 

Tretje pravilo zdrave prehrane je, da se izognite kaloričnim prigrizkom

Tu in tam si seveda lahko privoščite kakšen košček kalorične čokolade ali kakšen košček torte a če boste to počeli vsak dan med obroki, se bodo maščobe in nezdrave snovi hitro nabirale v vašem telesu, kar se potem odraža tudi v slabem počutju in vse boj zamaščenem zunanjem videzu.  Med obroki si lahko privoščite veliko bolj zdrave obroke. Poigrajte se z barvami in si na dolge trakce narežite rumeno,rdečo in zeleno papriko, prav tako na trakce narežite korenček in ostalo zelenjavo, ki jo imate radi. Naredite si še odličen jogurtov preliv, ki ga začinite po svojem okusu in že je pred vami zdrav prigrizek. Trakce zelenjave lahko omakate v jugurtov preliv in jih grizljate pred televizijo. Zdravi prigrizki so tudi vsi sadni posladki. Privoščite si nekaj suhega ali svežega sadja. Naredite sadno kupo in namesto kalorične smetane uporabite najljubši sadni jogurt kot preliv.

 

Študij traja kar nekaj let in če zanemarimo svoje telo se nam to v prihodnosti lahko slabo obrestuje. Zdravje je danes pravo bogastvo, znano pa je, da se ga ne da kupiti. Zato torej pazite na svojo prehrano, saj vam bo to močo pripomoglo k zdrvju.  Priprava zdravih obrokov res ni zamudna in še zdaleč ne neokusna.  Pri pripravi okusnega, zdravega in hkrati hitro pripravljenega obroka je potrebno le malo domišljije in seveda kup zdravih sestavin.  Pa dober tek!

 

Tjaša Ruparčič

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.