Evropski dan jezikov

26. september je z letom 2001 postal praznik evropskih jezikov. Evropa je prava jezikovna zakladnica: 23 uradnih jezikov EU, več kot 60 regionalnih in manjšinjskih jezikov, ki jih govorijo pripadniki avtohtonih evropskih skupnosti, jeziki priseljencev iz drugih držav in celin. Evropska komisija in Svet Evrope sta leta 2001 s pobudo za evropsko leto jezikovželela opozoriti prav na to neverjetno jezikovno bogastvo.

 

Evropsko leto jezikov so obeležili v 45 evropskih državah. Na stotine dejavnosti je prebivalcem predstavilo bogastvo jezikovne različnosti in pomen učenja jezikov. Jeziki so vezivo evropskega povezovanja, zato se pobuda nadaljuje z evropskim dnevom jezikov. Njegov namen je opozoriti na pomen večjezičnosti v Evropi, ohranjati jezikovno in kulturno različnost in spodbujati učenje jezikov v šoli in zunaj nje.

 

Praznik jezikov

Evropski dan jezikov 26. septembra je seveda namenjen tudi praznovanju. V Evropi se vsako leto zvrstijo številne prireditve, v katerih imajo glavno vlogo jeziki: predstave, otroške prireditve, glasbene igre, jezikovni tečaji, radijske in televizijske oddaje, konference … možnosti je še veliko.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.