Zdravje je bogastvo!

Znano je, da veliko število študentov ne skrbi najbolje za zdravo prehrano, posledično imajo prekomerno telesno težo kot izgovor za „zdravilo“ proti živčnosti pred izpiti pa tu in tam prižgejo še cigareto.

Kljub temu da se s takimi slabimi navadami sreča večina študentov, se je potrebno zavedati, da so prav te slabe navade istočasno tudi dejavniki tveganja za razvoj kroničnih srčnožilnih bolezni, kar pomeni možnost, da pride do kapi – srčne ali možganske. Veliko študentov se sooča tudi s posebno boleznijo, ki ji pravimo sezonsko psihosomatsko obolenje, ki nastopi v času izpitov, pogosto pa zaradi menjave življenjskega okolja pride tudi do stresa.

Najboljši nasvet za bodoče študente

Morate se zavedati, da selitev v drug kraj in druženje z drugimi ljudmi ne pomeni, da morate svoje življenje popolnoma spremeniti. Še vedno počnite vse, kar ste počeli v domačem kraju. Ko boste študentje, pa se obremenjujte samo s stvarmi, ki se tičejo študentov. Ne nalagajte si nepotrebnih dodatnih dejavnosti, saj preobremenjenost z delom lahko pripelje do stresa. Stres pomeni, da se nam poveča adrenalin. Srce nam bije hitreje, močneje se potimo in pritisk nam naraste. To lahko vodi do bolečine v trebuhu in do težav s prebavo. Take težave pa nam med izpiti ali učenjem čisto nič ne olajšajo počutja.

MOTNJE HRANJENJA SO PRI ŠTUDENTIH ZELO POGOSTE

Veliko študentk se namesto s študijskimi obveznostmi obremenjuje s svojim videzom. Kljub temu da so vitke, si ne morejo pomagati, da ne bi mislile, da so predebele. Nenehna misel na vitko linijo pripelje do tega, da študentke zbolijo. Kmalu pride do odmikanja od ljudi, do hude krivde takoj po zaužitju hrane, do nezadovoljstva s samim seboj. Opisano početje je značilno za motnje hranjenja, ki jih lahko razdelimo na tri glavne bolezni: bulimija nervoza, anoreksija nervoza in tako imenovano prenajedanje. Ne smemo pa pozabiti tudi na študente, saj ima motnje hranjenja tudi vse več moških predstavnikov.

ANOREKSIJA NERVOZA in BULIMIJA NERVOZA

Za osebe pri katerih lahko opazimo, da želijo zmanjšati telesno težo, kljub temu da že imajo minimalno telesno težo, je čas za preplah in sum anoreksije. Za ljudi s to boleznijo je značilno tudi to, da težave s premajhno telesno težo zanikajo in da imajo zelo intenziven strah pred pridobivanjem telesne teže. Z besedo bulimija pa označujemo stanje, ko se oseba dobesedno baše z enormno količino hrane potem pa sama povzroči bruhanje, se pretirano posti, pretirano telovadi, se pretirano klistira in podobno.

Tako pri anoreksiji kot tudi pri bulimiji lahko nastopita dva tipa. Za prvi tip je značilno,da bruhanje sprožamo sami, pri drugem tipu pa se bruhanje sproža samo od sebe.

KOMPULZIVNO PRENAJEDANJE

Tudi tukaj govorimo o prenajedanju s hrano. Oseba s to boleznijo se v določenem času, npr. v roku ene ali dveh ur nažira s hrano, ki je zdrava oseba v enakih okoliščinah nikakor ne bi mogla zaužiti v tako velikih količinah. Oseba izgubi nadzor nad samo seboj, ne more nadzorovati količine hrane, ki jo stlači v usta, prav tako ne nadzira hitrosti hranjenja (oseba se nažira in prehitro je). Osebe s to boleznijo se ne poslužujejo pretiravanja pri telovadbi, postenja in ostalih metod, ki so značilne za bolnike, ki imajo bulimijo.

Za osebe, ki imajo motnjo hranjenja je značilno, da jih drugi dojemajo kot izjemno srečne osebe. Precej časa so nasmejani in nihče ne opazi, da imajo težave. Za študente s to motnjo je značilno, da za njih mislimo, da nimajo težav z učenjem in koncentracijo, a je to daleč od resnice. Telo je večinoma tako izčrpano zaradi pomanjkanja hrane, da to močno vpliva na mentalno sposobnost. Nemalokrat so obveznosti študenta prezahtevne za izčrpano telo in pride do pavziranja, slabih ocen ali celo do prekinitve študija.

Da bi se študentje izognili tem boleznim, je potrebno nekaj storiti že precej časa pred študijem. Na starših je, da otroke dobro vzgajajo. Vsak starš mora otroka vzgojiti tako, da mu bo skozi odraščanje jasno, da se mora ceniti, ne glede na to, kako je videti. Sami študentje pa se morajo zavedati, da je vedno dobro izražati svoja čustva in jih ne tiščati v sebi, včasih je potrebno prisluhniti samemu sebi in ne poslušati kritik družbe, pridobiti pa si je potrebno tudi znanja o zdravi prehrani in uravnovešeni telesni teži. Predvsem pa je pomembno, da se imate radi in se sprejmete takšne, kot ste.

Tjaša Ruparčič

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.