Kavbojke, brezčasna klasika!

Oh ta moda. Nenehno se spreminja.

Kar je bilo modno lani, letos lahko mirno zapakiramo v škatle in dobrodušno podarimo tistemu, ki si novih oblačil ne more privoščiti. Modne smernice so neusmiljene in se spreminjajo zelo hitro. A džins ostaja. Lahko rečemo, da so kavbojke večna klasika. Danes so kavbojke nepogrešljiv kos garderobe tako pri moških kot tudi pri ženskah. Lahko izberemo tiste široke kavbojke za več udobja ali tiste čisto oprijete za bolj prefinjen videz. Dame, ki temnim kavbojkam dodajo še visoke pete, so videti elegantne. Če malo raztrgane kavbojke kombiniramo z nizkimi čevlji, dobimo “casual look”, ki je ravno tako videti zelo dobro. Moški so v kavbojkah videti prav tako dobro ne glede na to, ali kavbojke kombinirajo s športnim puloverjem ali elegantnimi čevlji.

Enostavno – džins je večen

Danes si posamezniki svoje garderobe brez džinsa skoraj ne morejo predstavljati. Džins se pojavlja v obliki hlač, kril, torbic, čevljev, modnih dodatkov itd. A kavbojke pred časom niso bile izumljene za sprehajanje po modni brvi. Ravno nasprotno. »Jeans« je angleški izraz, ki izhaja iz francoskih besed blue de Gênes, kar v angleščini dobesedno pomeni blue of Genova. V tem italijanskem pristanišču so namreč začeli prodajati hlače iz džinsa. Kot sem že omenila, niso nastale zaradi mode, ampak bolj zaradi nuje. Mornarji in delavci so potrebovali hlače, ki so trpežne in se ne raztrgajo tako hitro kot navadne hlače iz blaga. Nosili naj bi jih že okoli leta 1500. Tako so kavbojke postale oblačilo delavcev oz. oblačilo nižjega sloja. Zgodovinsko najbolj znani znamki sta Levi’s in Wrangler. Levi Strauss je bil trgovec, ki je kavbojke izdeloval in prodajal v Kaliforniji v drugi polovici 19. stoletja. S krojačem Jacobom Davisom sta izpopolnila izdelavo kavbojk in dosegla večjo vzdržljivost kavbojk z bakrenimi zakovicami na žepih in bakrenimi gumbi na vrhu zadrge. Leta 1873 sta za ta izum prejela patent. Od takrat naprej so »leviske« vsem poznane kot kakovostne kavbojke, ki jih nosimo še danes. Kavbojke, ki se jih je nekoč lahko kupilo za male denarce, so danes kakovostne in zelo iskane. Prednost kavbojk je v tem, da si jih lahko privošči zelo širok spekter ljudi. Njihova cena je danes od 35 evrov naprej. Zadnja leta se pojavljajo kavbojke prestižnih znamk, za katere je potrebno odšteti tudi preko 200 evrov. Tako so kavbojke, ki so veljale za oblačilo revnih, postale oblačilo tistih, ki imajo nekaj v žepu, in oblačilo tistih, ki so modno osveščeni.

 

Poznamo kavbojke vseh možnih velikosti in oblik
Lahko so dolge, kratke, svetle, temne, široke, oprijete, športne, elegantne, zdrgnjene, strgane, z visokim ali nizkim pasom itd. In če mislite, da se kakšne nove ideje pri kavbojkah ne da predstaviti, se motite. Neki prebivalec Reke je izdelal kavbojke, ki naj bi odvrnile posiljevalce. Kavbojke je že predstavil na razstavi izumov v ameriškem Pittsburgu. Izumitelj Vladimir Markov (35 let) je kavbojke poimenoval Grizzly. Namesto zadnjega gumba na pasu imajo jekleno zaponko s kodo, ki naj bi bila znana le ženski, ki nosi kavbojke. Tisti vztrajni posiljevalci bi se ranili ob majhni jekleni žici, ki je zašita znotraj pasu. Po njegovem mnenju naj bi tako žrtev imela čas, da pokliče policijo ali da pobegne.

 

Ko govorimo o kavbojkah, resnično govorimo o brezčasni klasiki. Naj bodo kakršnekoli oblike, naj imajo kakršnokoli funkcijo, ljudem so enostavno všeč. Po izumih, ki se rojevajo iz navadnih kavbojk, in modnih smernicah, ki vedno vključujejo džins, lahko sklepamo, da ta večna klasika ne bo šla nikoli v pozabo.

Tjaša Ruparčič

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.