Zdravstveni domovi za študente

V Republiki Sloveniji si po Pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja vsak državljan prostovoljno izbere osebnega zdravnika na primarni ravni.
Z izbiro se odloči, da boš pri izbranem zdravniku opravljal vse zdravstvene storitve; zdravstvene storitve pri drugih zdravnikih, ki niso tvoj izbrani zdravnik, lahko kot zavarovana oseba uveljavljaš le v primeru nujnega stanja.

Študentje morajo imeti za obisk zdravnika urejeno zdravstveno zavarovanje
Rednim in izrednim študentom zadošča osnovno zdravstveno zavarovanje, študentje brez statusa in tuji študentje pa si morajo priskrbeti druge oblike zavarovanja vključno z dodatnim zdravstvenim zavarovanjem. Predpisi s področja visokega šolstva zagotavljajo rednim in izrednim študentom, ki so vpisani na visokošolski zavod in se izobražujejo po dodiplomskem ali podiplomskem študijskem programu, če niso v delovnem razmerju ali niso prijavljeni kot iskalci zaposlitve na Zavodu RS za zaposlovanje, da so lahko obvezno zdravstveno zavarovani kot vzdrževani družinski člani. Za to je pomembno, da vsak študent za vsako študijsko leto posebej pravočasno delodajalcu svojega starša predloži potrdilo o šolanju.

Dostopna in celostna zdravstvena oskrba
Če študentje nimajo izbranega osebnega zdravnika v Zdravstvenem domu za študente, jim lahko tam nudijo samo urgentno zdravljenje (npr. visoka vročina, hude bolečine, sveže poškodbe), ne morejo pa jim napisati napotnice, jih pošiljati na nadaljnje zdravljenje, jim predpisati zdravil na recept ali pomagati pri lažjih bolezenskih stanjih. Prav tako jim ne morejo napisati zdravniškega opravičila. Zato je za študente, če so vsaj štiri dni v tednu v kraju, kjer študirajo, smiselno izbrati osebnega zdravnika v Zdravstvenem domu za študente, saj je njihov osebni zdravnik v kraju stalnega bivališča med vikendom običajno nedosegljiv. Poleg tega pa nekatere fakultete sprejmejo le tista zdravniška opravičila, ki so izdana v Zdravstvenem domu za študente, zato je tu mnogo lažje dobiti opravičilo, kar je še dodaten razlog, da imajo študentje osebnega zdravnika v tem zdravstvenem domu.

Zdravstveni domovi za študente pokrivajo specifično populacijo; za dodiplomske in podiplomske študente, pa tudi njihove učitelje, skrbijo na področju preventive (sistematski zdravstveni pregledi, obvezna cepljenja, zdravstvena vzgoja) in kurative. Pokrivajo področje splošnega zdravstvenega varstva, zobozdravstvenega varstva ter tudi ambulante specialistične dejavnosti: ginekologije in psihiatrije.

Lokacija
Zdravstveno dejavnost za študente v Ljubljani izvajajo na dveh lokacijah; glavna enota je na Aškerčevi 4 v Ljubljani, kjer je sedež zavoda Zdravstveni domovi za študente, in obsega splošno, specialistično, zobozdravstveno dejavnost ter laboratorij, dislocirana enota pa je v študentskem naselju v Rožni dolini (blok 8) na Cesti 27. aprila 31 v Ljubljani.

Redni in izredni študentje Univerze v Mariboru imajo zagotovljeno zdravstveno varstvo, ki vključuje preventivno in kurativno dejavnost in se izvaja v prenovljeni ambulanti dispanzerja za zdravstveno varstvo študentov v Mariboru na stari lokaciji Ob parku 5. Prvo pomoč lahko študentje dobijo tudi v katerikoli ambulanti v Mariboru.

V Zdravstvenem domu v Kopru so kot šolski dispanzer zaposlene 4 zdravnice, ki skrbijo za zdravje študentov. Študentje so upravičeni do medicinske oskrbe v nujnih primerih, drugače pa so obravnavani samoplačniško. Delo je organizirano tako, da bolne študente sprejema le tista zdravnica, ki je imenovana zdravnica fakultete.

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.