Življenje brez šampona

Zaradi priljubljenosti zero-waste življenja se je kozmetična industrija morala prilagoditi s trdimi šamponi in balzami ter drugimi bolj naravnimi izdelki. Nekateri pa svojo težnjo k naravnemu življenju uresničujejo na bolj skrajen način – brez uporabe šampona.

Je to sploh mogoče?

Tvoja prva misel je gotovo: fuj. Res si je težko zamisliti, da ne bi več uporabljali šampona. Naši lasje bi bili mastni, lasišče bi nas srbelo, da ne govorimo o vonju. Kaj pa, če ti povemo, da so to vse miti in je življenje brez šampona v bistvu presenetljivo učinkovito?

Dobro, lahko greva v bar, ampak ne bom si umila las.

Šamponi in detergenti vplivajo na ph našega lasišča. Zelo pogosto umivanje las (vsak dan ali vsak drug dan) je slabo za naše lasišče, ker s tem odstranimo naravna olja. Šamponi so pogosto polni kemikalij in čeprav naj bi očistili naše lase, velikokrat zapacajo naša lasišča.

Kje sploh začeti

Kaj se torej zgodi, ko prenehamo uporabljati šampon? Prve dni in tedne bomo res imeli bolj mastne lase. Naše lasišče se mora navaditi na pomanjkanje kemikalij. Lase moramo seveda še vedno očistiti. Namesto šampona uporabimo sodo bikarbono in jabolčni kis.

Nisem prepričana, če želim, da mi umijete lase.

Po nekaj tednih pride do prav presenetljivega rezultata. Naše lasišče je manj mastno in srbeče, lasje so bolj zdravi in gosti. Po nekaj mesecih ali celo letih lahko ugotovimo, da manj izpadajo, se bolj bleščijo na soncu in predvsem zdržijo veliko dlje brez pranja.

Ni za vsakega

Seveda gre za veliko spremembo in če ti to pač ne odgovarja, ti ne. Bi ti pa svetovali, da izbereš bolj naravne šampone, na primer takega iz gline, ki ne razdraži lasišča. Poceni šamponi iz drogerij so polni kemikalij in na dolgi rok ne odgovarjajo tvojim lasem.

Šampon je boljši, ker pridem prvi in očistim lase. Balzam je boljši, ker so lasje potem svilnati in mehki.

Če te zanima, kakšno je življenje brez šampona, si poglej spodnji video. Poleg uporabe sode bikarbone in jabolčnega kisa lahko uporabiš tudi čičerikino moko, ki bo očistila tvoje lase. Če imaš suho lasišče, priporočamo, da si pred pranjem vanj vtreš kokosovo olje.

1 Year with No Shampoo - Natural Beauty

Urednica revije Študent

Prejšnji članekNajbolj enostavna jabolčna sladica
Naslednji članekKam silvestrovat za novo leto?
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.