Znaki, da je v tvoji prehrani PREVEČ beljakovin

Beljakovine so danes v modi: beljakovinske ploščice, napitki in celo piškoti. Ves čas se poudarja zadosten vnos beljakovin, ki so nujne za delovanje tvojega telesa. A kot vedno je potrebna zmernost, saj ima tudi previsok vnos beljakovin negativne posledice (ravno tako kot prenizek). Če te skrbi, ali zaužiješ primerno količino beljakovin, si preberi, kako se kaže previsok vnos beljakovin.

Penast urin

Penast urin je neposredna posledica vsebnosti beljakovin v urinu. Teh naj pri zdravem človeku v urinu ne bi bilo, saj ledvice neprestano filtrirajo kri in skrbijo za ustrezno sestavo urina. S previsokim vnosom beljakovin pa lahko preobremeniš ledvice, ki svoje vloge potem ne morejo opraviti. Poleg prekomernega vnosa beljakovin lahko do enake situacije pride zaradi bolezni jeter.

Putika

Do putike najpogosteje pride zaradi težav z jetri in ledvicami, a tudi zaradi previsokega vnosa beljakovin lahko nastane preveč sečne kisline, ki se kristalizira in nalaga v sklepna in obsklepna tkiva ter v podkožje.

Utrujenost

Utrujenost je lahko posledica marsičesa, a eden izmed znakov previsokega vnosa beljakovin je tudi pomanjkanje energije in entuziazma, splošno nezadovoljstvo, občutek utesnjenosti in frustriranosti.

Zdolgočaseno dekle gleda v ekran prenosnega računalnika
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels

Ostali znaki

Zaradi prevelike količine beljakovin lahko občutiš tudi nelagodje v prebavnem sistemu, zmanjšan apetit, opaziš pa lahko tudi nabiranje in zastajanje vode v telesu (na primer otekanje gležnjev).

VIRDr. Eric Berg DC
Prejšnji članekPiranesi je pravi labirint v vseh pomenih besede
Naslednji članek5 metod za lažje osvajanje tujih jezikov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.