Znanost o hujšanju: Zmanjšanje števila kalorij je učinkovitejše kot postenje

Overweight or fat adult man in very tight jeans on a gray background. Healthcare, medicine concept.
Foto: spukkato iz iStock

Pogostost in velikost obrokov sta bolj odločilna za izgubo ali povečanje telesne teže kot čas med prvim in zadnjim obrokom, je pokazala nova raziskava.

Po besedah glavne avtorice študije Wendy L. Bennett, dr. med., izredne profesorice medicine na Medicinski fakulteti Univerze Johnsa Hopkinsa v Baltimoru, čeprav so »časovno omejeni vzorci prehranjevanja« – znani kot prekinitveno postenje – priljubljeni, strogo zasnovane študije še niso pokazale, ali omejevanje skupnega časa za prehranjevanje čez dan pomaga pri nadzoru telesne teže.

Potek raziskave o telesni teži

V tej študiji je bila ocenjena povezava med časom od prvega do zadnjega obroka s spremembo telesne teže. V študijo je bilo vključenih skoraj 550 odraslih (starih 18 let ali več) iz treh zdravstvenih sistemov v Marylandu in Pensilvaniji z elektronskimi zdravstvenimi kartotekami. Udeleženci so imeli v dveh letih pred obdobjem vpisa v študijo (od februarja do julija 2019) registrirano vsaj eno meritev telesne teže in višine.

Na splošno je večina udeležencev (80 odstotkov) navedla, da so odrasli belci, 12 odstotkov se jih je samoopredelilo kot odrasli temnopolti, približno 3 odstotki pa so se opredelili kot odrasli Azijci. Večina udeležencev je poročala, da imajo univerzitetno ali višjo izobrazbo; povprečna starost je bila 51 let, povprečni indeks telesne mase pa 30,8, kar se šteje za debelost. Povprečen čas spremljanja telesne teže, zabeležene v elektronskem zdravstvenem zapisu, je bil 6,3 leta.

Udeleženci z višjim indeksom telesne mase ob vpisu so bili v primerjavi z odraslimi, ki so imeli nižji indeks telesne mase, pogosteje temnopolti odrasli, starejši, imeli sladkorno bolezen tipa 2 ali visok krvni tlak, imeli nižjo stopnjo izobrazbe, se manj gibali, jedli manj sadja in zelenjave, imeli daljši čas od zadnjega obroka do spanja in krajši čas od prvega do zadnjega obroka.

Cropped image of woman feet standing on weigh scales, on gray background. A tape measure in the foreground
V tej študiji je bila ocenjena povezava med časom od prvega do zadnjega obroka s spremembo telesne teže.
Foto: vadimguzhva iz iStock

Udeleženci so si pomagali z aplikacijo

Raziskovalna skupina je za udeležence izdelala mobilno aplikacijo Daily24, s katero so lahko v realnem času za vsako 24-urno okno beležili čas spanja, prehranjevanja in vstajanja. Elektronska sporočila, besedilna sporočila in obvestila v aplikaciji so udeležence spodbujala, naj aplikacijo čim več uporabljajo v prvem mesecu in ponovno v tednih moči – en teden na mesec v šestmesečnem intervencijskem delu študije.

Na podlagi časa spanja in prehranjevanja vsak dan, zabeleženega v mobilni aplikaciji, so raziskovalci lahko izmerili:

  • čas od prvega do zadnjega obroka na dan;
  • čas, ki preteče od zbujanja do prvega obroka; in
  • čas od zadnjega obroka do spanja.

Za vsakega udeleženca so izračunali povprečje vseh podatkov iz zaključenih dni.

Slim man measuring his waist. Healthy lifestyle, body slimming, weight loss concept. Cares about body.
Na podlagi časa spanja in prehranjevanja vsak dan, zabeleženega v mobilni aplikaciji, so raziskovalci lahko izmerili: čas od prvega do zadnjega obroka na dan; čas, ki preteče od zbujanja do prvega obroka; in čas od zadnjega obroka do spanja.
Foto: FotoDuets iz iStock

Ugotovitve raziskave

Z analizo podatkov so ugotovili:

  • Časovna razporeditev obrokov ni bila povezana s spremembo telesne teže v šestletnem obdobju spremljanja. To vključuje interval od prvega do zadnjega obroka, od prebujanja do zaužitja prvega obroka, od zaužitja zadnjega obroka do odhoda v posteljo in skupno trajanje spanja.
  • Skupno dnevno število večjih obrokov (ocenjenih na več kot 1000 kalorij) in srednje velikih obrokov (ocenjenih na 500-1000 kalorij) je bilo v šestletnem obdobju spremljanja povezano z večjo telesno težo, medtem ko je bilo manjše število manjših obrokov (ocenjenih na manj kot 500 kalorij) povezano z manjšo telesno težo.
  • Povprečni čas od prvega do zadnjega obroka je znašal 11,5 ure; povprečni čas od zbujanja do prvega obroka je znašal 1,6 ure; povprečni čas od zadnjega obroka do spanja je znašal 4 ure; povprečno trajanje spanja pa je bilo izračunano na 7,5 ure.
  • Študija ni odkrila povezave med časom obroka in spremembo telesne teže v populaciji z velikim razponom telesne teže.

Kot je poročal Bennett, čeprav so predhodne študije nakazovale, da lahko prekinitveno postenje izboljša telesne ritme in uravnava presnovo, ta študija v veliki skupini s širokim razponom telesne teže te povezave ni odkrila. Obsežne in stroge klinične študije prekinitvenega posta o dolgoročnem spreminjanju telesne teže je izredno težko izvesti, vendar so lahko tudi kratkoročne intervencijske študije dragocene za usmerjanje prihodnjih priporočil.

woman posing with a measuring tape and a big size pants
Čeprav so predhodne študije nakazovale, da lahko prekinitveno postenje izboljša telesne ritme in uravnava presnovo, ta študija v veliki skupini s širokim razponom telesne teže te povezave ni odkrila.
Foto: VladimirFLoyd iz iStock

Študija je omejena, vzorec pa je le delček celote

Čeprav je bilo v študiji ugotovljeno, da sta pogostost obrokov in skupni vnos kalorij močnejša dejavnika tveganja za spremembo telesne teže kot časovni razpored obrokov, po besedah vodilnega avtorja študije doktorja Di Zhao, znanstvenega sodelavca na oddelku za kardiovaskularno in klinično epidemiologijo na Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, ugotovitve ne morejo dokazati neposrednega vzroka in posledice.

Raziskovalci opozarjajo, da je študija omejena, saj niso ocenili zapletenih interakcij med časom in pogostostjo prehranjevanja. Ker je študija opazovalne narave, avtorji niso mogli sklepati o vzrokih in posledicah. Prihodnje študije bi si morale prizadevati za vključitev bolj raznolike populacije, saj je bila večina udeležencev študije dobro izobraženih belih žensk iz srednjeatlantske regije ZDA, je opozoril avtor.

Raziskovalci tudi niso mogli ugotoviti, ali je bila izguba telesne teže med udeleženci študije namerna pred njihovo vključitvijo v raziskavo, prav tako pa niso mogli izključiti dodatne spremenljivke morebitnih že obstoječih zdravstvenih stanj.

Po statističnih podatkih Ameriškega združenja za srce iz leta 2022 je 40 odstotkov odraslih v ZDA debelih; trenutna priporočila združenja glede prehrane in življenjskega sloga za zmanjšanje tveganja za bolezni srca in ožilja pa vključujejo omejitev celotnega vnosa kalorij, uživanje zdrave hrane in povečanje telesne dejavnosti.

Znanstvena izjava Ameriškega združenja za srce iz leta 2017: Časovna razporeditev in pogostost obrokov: V njej ni bilo jasno izražene prednosti pogostih majhnih obrokov ali občasnega posta. Opozorila je, da se zdijo neredni vzorci skupnega vnosa kalorij manj ugodni za ohranjanje telesne teže in optimalnega zdravja srca in ožilja. Poleg tega spreminjanje pogostosti obrokov morda ne bo koristno za zmanjšanje telesne teže ali izboljšanje tradicionalnih kardiometabolnih dejavnikov tveganja.

Fat woman, fat belly, plump, obese woman holding excess belly fat with measuring tape on beige background, female diet lifestyle concept
Ugotovitve ne morejo dokazati neposrednega vzroka in posledice.
Foto: Irina Shatilova iz iStock
VIRScienceDaily
Prejšnji članekMesečni horoskop: Februar 2023
Naslednji članekNajbolj obiskana spletna mesta na svetu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.