Znanstveni napredek pri Parkinsonovi bolezni

Znanstveniki so ugotovili, da se pri ljudeh, ki za Parkinsonovo bolezen zbolijo pred 50. letom, ta verjetno razvija že pred rojstvom. Ekipa znanstvenikov iz Cedars-Sinai zdravstvenega centra v Los Angelesu, je prišla do tega odkritja po mnogih raziskavah na mlajših od 50 let, ki so zboleli za Parkinsonovo boleznijo. Ko začnejo možganske celice odpovedovati, se sčasoma pojavi vse več vzrokov, ki pripomorejo k razvitju simptomov Parkinsonove bolezni. Obenem pa bo to odprlo vrata bodočim raziskavam in preprečevanju bolezni.

Raziskave so potekale tako, da so Parkinsonovim bolnikom vzeli vzorce krvi. Krvne celice so spremenili nazaj v navadne matične celice. Te matične celice lahko potem postanejo kakršne koli celice v telesu in se lahko ujamejo s tistimi, ki jih je nekdo daroval. Ekipa znanstvenikov jih je spremenila v celice, ki proizvajajo dopamin. Pri Parkinsonovi bolezni prihaja do velikih izgub celic, ki ga proizvajajo, zato je to odkritje zelo dobrodošlo.

»Ta raziskava in naša odkritja nam dajejo upanje, da bomo nekoč lahko preprečili in uspešno zdravili to bolezen,« je povedala Michele Tagliati, profesorica oddelka za Nevrologijo v centru Cedars-Sinai. Predsednik centra, Clive Svendsen, je dodal: »Naša raziskava je pokazala, kako se je dopamin obnašal skozi življenje naših bolnikov in raziskovancev.«

Odkrili so dve anomaliji ob razvijanju celic dopamina. Prva je bila kopičenje proteina imenovanega alfa sinuklein, ki ga zdravniki pogosto opazijo pri bolnikih s Parkinsonovo. Druga je slabo delovanje lizosomov, ki skrbijo, da se ta protein ne kopiči. »Lahko smo videli, da se to delovanje pojavlja 20 do 30 let in tako lahko oseba predčasno zboli za Parkinsonovo boleznijo,« je težave komentiral Clive Sendsen.

Tresenje rok

Zdravila še ni

Ob tej raziskavi so ugotavljali še vplive zdravil in možnosti zdravljenja bolezni. PEP005, ki ga zdravniki uporabljajo za rakave spremembe na koži, je zmanjšal kopičenje alfa sinukleina. To se ni zgodilo le pri laboratorijskih raziskavah na krvi, ampak tudi na miših. Zdravilo je prav tako zvišalo število encima, proteina kinaza C. Glede tega še niso sigurni, ali ima kakšen vpliv na bolezen. Zdaj želijo raziskati, kako lahko priredijo zdravilo PEP005, da bi lahko preprečili in zdravili Parkinsonovo bolezen pri mladih.

Parkinsonova bolezen

Počasi napredujoča bolezen, katere vzrok še ni znan. Glavna značilnost je propadanje dopaminskih nevronov, zaradi česar možganom primanjkuje dopamina. Parkinsonovo bolezen spremlja več kot 40 simptomov, ki jih delimo na motorične in nemotorične. Tresenje, upočasnjenost gibov, okorelost in motnje ravnotežja kot motorični simptomi. Pri nemotoričnih pa so najpogostejši depresija, apatija, utrujenost in demenca. Tudi odkrivanje ni lahko, saj točnega testa ni in lahko odkrivanje traja več let. Najpogosteje zbolijo tisti po 60. letu, pri 10 % se odkrije bolezen pred 50. letom. Oboleli so največkrat moški.

Po svetu je približno 6,5 milijona bolnikov, od tega jih je v Evropi 1,2 milijona. V Sloveniji imamo več kot 9 tisoč bolnikov s Parkinsonovo boleznijo.

Več o bolezni in parkinsonizmih si lahko prebereš na spletni strani Trepetlika.si

Urednik portala Student.si

VIRMedical News
Prejšnji članekKaj lahko naredim za naš planet? 10 preprostih načel
Naslednji članekGreta bo dobila svojo TV-serijo

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.