10 razlogov, da opustiš energijske pijače

Young man drinking energy drink while studying. College student concept. Energizing before learning.
Foto: NiseriN on iStock

V fitneš greš malo spran in srebaš redbull, ali se usedeš pred računalnik in odpreš monster. Podobno kot kava so energijske pijače bolj stvar navade kot dejanske potrebe po kofeinu. Na policah so v vseh barvah, okusih in količinah, ki si jih lahko zamisliš, da po njih sežeš že skoraj avtomatsko. Tega zares ne potrebuješ , kot pravi mami. Zakaj bi bilo pametno, da nehaš piti energijske pijače?

1Energijske pijače niso običajne brezalkoholne pijače

red bull, energy drink, drink

Seveda je zaskrbljujoča že količina dodanega sladkorja in ostalih snovi v običajnih brezalkoholnih pijačah, najsi so to gazirani napitki ali sadni sokovi. Energijske pijače vsebujejo predvsem kofein in ostale snovi za poživitev, sladila, barvila in arome.

2Vsebujejo prekomerne količine sladkorja

sugar, sweet, cubes

S pollitrsko pločevinko energijske pijače lahko v telo vnesemo do 55 g ali 11 vrečk sladkorja. Če upoštevamo, da po podatkih Ministrstva za zdravje te pijače uživa tretjina mladostnikov, velja dodati, da je to dobrih 10 odstotkov dnevnega energijskega vnosa za zmerno aktivnega 12-letnika.

3Povezane so s prekomerno telesno težo

Childhood obesity problem and weight loss. Fat boy at a nutritionist appointment. Overweight boy consulting with doctor in office. Doctor examining fat boy in clinic. Doctor measuring overweight boy.

Neželeni učinki se hitreje in bolj intenzivno pojavijo pri otrocih in mladostnikih, predvsem zaradi nižje telesne mase. Še posebej, če poleg energijskih zauživaš še druge sladkane pijače, lahko mimogrede s praznimi kalorijami presežeš priporočen dnevni energijski vnos.

4Potrošnika zavajajo z vitamini

sport, drink, keeper

Energijskim pijačam so pogosto dodani vitamini, kar daje vtis, da so to zdrave pijače, primerne za uživanje v povezavi s športno aktivnostjo. Športni napitki so namenjeni nadomeščanju izgubljenih snovi zaradi naporne vadbe. Energijske pijače za to niso primerne.

5V kombinaciji s fizičnim naporom so lahko zelo nevarne

man, heartache, chest pain
Foto: Pexels iz Pixabay

Kofein ima močan diuretični učinek. Ker se med telesno aktivnostjo znojimo, z vnosom energijske pijače tvegamo dehidracijo. Sprožijo se lahko tudi srčne aritmije – srce lahko bije močneje in hitreje in pride lahko do zapletov pri njegovem delovanju.

6Vplivajo na delovanje osnovnih telesnih funkcij

Young indian eastern tired exhausted business man rubbing eyes sitting in modern home office with laptop on desk. Overworked burnout academic Hispanic student with glasses in hand feeling eyestrain.

Energijske pijače vplivajo na delovanje živčnega sistema, srca in ožilja, poleg tega negativno učinkujejo še na prebavni sistem in mišice. Dolgoročno lahko vodi v povečano izločanje stresnih hormonov in težave s spancem, dodaja Ministrstvo za zdravje.

7Negativni vpliv na počutje

Teenage Boy Drinking Caffeine Energy Drink Gaming At Home Using Dual Computer Screens At Night

Čezmerno zaužitje kofeina lahko kratkoročno spremeni ritem bitja srca, poviša krvni tlak, razburjenost, nervozo, tesnobo, glabvobole, dehidracijo in bolečine v trebuhu.

8Hitro lahko zaužiješ preveč kofeina

coffee cup, coffee, heartbeat

Ponavadi se količina kofeina v teh pijačah giblje okoli 30 mg na 100 ml. Odrasli lahko brez večjih tveganj zaužijejo do 400 mg kofeina dnevno. Za določitev varnega vnosa kofeina pri otrocih in mladostnikih ni na voljo dovolj podatkov, zato se jim uživanje energijskih pijač popolnoma odsvetuje. Za ustrezno regeneracijo telesa je potreben kakovosten spanec, pri tem pa kofein nima blagodejnega učinka.

9Zdravstveni zapleti zaradi prekomerne količine sladkorja

diabetes, disease, world

Uživanje je zaradi dodanega sladkoraj povezano s tveganjem za prekomerno telesno maso, nastankom sladkorne bolezni tipa 2 in propadanjem zob.

10Lahko pride do zastrupitve

alcohol, red bull, energy drink
Foto: noelsch iz Pixabay

Strokovnjaki odsvetujejo mešanje energijskih pijač z alkoholom. Kofein delno zabriše njegovo delovanje, vendar ne zmanjša škodljivih učinkov. Do zastrupitve lahko pride, ko alkohol in kofein dehidrirata organizem.

Niki Hüll

Novinar

Prejšnji članekSkoraj 5 milijonov za učbeniški sklad v prihajajočem letu
Naslednji članekObjavljen je Javni poziv za spodbujanje podjetniških kompetenc pri mladih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.