20 živil, ki imajo praktično 0 kalorij

Zamisli si, da lahko poješ neomejene količine hrane, ne da bi se pri tem zredil. Čeprav temu v resnici ni tako, obstajajo živila, ki bi jih dejansko lahko pojedel zelo veliko, ob tem pa zaužil skoraj nič kalorij. Spodaj si poglej seznam živil, ki praktično ne vsebujejo kalorij, a te hkrati nasitijo.

 1. Shirataki testenine

Poznane tudi kot čudežne testenine, so zelo nasitne, a vsebujejo malo kalorij. Porcija (dobrih 200 g) teh testenin vsebuje le 20 kalorij, medtem ko jih enaka količina običajnih testenin vsebuje kar 300. Še te kalorije pa pridejo v obliki netopnih vlaknin, ki jih telo ne izkoristi v celoti. Efektivno tako z eno porcijo testenin zaužiješ zgolj 7,5 kalorij.

 1. Čudežni riž

Je zelo podoben zgoraj omenjenim testeninam in vsebuje 7 do 9 kalorij na 100 g (običajen riž več kot 110 kalorij na 100 g). Tekstura izdelka je podobna običajnemu rižu, poleg tega je primeren tudi za ljudi, ki so občutljivi na gluten.

 1. Kumare

97 odstotkov kumare predstavlja voda, zato ni čudno, da 100 g te zelenjave vsebuje le 15 kalorij. Raziskave tudi kažejo, da kumare pomagajo pri uravnavanju krvnega sladkorja, kar lahko zmanjša željo po sladkem med obroki. Ker lupina vsebuje veliko vitaminov in mineralov ter vlaknin, kumaro zgolj dobro operi in ne olupi.

 1. Želatina brez sladkorja

Če ti kljub uživanju kumar zapaše sladica, izberi želatino brez sladkorja, ki vsebuje med 5 in 10 kalorij. Želatina tudi daje občutek sitosti, izbereš pa lahko izdelke brez konzervansov.Koščki rumene in rdeže želatine

 1. Bučke

Še ena zelenjava z veliko vsebnostjo vode, z nekaj domišljije in spiralizatorjem pa lahko nadomesti običajne špagete. Ne pozabi še na okusno omako in eksperimentiraj! Poleg tega naj bi tudi bučke pomagale znižati in uravnavati raven krvnega sladkorja.

 1. Kisle kumarice

Cel kozarec kislih kumaric vsebuje le 17 kalorij, danes pa na policah najdeš celo kisle kumarice z različnimi okusi. Z njimi definitivno lahko popestriš svoj jedilnik, a bodi pozoren na precejšnjo količino soli, ki jo vsebujejo.

 1. Lubenica

Za sadje vsebuje precej malo kalorij, in sicer 30 na 100 g. Raziskava je že pokazala, da so posamezniki s prekomerno težo, ki so dnevno zaužili dva lončka lubenice, čez dan vnesli manj kalorij in so posledično shujšali. Če pa so enako količino kalorij zaužili v obliki piškotov (ki jih niso dovolj nasitili), so čez dan pojedli več in se dodatno zredili.

 1. Žvečilni gumi

Tehnično gledano to sicer ni hrana, lahko pa pomaga, če si zaželiš nekaj sladkega. Običajno posamezna žvečilka vsebuje manj kot 5 kalorij. Raziskava je pokazala, da so posamezniki, ki so žvečili žvečilni gumi, pri kosilu v povprečju zaužili 68 kalorij manj kot ostali.

 1. Zelena

95 odstotno voda, le 14 kalorij na 100 g, zaradi nitratov pomaga tudi pri uravnavanju krvnega tlaka. Si že poskusil ta prigrizek?

 1. Gazirane brezalkoholne pijače brez sladkorja

Čeprav so umetna sladila na slabem glasu, je strah odveč. Zaenkrat ni nobenih dokazov, da bi uživanje zmernih količin sladil kakorkoli vplivalo na zdravje ljudi. Lahko pa se s tovrstnimi pijačami izogneš ogromnim količinam sladkorja, ki ga sicer najdemo v običajni kokakoli in podobnih pijačah.

 1. Pak choi (angleško bok choy)

Je kitajska sorta belega zelja, ki jo v zadnjem času pogosto srečamo tudi v naših trgovskih centrih. Vsebuje je 13 kalorij na 100 g, saj ga kar 95 odstotno sestavlja voda.Pak choy (na mizi je čvrsta zelenolistnata zelenjava z belim steblom)

 1. Solata

Obstaja cela paleta različnih solat, a vsem je skupna nizka kalorična vrednost (približno 17 kalorij na 100 g).

 1. Redkvice

Vsebujejo veliko kalija, vitaminov C in B6, vlaknin, 95 odstotkov vode in hkrati le 16 kalorij na 100 g. Posledično so odlične so za zobe in dlesni, živce, lase in nohte. Z njimi hitro lahko popestriš solato.

 1. Polivke za solato brez kalorij

Solata postane zares okusna šele z dobro polivko. A pozor: večina jih vsebuje precej maščob in so prava kalorijska bomba. Z izbiro polivke brez kalorij se temu problemu enostavno izogneš.

 1. Vodna kreša

Tudi ta vsebuje precejšen delež vode ter nitrate, ki pomagajo tudi pri izboljšanju mišične moči med treningom.V oranžni posodici rastejo drobne zelene rastlinice vodne kreše

 1. Nizkokalorične omake

Za izboljšanje okusa jedi brez obilice kalorij so najboljša izbira: gorčica, pekoča omaka, hren, salsa, kečap z znižanim deležem sladkorja in sojina omaka.

 1. Kivi

Predvsem priporočljiv, če si pred spanjem zaželiš še manjši obrok, saj je znanstveno dokazano, da uživanje kivija pred spanjem pomaga, da hitreje zaspiš, in izboljša kakovost spanca.

 1. Paradižnik

Čeprav se mu mnogi med hujšanjem izogibajo, vsebuje le 18 kalorij na 100 g. Z njimi lahko popestriš solate in poskrbiš za zadosten vnos vitamina C in beta karotena.

 1. Paradižnikova juha

Od paradižnika k paradižnikovi juhi … Jo obožuješ ali sovražiš? Dejstvo je, da napolni želodec in hkrati predstavlja nizkokaloričen obrok. Le pozoren bodi na že pripravljene paradižnikove juhe, ki lahko vsebujejo precej sladkorja in aditivov.

 1. Voda

Brez vode ni življenja. Morda najbolj spregledana med vsemi »čudežnimi« živili, detox napitki in »no sugar« pijačami. Ker pogosto zamenjamo žejo in lakoto, je zadosten vnos tekočine (najbolje vode, ki sploh ne vsebuje kalorij) lahko ključen pri zmanjšanju apetita.

Prejšnji članekNavdih skozi objektiv v Narodni galeriji
Naslednji članekŽivljenje v (tehno)prihodnosti!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.