5 receptov za suši, ki jih lahko pripravi vsak

sushi, plateau, food
Foto: drawsandcooks iz Pixabay

Sušiji so v zadnjih letih postali izjemno priljubljeni. Če si pripravljen na izziv, imamo zate 5 receptov, da si tudi sam doma pripraviš suši. Pri sušijih je res pomembno, da izbereš pravi riž, saj vsak riž ni primeren za suši. Na škatli bo zagotovo oznaka ali napis, da je riž primeren za suši, izberi takšnega. Če želiš prihraniti kakšen evro, pa poskusi kupiti sestavine v času azijskih tenov v LIDL-u, ko so sestavine cenejše. Pozabili nismo niti na vegetarijance in vegane.

Skratka, skoči v trgovino, zavihaj rokave in uživaj.

1. Tunin Suši

sushi, food, taipei
Foto: Wetmount iz Pixabay

SESTAVINE – za 4 porcije:

  • 2 konzervi tunine v oljčnem olju 160 g
  • 4 stebla mehke zelene
  • 100 g kremnega sira
  • 1 korenček
  • 250 g riža za suši
  • 15 g sladkorja
  • 40 ml riževega kisa
  • 4 listi alge nori
  • Sol po okusu
  • Sojina omaka

POSTOPEK

Riž stresi v skledo z mrzlo vodo, ga dobro operi, oplakni in stresi v posodo. Prelij ga s približno 250 ml vode, dodaj žličko soli, dobro premešaj, pokrij s pokrovko in kuhaj približno 15 minut. Riž odstrani s kuhalne plošče in ga pusti nekaj minut počivati.

V ponvi segrej kis s sladkorjem, da dobiš dokaj gosto tekočino. Vmešaj jo v riž, dobro premešaj, nato pa riž odcedi s pomočjo vlažne krpe.

Odstrani niti s stebel zelene in stebla nareži po dolžini, da dobiš paličice. Operi, olupi in naribaj korenček.

List alge nori položi na bambusovo podlogo ali plastično folijo, nanj položi sloj riža in ga s prsti enakomerno razporedite po listu. Najprej navlaži dlani s hladno vodo, da se ti riž ne bi sprijemal na prste. Na vrh dodaj nekaj sira. Dodaj paličico zelene, malo naribanega korenčka in odcejene pretlačene tunine.

List zavij, da dobiš ozek in enakomerno oblikovan valj. Zavij ga v plastično folijo in postavi v hladilnik. Postopek ponovi z drugimi listi alg nori.

Tik pred serviranjem nareži suši na rezine in postrezi s sojino omako, za več okusa pa dodaj še ingver, vložen v kisu.

2. Veganski suši

sushi, rice, egg

SESTAVINE

  • alge nori
  • 1 skodelica okroglo zrnatega riža
  • 4 žličke agavinega sirup
  • ščep soli
  • 2-4 žlice sezamovih semen (po želji)
  • 3 žličke riževega kisa ali jabolčnega, se tudi super obnese
  • zelenjava, sadje in tofu oz. karkoli želiš zviti v suš

POSTOPEK

1. stopnja: priprava riža

Riž najprej dobro spereš z vodo, ko že misliš, da si končal, ga speri še malo.

Nato ga stresi v lonec, dodaj dvojno količino vode (se pravi 1 skodelica riža potrebuje 2 skodelici vode). Pokrij s pokrovko in kuhaj na visokem ognju (ogenj na 9 – imam 9 stopenj na štedilniku, bom tako opisala najlažje) in ko zavre, pokrovko rahlo odkrij in znižaj ogenj (3-4).

Ko voda izhlapi, ugasneš ogenj in ponovno pokriješ lonec s pokrovko. To bo omogočilo, da se riž sprime. Jaz ga tu pustim stati vsaj kakšno uro, da se še rahlo ohladi, kajti nori alge rade razpadejo, če je riž prevroč.

Nato rižu dodaš sol, rižev kis, agavin sirup in po želji tudi sezam. Premešaš in poskusiš, če ti je všeč okus. Prilagodiš po svoje, seveda.

2. stopnja: narežeš zelenjavo, sadje, tofu

Medtem ko se riž ohlaja, narežeš vsebino sušija na podolgovate kose – koren, kumare, bučke, tofu, jabolka, avokado, mlada čebula … karkoli ti srce poželi. Meni osebno je kombinacija dimljenega tofuja, avokada, špinače ali solate in jabolka najboljša. Ja, vse surovo, nič kuhanja ali pečenja.

3. stopnja: zvijanje

Položiš nori algo na ravno čisto in suho podlago, nato jo obložiš s tanjšo plastjo riža, pustiš konec, ki je najbolj oddaljen od tebe, rahlo nepokrit. Nekje bolj na začetek sušija po celotni dolžini zložiš zelenjavo, sadje ali/in tofu (kombiniraš čisto po želji). Nato začneš zvijati in pri tem skušaš ohraniti suši rolo čimbolj kompaktno in stisnjeno.

Ko je rola zvita, jo lahko prerežeš na pol in poješ kot »suši burrito« ali če želiš postreči še komu, narežeš na cca. 1,5 debele suši rolice … in suši je narejen.

3. Maki suši

Cuisines of the world, Japanese sushi

SESTAVINE

  • 4 nori alge
  • 1,5 skodelice riža za sushi
  • 30 dag sveže ribe (losos, tuna)
  • 1 korenček
  • 1 kumara
  • 115 ml riževega kisa
  • 1 žlica sladkorja
  • 0,5 žličke soli

PRIPRAVA
Riž stresemo na cedilo in pod tekočo vodo spiramo toliko časa, dokler izpod cedila ne priteče čista voda. Opran riž stresemo v lonec in ga zalijemo z vodo. Vode mora biti toliko, da je riž malo prekrit; pravo razmerje med vodo in rižem pa je 1,25 : 1. Lonec pristavimo na močen ogenj in riž kuhamo do vretja. Vsako minuto ali dve riž dobro premešamo. Ko voda zavre, zmanjšamo ogenj na najnižjo stopnjo, riž nehamo mešati in lonec pokrijemo. Po osmih minutah kuhanja pogledamo, koliko je še vode v loncu. Riž kuhamo, dokler se ne zmehča in posrka vso vodo v loncu.

Kuhan riž odstavimo in ga s pomočjo lesene kuhalnice predevamo v skledo. Riž, ki se je oprijel dna posode, pustimo v loncu. V kozici segrejemo rižev kis, sladkor in sol ter mešamo toliko časa, da se sol in sladkor povsem raztopita. S pripravljeno tekočino prelijemo riž in ga dobro premešamo. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.

Korenček operemo, olupimo in s pomočjo ostrega noža razrežemo na daljše, enakomerne kvadratne palčke. Kumaro olupimo, operemo, razrežemo na pol in odstranimo semena. Tudi kumaro razrežemo na daljše palčke. Kos ribe operemo, obrišemo in razrežemo na debelejše, približno 0,5 cm debele in dolge trakove.

Na delovno površimo razgrnemo bambusovo podlago za zvijanje shushija. Na podlago položimo nori algo tako, da je groba stran obrnjena navzgor. Navlažimo si roke, s katerimi iz sklede zajemamo za polno dlan riža, ki ga položimo na algo. Riž s prsti enakomerno razprostremo po algi, tako da ostane približno 2 cm zgornjega roba alge praznega.

Na  sredino riža v ravni vrsti razporedimo najprej trakove ribe, nato pa še palčke korenčka in kumare. Suši začnemo zvijati na spodnjem robu, ki ga s pomočjo podlage preložimo čez ribo in zelenjavo. S prsti potisnemo spodnji rob ob riž in z rokami  oblikujemo tesno rolo. Rolo s pomočjo podlage zvijemo do konca in znova z rokami učvrstimo, da dobimo čvrsto rolo. Rolo preložimo na leseno desko in z ostrim nožem, ki ga pomočimo v hladno vodo, razrežemo na grižljaj velike kose.

Postopek ponavljamo toliko časa, dokler ne porabimo vsega riža in vseh sestavin.

4. Suši “ala fasulas”

closeup of chef hands rolling up sushi on a bamboo mat

ZA PRIPRAVO RIŽA:

  • suši riž (kavna skodelica oz. 200 g)
  • rižev kis (1½ jž)
  • sladkor (1 čž)
  • sol (½ čž)

SESTAVINE:

  • 2 podolgovata korenčka (narezana na trakove)
  • 1 podolgovata kumarica (narezana na trakove)
  • suši alge (nori alge)
  • ½ limete
  • wasabi pasta
  • vloženi ingver za suši
  • suši sojina omaka

PRIPRAVA RIŽA:

Temeljito operemo riž. V manjšo posodo damo rižev kis, sladkor in sol (s kuhalnico mešamo) in pustimo, da se sestavine raztopijo. Prelijemo v manjšo posodo in pustimo, da se ohladi. V posodo stresemo skodelico riža, 1 ½ skodelice hladne vode sol in pustimo, da voda na srednji temperaturi zavre. Pokrijemo s pokrovko in pustimo, da se 15 minut kuha oz. da voda povre. Posodo odstranimo s pečice in pustimo 10 minut riž počivati. Stresemo ga v leseno posodo, polijemo z ohlajeno pripravljeno mešanico (kis, sladkor, sol), na rahlo premešamo z leseno kuhalnico in pustimo, da se riž ohladi.

PRIPRAVA SUŠI-JA:

Velik list alge prepolovimo. Pripravimo posodo hladne vode v katero stisnemo limeto.

Voda bo namenjena namakanju rok preden primemo riž, da se nam ne sprime na prste. Na spodnji rob bambusove role položimo suši algo s hrapavo stranjo navzgor. Vzamemo pest riža, nanesemo na povrhnjico alge za debelino cca. 1 cm tako, da s spodnje strani pustimo 0,5 cm, z zgornje strani pa 1,5 cm prost pas in na sredino položimo korenček ali kumarico. Spodnji del bambusove role primemo in zavijemo v suši zvitek. Pri tem je treba biti pozoren, da bambusove role ne potiskamo naprej, ampak jo prenesemo čez zelenjavo do spodnjega roba zgornje alge, s prsti stisnemo in zvijemo. Oster nož namočimo v vodo, suši prepolovimo in narežemo na 2 cm dolge kose.

Suši postrežemo s sojino omako za suši, vloženim ingverjem in wasabi pasto

5. Suši s piščančjim mesom

A hand holds a fried sushi roll with cheese with wooden sticks.

SESTAVINE

  • 80 g kuhano piščančje bedro BKK,
  • 20 g majoneza,
  • sol, poper,
  • 40 g blanžirani špinačni listi,
  • 160 g riž,
  • sladkor,
  • jabolčni kis,
  • sladkor,
  • 2 lista morske alge NORI,
  • sojina omaka.

PRIPRAVA

Riž peremo v hladni toliko časa, da je voda pri ispiranju popolnoma čista, zalijemo le toliko, da voda prekriva riž le za debelino prsta, ko voda zavre, zmanjšamo plin na minimum, pokrito kuhamo 8 minut, med kuhanjem ne odkrivamo. Po 8 minutah riž odstavimo in pokritega pustimo stati še 5 minut. Med tem časom zmešamo 0,3 dl jabolčnega kisa in 4 dag sladkorja, mešamo toliko časa, da se sladkor rastopi. Riž po 5 minutah pretresemo v drugo posodo, zalijemo z rastopino kisa in sladkorja, solimo po okusu in med občasnim mešanjem ohlajamo, riža ne smemo stiskati. Pripravimo si mlačno vodo z malo jabolčnega kisa za namakanje rok pri oblikovanju. Na list alge NORI porazdelimo riž cca ½ cm debelo, po rižu položimo liste blanžirane špinače liste, po sredini pa naložimo kuhano piščančje meso povezano z majonezo, vse skupaj zavijemo z za to prilagojenim prtičkom iz med seboj povezanih paličic, postavimo na hladno, po 20 minutah narežemo poljubno dolge sušije, ki jih ponudimo s sojino omako.

Prejšnji članek“Slovenija na 2. mesto po rasti naročil sušija v JV Evropi!” sporoča Glovo
Naslednji članekTrendi sladoledov za poletje 2023

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.