5 zabavnih dejstev o vroči čokoladi

Ženska v roki drži skodelico vroče čokolade, poleg nje je na lesenem pultu kakav
Foto: ninelutsk iz iStock

Si kdaj razmišljal, kako se je razvila vroča čokolada? Kdo se je spomnil, da je dobra ideja stopiti koščke čokolade v vroči tekočini? Vroča čokolada obstaja že tisočletja, prisotna je bila na vojnih frontah in celo postala predmet kontroverznosti v rimokatoliški cerkvi.

Ni bila vedno sladka in vroča

Maji in Azteki so pili pijačo, imenovano xocoatl, ki je bila pripravljena iz čilijev, vode in pražene koruze. Postregli je niso vroče, ampak mlačne temperature. Španci so tej pijači dodali cimet, sladkor in druge začimbe. Kljub temu pa tudi takrat še ni bila tako sladka pijača, kot jo poznamo danes.

Imela naj bi zdravilne lastnosti

Čista kakakova pijača, ki so jo pripravljali v Mezopotamiji, je bila bogata s kalorijami, antioksidanti in kofeinom. Zato so verjeli, da ima krepčilne lastnosti. Azteški bojevniki so pogosto pili to pijačo pred odhodom v bitko, Montezuma II pa naj bi dnevno spil kar 50 skodelic! Pijača je veljala tudi za afrodiziak in ko je v 16. stoletju prišla v Španijo, so jo menihi začasno celo skrili.

Vroča čokolada, kakav, lesena žlica, zelen list in sadež kakavovca
Foto: Everyday better to do everything you love iz iStock

Bila je vir verske kontroverznosti

Čokoladni napitki so v 16. in 17. stoletju postali vse bolj priljubljeni, še posebej med višjimi sloji, zato je nastala debata: gre za pijačo ali hrano? Razlikovanje je bilo namreč pomembno pri postenju v rimokatoliški cerkvi. Debata je prišla vse do papeža, ki je odredil, da se tekočo čokolado lahko uživa tudi med postom.

Prisotna je bila na frontah

Med ameriško vojno za neodvisnost so zdravniki vročo čokolado pogosto postregli ranjenim in umirajočim vojakom. Vera v krepčilne lastnosti tega napitka je tako ostala vse od časov Majev in Aztekov. Vojaki so mešanice vroče čokoladi prejeli na mesečni ravni, včasih celo kot kompenzacija za plačo.

Stregli so jo v zlatih vrčih

V 17. stoletju so v Angliji postale priljubljene t.i. čokoladne hiše, kjer so stregli vročo čokolado. Posebnost teh hiš je bila, da so pijačo stregli v vrčih, narejenih iz zlata, srebra in porcelana. Te ustanove so bile seveda namenjene višjim slojem prebivalstva.

Vrste bakrenih vrčev
Foto: Philipp Berezhnoy iz iStock

Vroča čokolada danes

Vroča čokolada danes na srečo ni namenjena samo bogatejšim slojem družbe, saj jo najdemo v skoraj vseh lokalih. Najboljšo vročo čokolado najdeš pri Chocomarju, kjer je na voljo kar 21 različnih okusov. Njihovo celotno ponudbo najdeš na njihovi spletni strani, nekatere okuse pa dobiš v trgovinah Mercator in Tuš.

info@rokmar.si | Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

marketing [afna] nevtron.eu | Spletna stran

Marketing

Prejšnji članekWeb Summit 2022: Huawei predstavil impresivno rast in inovacije
Naslednji članekKyrie Irving suspendiran zaradi antisemitskih prepričanj
logo Rokmar
info@rokmar.si | Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

Prazna profilna slika
marketing [afna] nevtron.eu | Spletna stran

Marketing

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.