Kyrie Irving suspendiran zaradi antisemitskih prepričanj

Kyrie Irving
Foto: NBA

Ameriški košarkarski klub Brooklyn Nets je v četrtek Kyrieja Irvinga suspendiral za najmanj pet tekem brez plačila. Razlog? Irving ni »nedvoumno povedal, da nima antisemitskih prepričanj«.

Zvezdnik Netsov spet polni rumeni tisk

Zvezdnik Netsov je na svojem Twitter računu objavil povezavo do dokumentarca, ki vsebuje številna antisemitska sporočila. Irving se ni želel opravičiti, kar je od njega zahteval komisar ameriške lige NBA Adam Silver, Netsi pa so sporočili, da Irving »trenutno ni primeren, da bi bil povezan z Brooklyn Nets«.

»Danes, ko smo imeli pozornost novinarske konference, smo bili zgroženi, ker Kyrie ni hotel nedvoumno povedati, da nima antisemitskih prepričanj, niti priznati konkretnega sovražnega gradiva v filmu. To ni bilo prvič, da je imel priložnost, vendar se ni pojasnil,« so v izjavi zapisali pri Nets. »To, da se ni odpovedal antisemitizmu, čeprav je imel jasno priložnost za to, je zelo zaskrbljujoče, je v nasprotju z vrednotami naše organizacije in pomeni obnašanje, ki škoduje ekipi. V skladu s tem menimo, da trenutno ni primeren za sodelovanje z ekipo Brooklyn Nets.«

Irving se je pozneje v objavi na Instagramu končno opravičil, ker ni pojasnil, s katerimi konkretnimi prepričanji se je strinjal in s katerimi ne, ko je objavil dokumentarec.

»Vsem judovskim družinam in skupnostim, ki jih je moja objava prizadela in prizadela, se globoko opravičujem, da sem vam povzročil bolečino, in se opravičujem,« je zapisal Irving. »Sprva sem se odzval iz čustev, ker sem bil po krivici označen za antisemita, namesto da bi se osredotočil na proces zdravljenja svojih judovskih bratov in sester, ki so bili prizadeti zaradi sovražnih pripomb v dokumentarcu.«

Njegova zadržanost je prišla nekaj ur pred tem, ko je FBI v četrtek sporočil, da je prejel verodostojne informacije o široki grožnji sinagogam v New Jerseyju, Irvingovi domači zvezni državi.

Klub je v zadnjih dneh z igralcem imel več pogovorov

Pri Netsih so povedali, da so Irvingu v zadnjih dneh večkrat poskušali pomagati razumeti škodo in nevarnost njegovih besed in dejanj, vendar je bilo med pogovorom z branilcem po treningu v četrtek jasno, da se je le malo spremenilo. Irving je dejal le, da ni želel škodovati. Dejal je, da nekatere stvari v knjigi Hebrews to Negroes: Wake Up Black America niso resnične, vendar ni rekel, da ne bi smel objaviti povezave do nje.

Irving je dejal le, da ni mislil nič slabega. Dejal je, da nekatere stvari v dokumentarnem filmu Hebrews to Negroes: Wake Up Black America, na katerega je objavil povezavo na Twitterju, niso resnične, vendar ni rekel, da ne bi smel objaviti povezave do njega. Dokumentarec temelji na knjigi, ki trdi, »da so številni visoki Judje poročali, da častijo Satana in Luciferja«. Režiser filma je zanikovalec holokavsta in v filmu navaja izmišljen citat Adolfa Hitlerja, da bi promoviral antisemitsko teorijo zarote.

»Nisem tisti, ki je posnel dokumentarec,« je dejal Irving. Kasneje so ga vprašali, ali ima antisemitska prepričanja, in ni odgovoril, da ne. »Ne morem biti antisemitski, če vem, od kod prihajam,« je dejal Irving.

Izvršni direktor lige proti razžalitvi Jonathan Greenblatt se je na videoposnetek Irvingovega odgovora na to vprašanje na Twitterju odzval z besedami: »Odgovor na vprašanje, ali imate antisemitska prepričanja, je vedno NE brez dvoumnosti.

»Ko je @KyrieIrving dejal, da prevzema odgovornost, smo mu verjeli na besedo, vendar danes te obljube ni izpolnil,« je dodal Greenblatt. »Kyrie ima očitno še veliko dela.«

Dan prej sta Irving in Netsi v sodelovanju z Anti-Defamation League (mednarodna judovska nevladna organizacija, ADL) napovedali, da bodo igralec in klub namenila 500.000 dolarjev za boj proti sovraštvu. Greenblatt je v četrtek zvečer tvitnil, da njegova organizacija Irvingove donacije ne more sprejeti z mirno vestjo.

Silver je menil, da mora Irving vseeno storiti več

»Čeprav cenimo dejstvo, da je pristal na sodelovanje z Brooklyn Nets in Anti-Defamation League v boju proti antisemitizmu in drugim oblikam diskriminacije, sem razočaran, da ni ponudil brezpogojnega opravičila in natančneje obsodil ogabne in škodljive vsebine, ki jo vsebuje film, ki ga je izbral za objavo,« je dejal komisar. Silver je dodal, da se bo z Irvingom osebno srečal v naslednjem tednu.

To je že druga sezona zapored, ko so Netsi Irvinga poslali stran od ekipe. Lani je zavrnil cepljenje proti covidu-19, zaradi česar ni smel igrati na domačih tekmah. Niso želeli, da bi bil igralec s skrajšanim delovnim časom, čeprav so ga na koncu decembra pripeljali nazaj, da je igral na gostujočih tekmah.

Irvingovo stališče se ni spremenilo

Irving je konec prejšnjega tedna objavil povezavo, ki je bila medtem že izbrisana, nato pa je po sobotnem domačem porazu Netsov z Indiano kljubovalno branil svojo pravico do tega dejanja. Ekipa mu je naročila, naj po dveh tekmah tega tedna ne govori z novinarji, v upanju, da ne bo še bolj razburila navijačev, vendar čas odsotnosti ni spremenil Irvingovega stališča.

V četrtek se je hitro začel braniti in novinarje spraševal, zakaj ga ne sprašujejo o zgodovini temnopoltih v Ameriki, ter dejal, da je v tej državi pokopanih 300 milijonov njegovih prednikov.

»Kje ste vi postavljali ista vprašanja, ko sem se kot otrok učil o travmatičnih dogodkih iz zgodovine svoje družine in na kaj sem ponosen, da izhajam in da stojim tukaj,« je dejal Irving, »in zakaj, ko ponavljam, da ne bom odstopil, to nima nič opraviti z zavračanjem katere koli druge rase ali skupine ljudi. Ponosen sem samo na svojo dediščino in na to, skozi kar smo šli, in na dejstvo, da me je to priklenilo na judovsko skupnost in da sem tukaj in odgovarjam na vprašanja, ali mi je žal ali ne za nekaj, česar nisem ustvaril in je bilo nekaj, kar sem delil, in vsem pravim, da prevzemam odgovornost, kot je to, kje sedim.«

Irvinga so posebej vprašali tudi o njegovih prepričanjih glede holokavsta

»Te neresnice so žalostne,« je dejal Irving v zvezi z vsebino filma. »Ne gre za to, da ne verjamem v holokavst. Tega nisem nikoli rekel. Nikoli, nikoli nisem tega rekel. To ni prišlo iz mojih ust. Nikoli tega nisem objavil na Twitterju. Nikoli mi ni bilo všeč nič podobnega. Zato je holokavst sam po sebi dogodek, ki nekaj pomeni veliki skupini ljudi, ki so utrpeli nekaj, čemur bi se lahko izognili.«

Pri Netsih so povedali, da bo Irvingov suspenz trajal, »dokler ne bo izpolnil vrste objektivnih popravnih ukrepov, ki odpravljajo škodljive posledice njegovega ravnanja.«

Ekipa mu letos poleti ni želela podaljšati pogodbe, potem ko je bil večino pretekle sezone nerazpoložen. Irving se je odločil za zadnjo sezono svoje pogodbe, zaradi česar je možno, da je v zadnji sezoni z ekipo.

Irvingova odsotnost se bo na prihodnjih tekmah Netsov zagotovo poznala, njegova dejanja pa prav tako ne vplivajo pozitivno na samo ligo, klub in navijače.

VIRThe Guardian
Prejšnji članek5 zabavnih dejstev o vroči čokoladi
Naslednji članekIron Maiden so razširili turnejo – ustavili se bodo tudi v Sloveniji!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.