7 razlogov zakaj moraš začeti piti limonino vodo!

Mineral infused water with limes, lemons, ice and mint leaves on blue background, homemade detox soda water recipe
Foto: Julia_Sudnitskaya iz iStock

Zagotovo si že slišal za to malo navado, ki lahko prinese velike spremembe. Že majhne spremembe v tvoji vsakdanji rutini lahko močno vplivajo na tvoje zdravje. Ena izmed njih je tudi pitje limonine vode. Tu imaš 7 razlogov, zakaj je to dobro zate!

Kaj je razlika med limonado in limonino vodo?

Limonada je sestavljena iz limon oziroma limoninega soka, vode in sladkorja. V poletnih mesecih je osvežujoča, zaradi dodanega sladkorja pa malo manj zdrava. Limonina voda pa je preprosto kozarec vode v katero stisnemo limono. Nimamo dodanega sladkorja, in glede na to koliko limone stisnemo v kozarec je lahko bolj blagega okusa.

Fresh homemade lemonade with lemon and mint. Outdoor garden table on sunny day. With copy space
Foto: karandaev iz iStock

1Pomaga pri prebavi

Kislina pomaga pri razgradnji hrane. Zato je je tudi toliko v naših želodcih. Kislina v limonah je lahko še posebej koristna pri dopolnjevanju ravni želodčne kisline, ki s staranjem upada.

2Pomaga pri hidraciji

Iskreno povedano, večina ljudi ne pije dovolj vode, ali tekočine na splošno. Vsakodnevna navada pitja limonine vode je preprost način za dober začetek dneva in ti pomaga čez dan ostati hidriran. In kako veš ali piješ dovolj? Tvoj urin je skoraj prozoren.

3Pomaga pri hujšanju

Smo bitja navade. Razmisli o zamenjavi jutranje kave z mlekom in sladkorjem z limonino vodo. Ne samo enkrat, ampak morda 20-krat na mesec – in to pomnoži z 10 leti. Razlike bodo več kot opazne.

4Preprečuje oksidacijo

Kot vsi sadeži, limone vsebujejo fitonutriente, ki ščitijo tvoje telo pred boleznimi. Ta fitohranila imajo močne antioksidativne lastnosti, ki preprečujejo poškodbe celic zaradi oksidacije, istega mehanizma, ki povzroča rjo.

5Zagotavlja zdrav odmerek vitamina C

V vodo stisni polovico limone in svoji prehrani boš dodal zgolj 6 kalorij. Poleg tega boš v telo vnesel več kot šestino dnevnega vnosa vitamina C, ki je potreben za zaščito pred poškodbami celic in za popravilo poškodb.

6Zagotavlja povečanje kalija

Naše telo ne more pravilno delovati brez kalija. Le ta je potreben za komunikacijo med živci in mišicami, transport hranil in odpadkov ter uravnavanje krvnega tlaka. Sadje in zelenjava sta pomembna vira kalija.

7Pomaga pri preprečevanju ledvičnih kamnov

Limonina voda pomaga preprečevati boleče kamne pri ljudeh s pomanjkanjem citrata (oblika citronske kisline) v urinu. Še pomembneje, povečan vnos tekočine pomaga preprečiti dehidracijo – pogost vzrok za nastanek ledvičnih kamnov.

Kako uživati limonino vodo?

Preprosto stisni polovico limone v kozarec vode. Koliko? Kdaj? Res ni pomembno! Kakorkoli in kadarkoli to storiš, je to velik plus za tvoje zdravje.

Ne pozabi na lupino!

Zajemi bogata hranila tako, da limono olupiš (organsko, prosim) in jo uporabiš pri peki ali kuhanju.

Ali limonina voda škoduje mojim zobem?

Teoretično je lahko limonina kislina škodljiva za sklenino, vendar jo v našem primeru razredčimo z vodo. Dokler torej ne boš dnevno zaužival limone, kot grizljamo jabolka, bi moralo biti vse v redu.

Kaj je še čakaš? Naslednjič ko ti življenje podari limone, si naredi limonino vodo in poskrbi za svoje zdravje!

Maša Kraljič

Junior novinar

Prejšnji članekSlovenski univerzi doletela čast tesnega sodelovanja z obrambnim ministrstvom
Naslednji članekRaziskovalcem uspelo nemogoče, ogljikov dioksid so pretvorili v trajnostna goriva

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.