Slovenski univerzi doletela čast tesnega sodelovanja z obrambnim ministrstvom

noge vojakov v četi, ki hodijo
Foto: Filip Andrejevic on Unsplash

Minister za obrambo Marjan Šarec je z rektorjem Univerze v Ljubljani Gregorjem Majdičem in rektorico Univerze na Primorskem Klavdijo Kutnar podpisal sporazume o sodelovanju. Omogočili bodo dolgoročno sodelovanje na področjih izobraževanja, usposabljanja ter znanstvenega raziskovanja in razvoja. Oblike sodelovanja bodo uredili z naknadnimi pogodbami.

Podpis sporazumov o sodelovanju z Univerzo v Ljubljani in Univerzo na Primorskem na Ministrstvu za obrambo delovanju
Podpis sporazumov o sodelovanju na Ministrstvu za obrambo l Foto: Vekoslav Rajh on Ministrstvo za obrambo

Sodelovanje bo potekalo na več ravneh

Sodelovanje bo potekalo pri študijskih programih, ki so povezani s področjem vojaških ved, obramboslovja ter sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Po drugi strani bodo sodelovali pri priznavanju nazivov visokošolskih učiteljev, znanstvenih delavcev ter visokošolskih in raziskovalnih sodelavcev zaposlenim na ministrstvu.

Sodelovali bodo tudi pri izvedbi dela vojaškega modula v okviru akreditiranih študijskih programov. Študenti, ki bodo izbrali vojaški modul, bodo lahko sodelovali v raziskovalnih projektih. Poleg tega bo ministrstvo z visokošolskimi zavodi združevalo opremo, kadre in sredstva.

helikopter v letu
Foto: Curioso Photography on Unsplash

Vojaški modul kot nova oblika izobraževanja

Študijske programe z akreditiranim vojaškim modulom lahko razpišejo samo visokošolski zavodi sami. Na ljubljanski univerzi je trenutno akreditiranih devet programov in na primorski univerzi dva. V postopku akreditacije je še deset programov v okviru ljubljanske univerze in en na primorski univerzi.

Modul je posledica pobude Ministrstva za obrambo za oblikovanje hibridnega izobraževanja po konceptu priprave novih oblik izobraževanja Evropske unije, ki je namenjen »mikrokvalifikacijam za vseživljenjsko učenje in zaposljivost«, so zapisali.

Program vojaškega modula, ki ustreza tako učnim izidom visokošolskega izobraževanja kot učnim potrebam izobraževanja kandidatov za častnike, je pripravil in bo izvajal Center vojaških šol Slovenske vojske.

vojaki v vozilu
Foto: Diego González on Unsplash
VIRMinistrstvo za obrambo
Prejšnji članekOsupljivo odkritje astronomov: Našli planet, ki ne bi smel obstajati
Naslednji članek7 razlogov zakaj moraš začeti piti limonino vodo!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.