9 presenetljivih sladolednih okusov, ki niso za vsakogar

Selection of gourmet flavours of Italian ice cream in vibrant colors served on an old rustic wooden table in an ice cream parlor, overhead view
Foto: Nadore on iStock

Sladoled je nepogrešljiv del poletja, ki nam pomaga kljubovati vročini. Ko izbiraš okus kepice, jih je danes že toliko, da se med odločanjem za tabo nabere vrsta. Kateri od bolj eksotičnih okusov – recimo sladoled z okusom matche ali sivke z medom – bi znali navdušiti tudi tiste, ki se raje držijo stracciatelle. Po drugi strani pa je vedno več okusov, ki v mlečni sladici ne bi smeli kaj iskati. Tudi tebe verjetno ne bo prav nič zmotilo, če sladoled z okusom česna ostane čim dlje stran.

A green bowl with delicious vanilla ice cream, licorice sauce topping and mint. Licorice candy on the side. Studio shot isolated on white.
Foto: Perboge iz iStock

1Likviricija

Na Švedskem so si priljubljeno sladkarijo umislili tudi v mrzli obliki. Čeprav so mnenja glede takoj prepoznavnega okusa likvricije (ali golostebelnega sladkega korena) drugod nekoliko deljena, jo Švedi obožujejo.

2Šunka in sir

Sladoledarna Coromoto v Meridi (Venezuela) se je nekoč s ponudbo, ki je obsegala kar 860 okusov, vpisala v Guinessovo knjigo rekordov. Rekord so leta 2011 podrli Američani, a sladoledarna se je v zgodovino zapisala s številnimi nenavadnimi okusi – med njimi je bil šunka in sir.

3Wasabi

Naj ima sladica še toliko okusov, nekaj novih bodo gotovo pristavili Japonci. Nekateri značilni okusi dežele vzhajajočega sonca so izredno popularni v sladoleni obliki: na misel pridejo sladki krompir, matcha ali sakura (češnjev cvet). Marsikdo bi rekel, da ni bilo po tem, da je med njimi znašla zelena pasta, ki jo ponavadi jemo pri sušiju, nobene potrebe.

4Sake

Nekoč je v sladolednih banjicah na alkohol še najbolj spominjala aroma rum punča. Danes ni nič pretresljivega, če naletiš na sladoled z okusom gin tonika, viskija, ali celo sakeja – japonskega riževega vina.

Garlic bulbs in sugar cones on a rustic wooden background
Foto: mashimara on iStock

5Česen

Česnov sladoled se največkrat pojavi na raznih festivalih česna, kot je Gilroy Garlic Festival v Kaliforniji. Ponekod ga dobiš celo v restastavracijah: tak primer najdemo v San Franciscu ali celo v Stockholmu. Ponavadi je osnova običajen sladoled (vanilijev ali z okusom medu), ki mu je primešan česen. V restavraciji The Stinking Rose v San Franciscu ga strežejo kot »omako« k mesnim ali drugim slanim jedem.

6Jastog

Prebivalci ameriške zvezne države Maine so storili podobno kot Švedi z likviricijo in iz svoje specialitete, jastoga, naredili sladoled. V masleno osnovo so vmešani radodarni kosi cenjenega mesa. Po jastogovem sladoledu je znana sladoledarna Ben & Bill’s Chocolate Emporium. Kot izda že ime, se lahko pohvalijo tudi z odličnim čokoladnim sladoledom, kar bo v uteho vsem, ki si v kornetu ne predstavljajo jastoga.

7Črni sezam

Črni sezam pogosto srečamo v japonski kulinariki, zato sladoled s tem okusom ne preseneča. Strežejo ga že celo v marsikateri japonski restavraciji v Avstraliji.

8Sojina omaka

Za vsakega, ki ima tu in tam raje slan sladoled, se najbolj znana azijska omaka na Japonskem najde v sladoledni obliki.

Prejšnji članekPoziv družinskim zdravnikom: pomislite na pljučno hipertenzijo!
Naslednji članekZnanstveniki ugotovili, kako zaznavamo grenkobo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.