Ali je med res tako zdrav, kot mislimo?

Med je naravno sladka snov, ki jo izdelujejo čebele in je veliko starejši, kot si morda mislimo. Človek se je z njim sladkal dolgo časa pred izumom sladkorja v 19. stoletju. V Sloveniji letno zaužijemo več kot kilogram medu na prebivalca, kar nas uvršča med največje porabnike na svetu.

Kaj je v medu?med

Verjetno si že uganil, da večino medu predstavlja naravno prisotni sladkor. Nahaja se v obliki fruktoze, glukoze in oligosaharidov. Med je zaradi velike količine sladkorja izjemno energijsko bogato živilo, saj 100 g medu skriva 300 kilokalorij.

Med vsebuje vitamin C, več vitaminov skupine B in mnogo mineralov. Zaradi majhne količine zaužitega medu med žal ni pomemben vir omenjenih mikrohranil.

Ali se ga splača jesti?

Med je primerna zamenjava za sladkor, ki nima nobenih dokazanih koristnih učinkov na zdravje. Kljub temu pa moramo med uživati zmerno, saj gre še vedno za pretežno sladkorno živilo.med in čajMed še posebej radi uživamo v času, ko so v porastu obolenja zgornjih dihal. Številne raziskave potrjujejo protimikrobno delovanje medu, kar našemu telesu pomaga v boju proti okužbam.

Vpliv na pojav zobne gnilobe je pri uživanju medu manjši, kot pri uživanju sladkorja.

Med lahko v omejenem obsegu uživajo tudi sladkorni bolniki, odsvetuje pa se uživanje medu pri otrocih mlajših od enega leta.

homer simpson je med

VIRPrehrana.si
Prejšnji članekNaprave, ki ti bodo pomagale uspeti kot vloger?
Naslednji članekDobili smo prvi namig zgodbe v Amazonovi seriji Gospodar prstanov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.