Arheološke kulinarične najdbe

Arheologi s pomočjo moderne tehnologije in dobrega starega fizičnega dela odkrivajo vse več o naših prednikih. Kje so se borili, kje so pokopavali svoje mrtve, kje so imeli odštekane žurke pa tudi kje so opravljali veliko in malo potrebo. Ni čudno, da so do sedaj našli tudi nekaj hrane, ki so jo konzumirali naši prednamci.

1Rimsko vino

Motna steklenica vina
Buteljka iz Speyerja.

Če je res, da je starejše vino boljše (in dražje), bi moralo to vino biti nerealno okusno in pa tudi drago kot žafran. A žal to vino ne bi prineslo nepozabnih trenutkov na Metelkovi ali pa domski žurki, saj je ves alkohol ušel ali pa se razgradil že pred leti.

Buteljko vina so našli v grobnici v Nemčiji in naj bi bilo iz časa Rima, staro okoli 1.650 let. Znanstvenikom je uspelo dobiti vzorce tekočine, ne da bi buteljko odprli. Ugotovili so, da je vino izgubilo alkohol in da se bakterijam ni uspelo udomačiti znotraj buteljke. Ugotovili pa so tudi, da je bilo vino začinjeno s zelišči.

2Rimski kruh

Slika zažganega kruha iz Pompeje.
Sežgani kruh izpod Vezuva.
(Vir: Listverse)

Ko je vulkan Vezuv izbruhnil in pod sabo pokopal Pompeje, je opravil tudi delo peka. Ampak kakor vsak amaterski pek je tudi vulkan pozabil pravočasno vzeti kruh iz pečice. Tako je Vezuv spekel testo, ki ga je za peko pripravil pek Modestus.

Popolnoma zažgan kruh pa je navdušil arheologe. Ta se je tako ohranil še danes in arheologom ponudil vpogled v prehranske navade takratnega prebivalstva. Dvomim pa, da je kaj prida okusen.

3Ploščati kruh iz Jordanije

Slika ploščatega kruha
Ploščati kruh.
(Slika je simbolična)

Pred tem odkritjem so peko ploščatega kruha (kruh brez kvasa) povezovali z začetkom poljedelstva. Ta 14.500 let star kruh pa je to teorijo zavrgel, saj je bil spečen skorajda tisoč let pred nastankom agrikulture.

Kruh so na ognjišču spekli natufijski ljudje, ki so v receptu uporabili semena divjega ječmena in žit, zraven pa so primesili še divje gomoljnice. Znanstvenikom je celo uspelo narediti moko, iz katere je bil ta kruh spečen. Rezultat je bil slan in zrnast.

4Rimska jajca

Rimsko jajce
Rimsko jajce
(Vir: Listverse)

Jajce so našli v Britaniji in naj bi izviralo iz 3. stoletja. Našli so ga na kraju, kjer naj bi bil nekdanji vodnjak želja. Ljudje so vanj, kakor danes, metali različne stvari in upali, da jim bodo ti objekti prinesli srečo.

Štiri jajca so bila najdena v košarici. Blato, ki je bilo na dnu vodnjaka, je to organsko sestavino ohranilo in ga obvarovalo pred ostalimi elementi. Pri odstranitvi so počila tri jajca in vonj verjetno ni bil najbolj svež. Četrto jajce pa je bilo uspešno odstranjeno in shranjeno.

5Egipčanski sir

Plesniv sir
(Slika je simbolična)

Egipčani so svojim umrlim v grobnico položili malico za pot v onstranstvo. Tako so arheologi v eni izmed grobnic našli belo, trdo maso zavito v cunjo. Verjetno jim je že vonj povedal, da gre za zelo, zelo star sir.

Glede na to, da sir izvira iz 13. stoletja pred našim štetjem, verjetno ne gre za eksotičen sir, ki ga plesen še bolj oplemeniti. Znanstveniki so namreč ugotovili, da bi bil okus ekstremno aciden, poleg tega pa bi sir lahko vseboval bakterije, ki bi človeka še prej poslale v onstranstvo.

6Egipčanski med

kozarci medu
(slika je simbolična)

Znano je že, da se med ne pokvari. Zaradi sladkorja in kislin je med prava apokaliptična puščava za bakterije in glive, ki nikakor ne bi mogle preživeti. Arheologi so blizu Keopsove piramide našli zalogo medu, ki je stara več kot 3.000 let. In ta med je povsem užiten.

7Maslo iz barja

Risba stare pridelave masla.
Izdelovanje masla.

Trupla, ki jih potegnejo iz barja, velikokrat smatrajo za žrtve modernega zločina. Nato pa se ugotovi, da je truplo lahko staro več stoletji. Barja namreč imajo, zaradi svoje sestave, moč ohranjati organske materiale tudi tisočletja.

Tako so na Irskem kmetje, ki so izsuševali barja za obdelovalno zemljo, našli voščene gmote. Znanstveniki so kmalu ugotovili, da gre za starodavno maslo. Stari Irci so verjetno sode masla skrivali v barje pred plenilskimi napadi ali pa so ga želeli ohraniti (in ga verjetno zaradi plenilskih napadov niso nikoli več odkopali). Nekateri sodi masla so lahko stari tudi več kot 5.000 let.

Urban Husu

Novinar

VIRListverse
Prejšnji članekBitka filmov: Harry Potter vs. Gospodar prstanov
Naslednji članekZ inovativno tehnologijo do boljšega igranja iger

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.