torek, 22 septembra, 2020
Doma Zabava Film Bitka filmov: Harry Potter vs. Gospodar prstanov

Bitka filmov: Harry Potter vs. Gospodar prstanov

Harry Potter proti Gospodarju prstanov. Dvoboj dveh velikanov fantazijskega sveta, v katerem bi prav vsak rad živel. Ampak kateri od teh dveh je boljši? Primerjali smo filme, nadaljevanja, vpliv na kulturo in kakovost, režijo, like, stranske junake, negativce in vse, česar smo se sploh lahko spomnili. Kdo pa bo reševal take spore, če ne prav mi pri Študentu.

Režija

Režija

Harry Potter. Ker je osem filmov je bilo težko pričakovati, da bo vse en režiser. A vseeno bi lahko bil. Tako pa so režiserji (po vrsti) naslednji: Chris Columbus (1-2), Alfonso Cuaron (3), Mike Newell (4) in David Yates (5-8). Iz vseh vidikov filma je brez dvoma najboljši tretji del (Jetnik iz Azkabana), kar je po svoje kar logično, saj je prav Cuaron najboljši izmed režiserjev. Vsi so posneti dovolj kakovostno, da nas zadovoljijo.

Gospodar prstanov. Režiser trilogije je Peter Jackson, ki se je na filme pripravljal več let. To se vsekakor pozna, saj je čisto vsaka sekunda filma obdelana do potankosti. Da o podaljšani različici filmov sploh ne govorimo, saj filmu dodajo vse, kar smo pogrešali pri različici, ki je bila v kinu.

Glavni junaki

Aragorn

Harry Potter. Lahko bi skoraj rekli, da so tu filmi o čarovniku v prednosti, saj so bili z nami kar 10 let in smo se na njih navezali veliko bolj kot na druge. Harry, Ron in Hermiona so temelj na katerem lahko zgradimo katero koli prijateljstvo. Oni so prijateljstvo in to prikažejo odlično. Z njimi smo odraščali in videli, kako odraščajo oni. Kar pa se tiče igralcev, so bili malo nad povprečno kakovostjo.

Gospodar prstanov. Čeprav je tu težko ločiti glavne like od stranskih, se lahko odločimo, da so to Aragorn, Frodo, Samwise in Gandalf. Vsak od njih skozi filme raste kot oseba in izpolni svoj cilj. Kar pa se tiče igralcev, so bili vsi z izjemo Vigga Mortensena (Aragorna), v svoji življenjski vlogi, a še vedno vsi najboljši med najboljšimi.

Stranski junakiStranski junaki

Harry Potter. Ker je dogajanje postavljeno bližje našemu času in resničnosti, so stranski liki podobni novejšim likom v filmih in knjigah. Nekateri so tu zaradi »comic reliefa«, kot sta Hagrid in Neville. Vseeno pa je večina resnejših likov kot so Dumbledore, McGonagall, Sirius in Severus. Odlični liki, ki filmu dodajo tisto nekaj več. Da o fenomenalnih igralcih Gary Oldman, Alan Rickman, Maggie Smith, Richard Harris in Michael Gambon sploh ne govorimo. Še bi lahko našteval, saj je v filmih nastopilo vse, kar Otok lahko ponudi.

Gospodar prstanov. Tudi tu je težko najti mejo med stranskimi in glavnimi junaki, saj se močno prepletajo. Vseeno pa brez njih zgodba ne bi bila popolna in nosijo velik del na svojih plečih. Tu so z izjemo Pippina in Gimlija čisto vsi liki resni in nam načeloma ne nudijo »comic reliefa«. Pravzaprav ga zgodba sploh ne potrebuje. John Rhys Davies, Karl Urban, Bernard Hill, Andy Serkis, Hugo Weaving in drugi so zopet najboljši od najboljših.

Negativci

Voldemort

Harry Potter. Vsekakor eden najbolj slavnih in najboljših negativcev vseh časov. Voldemorta fenomenalno odigra Ralph Fiennes. Tudi ko ga v prvih štirih delih sploh ne vidimo, se zavedamo moči, ki jo ima Voldemort. Pod svojim vplivom ima še Jedce smrti in ostale hudobne čarovnike. Tudi Harryeve sošolce in sošolke. Njegov namen je jasen in vse bo storil, da bi dosegel svoj cilj. Je popolnoma brez sočutja.

Gospodar prstanov. Zavedamo se, da je sovrag Sauron, a ga z izjemo enega prizora sploh ne vidimo. Ker še ni na vrhu svojih moči, ga vidimo le v obliki ognjenega očesa. Negativci, ki se jih lahko »oprimemo«, so Saruman, Gollum, Orki in Nazguli. Ti kot njegovi podaniki predstavljajo Saurona in ga tako naredijo še bolj groznega, kot je v resnici.

Filmska glasba

Rohan

Harry Potter. Z izjemo prvega dela in skladb, ki se potem pojavijo v zadnjih delih, je glasba zelo pozabljiva. Prvi del je uglasbil John Williams in ustvaril glavne tri skladbe, ki so fantastične in nas vedno spomnijo točno na Harry Pottra. Marsikomu je lahko žal, da je v naslednjih filmih glasba močno povprečna in nič kaj posebnega.

Gospodar prstanov. Brez dvoma najboljša filmska glasba vseh časov, ki je izpiljena do vsake potankosti. Vsak kraj ima svojo skladbo in vsak pomembnejši dogodek tudi. Howard Shore je ustvaril svoje življenjsko delo in nekaj, česar se bomo spomnili za vedno.

Filmske nagrade

Oskarji

Harry Potter. Osem filmov v seriji je skupaj prejelo 142 nagrad in še 402 nominaciji. Od tega je bilo vseh osem filmov 12 krat nominirano za Oskarja, a tega ni nikoli prejelo.

Gospodar prstanov. Trije filmi so skupaj prejeli 475 nagrad in še 800 nominacij. Od tega so bili trije filmi skupaj nominirani za 30 nagrad Oskar in jih prejeli kar 17. Vse številke so absolutni rekord v filmskem svetu.

Ocene filmov

Kamen modrosti

Harry Potter. Rotten Tomatoes: Kritiki – 84,5 %, Publika – 82 %. IMDb: 7,7. Metacritic: 73 %.

Gospodar prstanov. Rotten Tomatoes: Kritiki – 93 %, Publika – 92 %. IMDb: 8,8. Metacritic: 91 %.

Zaslužki filmov

Gringott's

Harry Potter. Vseh osem filmov je skupaj zaslužilo 7,7 milijard dolarjev. To je v povprečju 926 milijonov za en film.

Gospodar prstanov. Trije filmi so skupaj zaslužili 2,98 milijarde dolarjev. To je v povprečju 993 milijonov za en film.

Vpliv na filme

Gollum

Harry Potter. Če govorimo le o filmih, je edini vpliv filmov ta, da so po uspehih prvih filmov začeli v kina množično prihajati filmi mladostniških franšiz. Tako smo dobili poplavo filmov, ki bi se lahko ali pa so se razrasle v serijo filmov. Eragon, Razcepljeni, Igre lakote in podobno.

Gospodar prstanov. Filmi so dokazali, da je lahko tudi fantazijski film svetovna uspešnica, kar se tiče nagrad in ustvarjanja filma. Če ne bi bilo Gospodarja prstanov, ne bi razvili tako odličnih posebnih učinkov in praktičnih efektov.

Vpliv na kulturo

Vpliv na kulturo

Harry Potter. Filmi so skupaj s knjigami vplivali na mlado in staro. Harry Potter je postala ena najbolj vrednih franšiz vseh časov in njegova avtorica ena najbogatejših oseb na svetu.

Gospodar prstanov. Medtem ko je vpliv knjig in filmov nepopisen, je Tolkienova družina tista, ki drži vse pravice pri sebi. Tako še dolgo ne bomo videli polne zmožnosti te »franšize«.

Bodi prvi in oceni prispevek: 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,203FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,679FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Ali mečeš račune v papirnate odpadke? Lahko te doleti kazen!

Računi, ki jih dobimo v trgovini, ne spadajo med papir. Zakaj ne in kam sploh spadajo? Ob vsakem obisku trgovine in posledičnem nakupu dobimo...

Razglašen najboljši študent Univerze v Mariboru

Univerza v Mariboru že osem let zapored vodi tradicionalni razpis za izbor najboljšega študenta Univerze v Mariboru. Pri izboru sodelujeta partnerja Elektro Maribor d.d....

Recept za sladkosnede in razvajanja polne jesenske filmske večere

Približuje se tisti dan v letu, ko sta noč in dan enako dolga, to pa pomeni tudi, da so dnevi vse krajši, jesenski večeri...

Sevanje mobilnih telefonov bi lahko bilo krivo za upad števila žuželk

Evropa je v zadnjih letih priča velikemu upadu populacij žuželk. Razlog za to pa bi lahko bilo sevanje mobilnih telefonov, kaže nova študija nemške...