Danes za kosilo sneg

Zunanje temperature še res niso podobne zimi, a topla hrana že prija. Od kod izhajajo priporočila, da naj bi pozimi jedli tople jedi “na žlico” in zakaj nas babičina juha tako okrepča? O tem, da je pozimi bolje jesti toplo hrano, govorijo predvsem v ajurvedski in tradicionalni kitajski medicini. Topla hrana naj bi imela blagodejne učinke na naše telo zato, ker s svojo toploto telesu pomaga k hitrejši in učinkovitejši presnovi. Hladna oziroma surova hrana naj bi od telesa terjala več energije, ta pa je v zimskem času še kako potrebna za ogrevanje telesa.

Kisla repa in kislo zelje … ja!

Tukaj ni kaj veliko za pojasnjevati. Kisla repa in kislo zelje sta gotovo odlični živili za zimske dni. Bogata sta z vitaminom C in vlakninami. Odlična sta za pripravo raznovrstnih enoločnic, ne samo jote. Okusna sta tudi kot pokuhana ali narahlo prepražena priloga mesu in krompirju. No ja, če nisi ravno med privrženci, se da zimo preživeti tudi brez repe in zelja 🙂

P.S. Ko ti zmanjka časa ali idej za kuho, imej pri roki kakšno zamrznjeno mamino enolončnico ali golaž. Domače in priročno (dobesedno)! 😉

Škrobnata zelenjava in sadje

Izbiraj predvsem med zelenjavami kot so: ohrovt, brokoli, blitva, cvetača, koromač, čebula, česen, pastinak, peteršilj, zimske buče. Pozimi je dobro jesti zelenjavo in sadje, ki vsebujeta manj vode in sta bogata z vlakninami. Pri sadju izbiraj med jabolkami, hruškami in različnim suhim sadjem. Osnovno vodilo pri izbiri sadja in zelenjave naj bo predvsem sezonskost in lokalnost. Dobro izbiro imaš lokalne hrane imaš na ljubljanski tržnici!

Žita in kaše

Super hrana za hladne zimske dni, saj prijetno pogrejejo in te nasitijo za dlje časa. Pripraviš jih lahko na različne načine. Prosena kaša je okusna kot slana priloga ali pa pokuhana v mleku in v družbi z medom.

Čaji in začimbe

Pozimi so zelo dobrodošli tudi topi zeliščni čaji in izdatnejša uporaba začimb. Izbiraj predvsem med baziliko, lovorjem, kumino, kardamomom, čilijem, cimetom, ingverjem, drobnjakom, muškatnim oreščkom, janežem, pehtranom, timijanom in kurkumo. Po dolgotrajnih predavanjih si privošči metin čaj za sprostitev, prav tako lahko za pripravo čaja uporabiš tudi nekatere zgornje začimbe. Predvsem ingverjev čaj je super za odganjanje prehlada!

Prejšnji članekSlužim sam – študentsko in dijaško delo
Naslednji članekJesenska moda

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.