Služim sam – študentsko in dijaško delo

Veliko študentov se med študijom odloča za delo, ki prinaša dodatne zaslužke. Da pa si boš poiskal pravo delo in se pripravil na razgovor, ti ponujamo nekaj nasvetov. 

Kako poiščeš delo, ki ti najbolj ustreza? Največ prostih del je zbranih na spletnih straneh raznih študentskih servisov, kot so na primer e-študentski servis, Agencija M servis, spletna stran mojedelo.com in še mnoge druge. Tam lahko delo iščeš po raznih kategorijah in zagotovo boš našel nekaj zase!

Ko najdeš delo, ki bi ga rad opravljal, moraš delodajalcu poslati prošnjo za delo (po navadi v obliki motivacijskega pisma) in življenjepis. Pomembno je, da v oboje vložiš dovolj časa, premisliš in tudi oboje prilagodiš glede na zahteve delodajalca. Skrivnost dobrega motivacijskega pisma je namreč to, da se delodajalec v njem najde in da razbere kakšen človek si in kaj so tvoje prednosti, ki jih lahko uporabiš pri delu.

Če ti uspe napisati super motivacijsko pismo, potem te bodo povabili na razgovor. Pravilna priprava ti bo omogočila, da boš na razgovoru sproščen, zato so spodnji nasveti zelo priročni:

Priprava na razgovor se začne že doma. Raziskovanje o podjetju je obvezno! Zakaj? Vsakega delodajalca zanima, kaj veš o njegovem podjetju, in kaj bi ti s svojim znanjem in izkušnjami doprinesel/a podjetju. Zato ga moraš prepričati, da si najbolj ustrezen kandidat.

Prvi vtis je zelo pomemben. Ker imaš za vzpostavitev dobrega vtisa samo eno priložnost je pomembno, da z delodajalcem vzpostaviš očesni stik, da si sproščen in se z njim rokuješ. Na prvi pogled se ti rokovanje morda zdi nepomembno, vendar s primerno močnim stiskom roke delodajalcu lahko sporočiš, da si samozavesten , uglajen in profesionalen.

Ne pozabi na primerna oblačila. Na razgovor pridi urejen! Ne glede na to za kakšno delo se prijaviš je pomembno, da imaš urejeno pričesko, nosiš čista, zlikana in primerna oblačila. Izogibaj se kričečim barvam, prosojnim oblačilom in oblačilom, ki razkrivajo preveč. Torej mini krila in majice z globokimi dekolteji ne pridejo v poštev.

Bodi samozavesten! Izogibaj se telesni govorici, ki že na daleč kaže, da si nervozen (tresenje noge, miganje s prsti, stiskanje pesti, sključeno sedenje, zakrivanje in dotikanje obraza itd.). Tako delodajalcu pokažeš, da si miren in samozavesten, kar zagotovo naredi dober vtis.

Tudi ti sprašuj delodajalca. Ko te delodajalec na koncu razgovora vpraša ali imaš kakšno vprašanje, naj se intervju nikakor ne konča s tišino. Če nimaš nobenega vprašanja lahko delodajalec to razume, kot da si nezainteresiran za delovno mesto. Torej naj te ne bo strah postavljati vprašanj!

Veliko uspeha pri iskanju poletnega dela in pridobivanju novih izkušenj!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.