Zdravo študiraj, redno treniraj

Uporaba sodobnih tehnologij je danes postala nujnost in študij bo čas, ki ga preživiš pred računalniškim zaslonom, najbrž še bistveno povečal. Dolgoročno lahko sedenje v nepremičnem položaju povzroča bolečine v hrbtu, otrdel vrat in zategnjenost mišic. Čeprav na svojem telesu morda še ne čutiš negativnih posledic tega, je prav, da začneš pravočasno skrbeti za svoje zdravje in v svoj vsakdan vpelješ še kako potrebno fizično aktivnost. Ta je za uspešno opravljen študij ravno tako pomembna kot intelektualno delo in psihična vzdržljivost. Svoje telo lahko vsakodnevno razmigaš že tako, da se na predavanja namesto z avtobusom odpraviš kar peš ali s kolesom, po možnosti po daljši poti. Bistveno je, da gibanje vpelješ v svoj vsakdanji urnik in tako poskrbiš za svoje zdravje in dobro počutje.

Študentska vadba

Dodatno spodbudo ti nudi program Študentska vadba, ki vsem študentom nudi najrazličnejše športne aktivnosti po izjemno nizkih cenah. Izbiraš lahko med fitnesom, vodenimi vadbami, jogo in badmintonom, na voljo ti je tudi uporaba savne in bazena. Po posebni študentski ceni si lahko za dodatno motivacijo priskrbiš celo osebnega trenerja. Cene za posamezen obisk se začnejo že pri 2 €, z mesečno karto in raznimi paketnimi ponudbami pa si zagotoviš še dodatne ugodnosti. V program je vključenih kar 180 športnih centrov na lokacijah po vsej Sloveniji, ki ti ponujajo prek 200 različnih aktivnosti. Registracijo lahko opraviš prek spletne strani Študentska vadba, kjer nato poiščeš najbližji športni center s primerno ponudbo zate, in že takoj pričneš s svojo najljubšo vadbo ter narediš korak k boljšemu počutju.

Šport v ŠDL

Če med študijem v Ljubljani bivaš v enem izmed študentskih domov, ti za kakovostno vadbo ni treba daleč. ŠDL namreč v nekaterih domovih nudi možnost uporabe fitnesa za samo 12,5 € mesečno. To so Dom IV, Dom C, Litostroj, Poljanska in Gerbičeva. Prijaviš se lahko prek spletne aplikacije MojŠtudent.
V prostorih ŠDL je vsem stanovalcem omogočena tudi strokovno vodena vadba. Ta znaša zgolj 2,5 € na posamezen obisk, znesek pa bo obračunan kar na mesečni položnici za bivanje. Na voljo so ti štiri različne vadbe: zumba, fit vadba, aero-fit vadba ter burn vadba.

Razmigaš se lahko tudi doma

Če ti nobena od zgoraj naštetih možnosti ne ustreza, lahko svoje telo spraviš v pogon tudi doma. To zahteva nekoliko več samodiscipline, predvsem pa vztrajnosti. Najenostavnejši način, da se vpelješ v svet vadbe in športa, je izvajanje preproste, a izredno učinkovite vaje, ki jo verjetno poznaš pod imenom plank ali deska. Vaja zavzame le malo časa in prostora, če jo pravilno izvajaš vsak dan, pa lahko z njeno pomočjo okrepiš telesno jedro ter izboljšaš delovanje hrbtnih mišic, ki so zaradi dolgotrajnega ždenja pred računalnikom še posebej na udaru. Plank je med popolnimi začetniki priljubljena vaja tudi zato, ker pripomore k preoblikovanju telesa in zmanjšanju maščobnih oblog. Dovolj teorije, čas je za akcijo!
Nasvet: preizkusi se v 30-dnevnem plank izzivu! Vajo izvajaj tako, kot prikazuje slika. Prvi dan skušaj zadržati položaj 20 sekund, nato pa vsak dan podaljšaj čas za 5 sekund. Vsak šesti dan je čas za počitek, ko planka ne izvajaš. Na prvi pogled se zdi vaja zelo enostavna, zato te zna njena dejanska zahtevnost sprva nekoliko presenetiti. Ne zmeni se za tresoče roke in vztrajaj dalje ter opazuj, kako se tvoja vzdržljivost in moč izboljšujeta iz dneva v dan. Zadnji dan izziva je čas za pravi preizkus: prisluhni telesu in vajo izvajaj, kolikor dolgo lahko zdržiš.

Prejšnji članekZakaj jesti kostanj?
Naslednji članekSlužim sam – študentsko in dijaško delo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.