Zakaj jesti kostanj?

Začela se je jesen in s tem čas najbolj priljubljenega jesenskega sadeža, kostanja. Poleg tega, da ga lahko ješ pečenega ali kuhanega, je nabor jedi s kostanjem precej širok, vse od juh pa do sladic. Iz njega delajo tudi razne tinkture in še mnogo najrazličnejših pripravkov.

Vsekakor si ga moreš privoščiti, saj ima poleg dobrega okusa, še mnogo zdravilnih lastnosti. Kdo torej pravi, da so vse dobre stvari v življenju nezdrave?

Krepi imunski sistem

Kostanj je idealno živilo za krepitev imunskega sistema, saj je izjemno obogaten z vitaminom C in drugimi antioksidanti. Njihova zadostna količina te bo pozimi ščitila pred virusi, ki povzročajo prehlade in druga obolenja, je pa sicer vitamin C tudi bistvenega pomena za zdrave kosti, zobe in krvne žile.

Je izvrsten vir vlaknin

Vlaknine so za tvoje telo izjemno pomembne, saj znižujejo nivo škodljivega holesterola v krvi, prav tako pa uravnavajo delovanje presnove. 100 g kostanja zagotovi približno 21 odstotkov dnevnih potreb po vlakninah.

Izboljšuje spomin in zbranost

Kostanj je zakladnica vitamina B. Z običajno porcijo kostanja, pokriješ kar 36 odstotkov dnevnih potreb po temu vitaminu, ki je ključen za ohranjanje lepe in zdrave kože, nohtov in las. Skrbi tudi za stabilen živčni sistem, obilico energije ter večjo koncentracijo.

Je brezglutensko živilo

 Kostanj ne vsebuje glutena, zato ima posebno mesto v brezglutenski prehrani.

Ima veliko folatov

Gre za obliko folne kisline, ki je nujna za tvorbo rdečih krvnih celic in za sintezo DNK. Uživanje folatov je pomembno predvsem za nosečnice in za ženske, ki poskušajo zanositi, saj preprečuje okvaro nevralne cevi pri plodu in tako skrbi za pravilen razvoj ploda.

100 g kostanja vsebuje okoli 60 mikrogramov folatov, kar zadovolji 16 odstotkov dnevnih potreb po tem vitaminu.

Ne redi

Kostanj ima v nasprotju z ostalimi oreščki in semeni relativno malo kalorij, prav tako pa vsebuje zelo malo maščob. Ker njegov glikemični indeks ni tako visok, ter ga uvrščamo med živila s srednjim glikemičnim indeksom, si ga lahko brez težav privoščijo tudi sladkorni bolniki.

Nedvomno imaš sedaj kup razlogov, da skočiš v gozd po kostanj in se ga to jesen pošteno naješ!

 

Prejšnji članekŠkisova tržnica 2019 te vabi v svoje vrste
Naslednji članekZdravo študiraj, redno treniraj

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.