Erotične italijanske sladice in zakaj jih obožujemo

Italija je znana po dobri hrani, pa ne samo po testeninah in pici, temveč tudi po sladicah. Le kdo ne pozna slavnega citata iz Botra: »Leave the gun, take the cannoli.« In ravno siciljski cannoli so ena izmed najbolj kontroverznih seksi sladic. Ja, prav si ugotovil – zaradi svoje oblike.

Legenda iz leta 1000 pravi, da naj bi prvi siciljski kanoli naredile ženske iz harema v Caltanissetti, da bi počastile svojega moškega. In ja, forma falusa je bila nameroma. Čeprav ni dokazov, da je ena izmed boljših italijanskih sladic rezultat tega »prevratnega akta,« siciljski kanoli niso bili prva erotična sladica.

CANNOLI SICILIANI: RICETTA ORIGINALE

Že v antični Grčiji so, da bi počastili boginji Perzefono in Demetro, grki jedli tortice iz medu in sezama v obliki ženskega oprsja, da bi pozdravljali materinstvo in plodnost. Ta praksa se je kasneje razširila po celem Mediteranu in tudi na Sicilijo.

Minni di virgini
Minni di virgini

A v antični Grčiji in Rimu seksualnost ni bila tabu tema, kakršno jo dojemamo danes. Seksualni organi so bili takrat dojemani kot simbol bogastva in obilja. Kdor je priznaval in pozdravljal svojo seksualnost, je bil dojeman kot nekdo, ki je vreden vsake časti.

V 11. stoletju, ko so se na Siciliji začeli spoznavati s katoliško vero, so se njihove starodavne tradicije (in s tem tudi erotična peciva) pomešale s katoliškimi tradicijami. Namesto enakonočja, so začeli praznovati božič in namesto obredov za plodnost, so praznovali veliko noč. A sladice se v novih običajih niso izgubile – ironično so tradicijo pomagale ohranjati nune.

cassata
Cassata

Tako še danes v italijanski tradiciji ostajajo kanoli v obliki falusa, minne di Sant’Agata oz. minni di Virgini v obliki ženskih prsi in cassata, ki je postala in ostala velikonočna specialiteta.

VIRbbc
Prejšnji članekRecept za hokaido bučno juho z domačimi jušnimi rezanci
Naslednji članekPrimerjava splošne in poklicne mature

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.