Je sezamovo mleko prihodnost mleka?

Sesame milk in glass and white sesame seeds on wooden spoon
Foto: Amarita iz iStock
Nalivanje barista sezamovega mleka v plastični lonček kave.
Foto: https://hopeandsesame.com/

Trg rastlinskega mleka raste, saj si nabira čedalje več navdušencev. Idealno ni zgolj za vegane, ampak tudi za laktozno intolerantne ljudi. Najbrž je najbolj popularno in dostopno ovseno mleko, nato pa mu sledi riževo. Kot posebna delikatesa se prodajajo razna mleka iz oreškov, ki slovijo po sladkem okusu in visokih cenah. Najnovejše v vrsti je sezamovo mleko, nad katerim se navdušuje čedalje več ljudi. 

Sezamovo mleko je pršlo na tržišče letos, toda podjetje Planting Hope vanj vlaga in ga razvija že zadnjih pet let. Svojo prvo linijo izdelkov Sesame and Hope so predstavili v začetku leta in je že na voljo po celotni Kanadi.

Katere so prednosti sezamovega mleka?

sesame, seeds, prescription
Foto: SEMSEMS iz Pixabay

Najbrž sezam podcenjujemo, saj se lahko pohvali z vsebnostjo pomembnih mineralov, kot so baker, magnezij in železo. Poleg tega vsebuje tudi bogate aminokisline. V telo naj bi prinašal toliko kalcija kot navadno mleko, več vitamina D in seveda nič laktoze ter ostalih mlečnih alergenov. Njegovo uživanje naj bi pomagalo pri uravnavanju krvnega pritiska in hormonov ter spodbujanju delovanja ledvic. 

Enjoy your meal! If you like this picture please give me a “like” let me know your feedback, or leave your Comments/suggestions below check out my Instagram @picoftasty more surprise there! From now on, Every Saturday (Central Time - US & Canada) I will release Lightroom preset for people who are interested in food photography check out my website and download it for free. This is a great opportunity to practice and take your images to the next level. Now subscribe, get the latest release first Any questions please don't hesitate to ask.
Foto: Mae Mu iz Unsplash

Izdelovalci se ponašajo tudi z njegovo hranilno vrednostjo z osmimi grami proteinov in sto dvajsetimi kalorijami na porcijo ter postopkom pridelave, ki je prijazen do okolja. V povprečju sezamova semena potrebujejo približno 125 dni od posaditve do pobiranja. V primerjavi z različnimi vrstami rastlinskega mleka iz oreškov, je to izjemno kratka doba, saj slednji rastejo tudi več let

Pridelava sezama zahteva tudi manj vode. Planting Hope se hvali, da za njegovo proizvodnjo porabi kar 75 % manj vode kot pri ovsenem mleku. Semena so bolj odporna na sušo, zato uspevajo v različnih okoljih. Odporna so tudi na škodljivce, zato ne potrebujejo škropiv. 

Kako gre sezamovemu mleku v Evropi?

V evropskem prostoru raste potreba po sezamu, vodilni državi v njegovi porabi sta Grčija in Nemčija. Njegova priljubljenost se veča tudi zaradi čedalje večje prisotnosti kulinarike kultur Bližnjega vzhoda in Azije. Večino semen Evropa uvaža iz Nigerije, Indije, Ugande in Etiopije. Morda se bodo zahteve še zvišale s prihodom sezamovega mleka na tržišče, a o tem še ni govora. 

Roasted sesame seeds in a wooden grinding bowl.
Foto: HengYao Tang iz Unsplash

Poudariti je potrebno, da prevladuje severno ameriška narativa omenjenega podjetja, ki trdi, da ustvarja prvo sezamovo mleko dostopno po celotnem svetu. Ob tem ignorira tajsko podjetje Sesamilk Foods, ki so svoje sezamovo mleko svetu predstavilo že leta 2019 in ga prodaja na Japonskem, Kitajskem, v Honk Kongu in Vietnamu. Na voljo imajo dva izdelka; belo in črno Sesamilk, ki se prodaja tudi na Amazonu. Potem takem se bolj približa svetovni dostopnosti kot Sesame and Hope. V Sloveniji ga moramo, če ga želimo uživati, zaenkrat pripravljati še sami.

Prejšnji članekVihar odmevov zaključi tetralogijo Zrcalke
Naslednji članekBi lahko sončne elektrarne postavili bližje soncu?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.