Jedilnik za vročinski val

Hrana

Ko zunanje temperature dosežejo neposredno bližino tridesetih stopinj Celzija, se nam zdi, da naš apetit »izhlapi«. A tudi med vročinskim valom je treba v telo vnesti hranljive snovi in zato ti ponujamo nekaj nasvetov o prehrani, ki te bo v veliki vročini hidrirala in te oskrbela z energijo.

Živila, ki so bogata z vodo

Vsi vemo, da se je med vročinskim valom treba redno hidrirati, a zadostno količine vodo lahko telesu priskrbiš ne le z vodo, temveč tudi z živili ki vsebujejo veliko vode, torej s sadjem in zelenjavo kot so kumare, paradižnik, bučke, radič, solate, breskve, kivi, melona, lubenica … Veliko vode pa je tudi v mlečnih izdelkih: če poješ 1 navadni jogurt, je to enako, kot bi zaužil 1 kozarec vode.

Sol, sol, sol

Z vročinsko obremenitvijo se tvoje telo bolj poti in posledično izgubi več soli, ki je zelo pomembna za delovanje tvojega organizma. Da nadomestiš izgubljeno sol, dodaj jedem več soli kot običajno – a še vedno v mejah normale!

Čim manj maščob

Ker tvoje telo za presnovo maščob porabi več energije, se ob tem tudi ogreje. Če pa je zunaj že tako vroče, se še dodatno pregreje, če ješ mastno! Zato se raje odreci mastnim vrstam mesa, ocvrtim jedem in oljem. Solato si raje začini z jogurtovim prelivom in limono.

Jej manj, a bolj pogosto

Obilni obroki zahtevajo od telesa napor, da jih prebavi. Raje jej večkrat na dan v manjših količinah – tako bo tvoja prebava hitrejša.

Sladke pregrehe so dovoljene!

Celo zaželene! Domači sorbeti ali sladoledi so polni vode in zato manj kalorični. Tako lahko prijetno združiš s koristnim. ?

Junior novinar

Bodi prvi in oceni prispevek: 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.