Jubilej pizzerije Parma: Že 50 let v srcih svojih gostov

Pizzeria Parma
Pizzeria Parma

Pizza in tri deci borovničevega soka. Le kdo ne pozna legendarne kombinacije, ki navdihuje že desetletja. Če smo natančni, navdihuje že točno 50 let. Govorimo seveda o pizzeriji Parma v centru Ljubljane. Pizzerija z najdaljšo tradicijo v Sloveniji in državah na področju nekdanje Jugoslavije. Da bo prispevek drugačen, ob jubileju kar prazničen, sem posegel v lastne spomine na Parmo.

Parma: Pizza, tradicija, sok, nostalgija, spomini in ljudje

Ko omenimo Parmo, si vsak predstavlja nekaj svojega, nekaj osebnega. Tradicija, nostalgija, pizza in sok, lokacija, institucija … Vsakemu obiskovalcu pomeni Parma nekaj drugega, vse pa se združi v eno in isto reč – v to, kar Parma je. Kaj pomeni meni? Spomin, nekaj neopisljivega in osebnega. Kot otrok stopiš v picerijo, ki te navduši, ker ni taka, kot so ostale. Naročiš si Parmo, pač brez gobic, in velik kozarec borovničevega soka. Kdorkoli je s tabo, lahko postane del tvojih spominov. Zame Parma tako ni samo pizzerija, v katero bi šel vsak dan, če bi le lahko, temveč spomin na čudovite trenutek z ljudmi, s katerimi sem jo obiskoval skozi leta.

Pizzeria Parma praznuje 50 let
Pizzeria Parma praznuje 50 let

In ko prvič naročiš svojo jed, se ne zavedaš, kaj to pomeni ljudem na sosednji mizi ali pa tistim, ki sedijo za legendarnim pultom. »Si že bil kdaj tukaj?« je vprašanje, ki ti v Ljubljani razkrije vpogled v preteklost, v pisano zgodovino ljubljanske in slovenske kulinarike. Dojameš, kaj lahko pizzeria pomeni drugi osebi, in kaj pravzaprav pomeni celotnemu mestu. Bi si lahko svojo ljubezen do pice predstavljali brez Parme? Nemogoče. Tudi marsikaterega lepega spomina ne bi bilo brez Parme.

Prvi, zadnji in vsak vmesni obisk Parme s starši. Obisk Parme s prijatelji, ki Parme še niso spoznali in opravljanje naloge širjenja tradicije. Študentski boni v Parmi, da so naporna leta minila mnogo lažje in okusno. Prvi zmenek z življenjsko ljubeznijo in ohranjanje tradicije skozi leta. Parma je del vsakega, ki jo obišče, ker gre za pizzerijo, ki se zasidra v srce in misli.

Parma v letu 2024 praznuje 50. obletnico svojega obstoja v podhodu Maxija. Za to ji iskreno čestitamo in želimo obilo uspeha v prihodnje, sami pa se že neverjetno veselimo ponovnega obiska.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekTop 10 Švica: najlepše destinacije alpske idile
Naslednji članekKo je več tisoč študentov gladovno stavkalo, vlada pa priredila število smrti pokola
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.