Top 10 Švica: najlepše destinacije alpske idile

Fantastic cogwheel railway with electric red tourist train. Snowy Jungfrau mountains with glaciers, flowery fields and red passenger train, Kleine Scheidegg, Grindelwald, Bernese Oberland, Switzerland, Europe
Foto: Janoka82 iz iStock

Švica je znana po naravnih lepotah, bogati zgodovini in raznoliki kulturi. Na vsakem koraku ponuja prelepe razglede na Alpe, jezera, doline in prikupne vasice. Primerna je tudi za najrazličnejše aktivnosti na prostem, od jadralnega padalstva, kolesarjenja in pohodništva, do smučanja in deskanja. Za ljubitelje zgodovine in kulturnih znamenitosti skriva Švica različne starodavne spomenike, srednjeveške vasi in arhitekturne čudeže. Zgodovina odmeva tako v večjih mestih, kot so Zürich, Ženeva in Bern, kot v srednjeveških gradovih in trdnjavah, ki so razkropljeni po podeželju.

Nasveti za obisk Švice

Uradni jeziki v relativno majhni državi so kar štirje: nemščina, francoščina, italijanščina in retoromanščina. Poleg tega se boš večinoma povsem znašel tudi z znanjem angleščine. Švica slovi tudi po čokoladi, sirih in vinu, zato obisk izkoristi tudi za preizkušanje lokalnih specialitet. Med jedmi so najbolj odmevni fondi, raclette in röstl. Prvi dve sta sirni specialiteti, zadnja pa krompirjeva jed. Poskusi tudi Zürcher Geschnetzeltes, teletino v kremni gobovi omaki. Ne pozabi pa, da je denarna valuta švicarski frank, cene pa so precej visoke 😊. Za raziskovanje Švice si je priporočljivo vzeti približno en teden.

Renski slapovi

Na švicarsko-nemški meji se nahajajo največji slapovi v Evropi. Visoki so le okoli 25 metrov, so pa zelo široki, saj Ren tu meri kar 150 metrov v širino. Voda buči s hitrostjo 23 metrov na sekundo in ustvarja posebno vzdušje. Na sredi stoji mogočna skala, ki že tisoče let kljubuje silam narave. Nanjo se je ob obisku slapov mogoče celo povzpeti in s tamkajšnjih razglednih platform občudovati slapove od blizu. S čolni lahko pripluješ do gradov Wörth in Laufen, najbolj pogumni pa lahko najamejo kanu.

Canton Zurich, Switzerland - 30 MAY 2022 : Tourists enjoying the view of Rhine Falls during sunny summer evening.
Foto: Noor Radya Binti Md Radzi iz iStock

Prestolnica Švice, Bern

Kljub temu, da ni največje ali najbolj poznano mesto, je Bern švicarska prestolnica (in ne Zürich). Mesto zaznamujejo medvedi: kot kip, slika ali pa živi predstavniki, ki prebivajo v ogradi ob reki Aare. Ti so mestu dali tudi ime, saj Bär v nemščini pomeni medved. Stari del mesta spada med UNESCO-vo svetovno dediščino. Tam si lahko ogledaš urni stolp Zytglogge, fontane v renesančnem slogu in gotsko katedralo. Obiščeš lahko tudi katerega izmed muzejev, ki so posvečeni Albertu Einsteinu. Znanstvenik je namreč svojo teorijo relativnosti osnoval ravno med bivanjem v Bernu. Iz Berna se z vzpenjačo, peš ali s kolesom lahko povzpneš tudi na goro Gurten. Za turiste je zanimiv tudi rožni vrt in Bernski muzej umetnosti.

Bern, Switzerland with the clock tower at dawn.
Foto: Sean Pavone iz iStock

Ženeva

Mesto Ženeva ali Geneva je zanimivo za sodobne fizike, saj se tu nahaja pospeševalnik CERN. Tunel, v katerem je pospeševalnik, ima sicer obseg kar 50 kilometrov in tako sega tudi v Francijo. Je pa ravno v Ženevi mogoč njegov ogled. Del CERN-a je namreč odprt tudi javnosti, a le ob predhodnem dogovoru. V mestu na zahodu Švice si turisti lahko ogledajo tudi najvišji vodomet v Evropi: Jet d’Eau. Ta vodo brizga kar 140 metrov visoko.

Geneva skyline cityscape, French-Swiss in Switzerland. Aerial view of Jet d'eau fountain, Lake Leman, bay and harbor from the bell tower of Saint-Pierre Cathedral. Sunny day blue sky.
Foto: bennymarty iz iStock

Prelaz Simplon

2005 metrov visok prelaz je po legendi točka, do koder so prišli Hanibalovi sloni na pohodu proti Rimskemu cesarstvu leta 218 pred našim štetjem. Tu naj bi zaradi nizkih temperatur in zimskih pogojev vsi poginili. Novejši viri sicer nasprotujejo tej legendi, je pa prelaz še vedno vreden obiska.

Mountain view in the Simplon
Foto: MadeleineZanotelli iz iStock

Zermatt s pogledom na Matterhorn

Pri ogledu te gorske vasice boš moral avto pustiti na parkirišču v dolini. Dostop je za turiste namreč mogoč le z zobato železnico. V duhu trajnostnega razvoja po ulicah vozijo le električni avtomobili, ki morajo imeti posebno dovolilnico. Zato je mestece najbolje raziskovati peš. Če želiš, lahko najameš celo kočijo. Iz vasi se odpira lep pogled na Matterhorn, zato fotoaparata ne pozabi v avtu! 4.478 metrov visok vrh stoji na meji z Italijo in je simbol Švice. Zermatt je odlično izhodišče za sprehode in pohode po naravi in okoliških gorah. Če ti pohodništvo ne leži preveč, se lahko do številnih točk z lepimi razgledi odpraviš tudi z urejenim sistemom zobatih železnic. Zermatt je pozimi priljubljena destinacija za smučanje in deskanje na snegu v švicarskih Alpah.

City view of Zermatt, Switzerland
Najboljše destinacije Švice Foto: Dmitriy Don iz iStock

Interlaken

Območje med dvema jezeroma – Brienz na vzhodu in Thun na zahodu – je priljubljena destinacija za dopustovanje. Ponuja veliko možnosti za pohodništvo in občudovanje narave. Po prelepi pokrajini te popelje tudi železnica Schynige Platte. Ljubitelji adrenalinskih doživetij se lahko odločijo za jadralno ali športno padalstvo. Tudi za kolesarjenje in veslanje so pogoji odlični. Pozimi lahko tu smučaš, deskaš in tečeš na smučeh.

it's a drone shot in switzerland of an house in the center of a lake interlaken
Foto: Simon LEDUC iz iStock

Luzern

Slikovito mesto v centralni Švici obdajajo zasnežene gore. V samem mestu pa te čakajo srednjeveške zgradbe, zgodovinske atrakcije, živahni mestni trgi, butične trgovinice in cerkve. Veliko fotografij Luzerna prikazuje lesen most Kapellbrücke. Glavna atrakcija mesta je namreč najstarejši pokriti most v Evropi, ki je bil zgrajen okrog leta 1330. Pred dobrimi 20 leti je skoraj v celoti zgorel, pri čemer so se uničile številne slike v njegovi notranjosti. Danes je most obnovljen in pripravljen na obiskovalce. V mestu si lahko ogledaš tudi Gletschergarten Museum z labirintom ogledal ali pa se z gondolo vzpneš na goro Pilatus. To unikatno doživetje postreže tudi s čudovitim razgledom na jezero Luzern.

View of the Reuss river and old town of Lucerne (Luzern) city, Switzerland. View from above
Foto: OlyaSolodenko iz iStock

Dolina Verzasca

Dolina na jugu Švice se skriva med visokimi vrhovi in združuje veliko raznolikost pokrajin. Ob obisku boš občutil tudi mediteransko atmosfero, predvsem pa opazen italijanski vpliv. Ogledaš si lahko 220-metrski jez, ki ga je zasnoval James Bong. Vzdolž celotne doline se razteza pohodniška pot Sentierone, dolina pa je privlačna tudi za gorske kolesarje. Največja znamenitost pa je 400 let star most Ponte dei Salti, ki vodi v mestece Lavertezzo.

hiking Trail at the famous Roman Bridge called Ponte dei Salti in Lavertezzo,Verzasca Valley,Ticino Canton,Switzerland
Foto: nikitos77 iz iStock

Prelaz Stelvio

Prelaz je z višino 2575 m najvišji alpski prelaz, sestavlja pa ga kar 48 serpentin. Nahaja se na meji med Italijo in Švico in je dobro poznano med motoristi in kolesarji. Vsako leto prvi vikend v septembru cesto zaprejo za avtomobile in prelaz namenijo le kolesarjem. Začetek trase je v italijanski vasi Prato allo Stelvio oziroma Prad am Stilfser Joch na višini 911 m, po 1846 višinskih metrih oziroma 26 kilometrih vzpona pa kolesarji prispejo na vrh. Na poti je na vsakih 5 kilometrov na voljo okrepčilo: južnotirolska jabolka in pijača. Sledi spust na švicarsko stran prelaza. Cesta je na tej strani precej manj strma. Pri tem ne gre za dirko, ampak rekreativen dogodek.

Mountain landscape along the road to Stelvio pass, Sondrio province, Lombardy, Italy, at summer.
Foto: clodio iz iStock

Kanton Appenzell

Če si želiš »pristne Švice«, se odpravi na severovzhod države, v kanton Appenzell. Tam najdeš hribe, vasico brez avtomobilov in dobro ohranjene običaje. Z gondolo se lahko popelješ do gorske koče Äscher, ki je vgrajena v gorsko steno in je priljubljen motiv fotografov. Tudi pohodniških poti v tej regiji ne manjka. Zanimiva je pot Appenzeller Kapellenweg, ki te popelje mimo enajstih kapel. V vasici Appenzell lahko v muzeju bolje spoznaš tradicionalno rokodelstvo, umetnost in glasbo.

Famous typical houses in Appenzell village by beautoful day, Switzerland
Foto: Elenarts108 iz iStock
Prejšnji članekCuraprox vikend: eksplozija izobraževanja in druženja
Naslednji članekJubilej pizzerije Parma: Že 50 let v srcih svojih gostov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.