Kaj je filipinski »boodle fight«?

Filipino Food
Foto: bugking88 on iStock

Nič tako nasilnega, kot zveni. Zahodnjakom, ki jim besedna zveza »finger food« v misli privabi v prvi vrsti kanapejčke, je filipinski kamayan precej tuj.

Kaj je kamayan?

Beseda kamayan v tagalogu pomeni »z rokami«. Kamayan in boodle fight sta izmenljivi poimenovanji za filipinsko pojedino, pri kateri je dolga miza obložena z bananovimi listi in hrano, okoli nje pa se zberejo gostje, ki stoje jejo z rokami.

Poimenovanje boodle fight je nastalo v kontekstu vojaške tradicije skupnega obroka, pri čemer »fight« pomeni, da poskušaš pojesti čimveč hrane pred sabo, »boodle« pa je bil ameriški vojaški sleng za nekatere prepovedane priboljške.

Kamayan je zelo stara tradicija. Sega v čas pred prihodom španskih kolonialistov, ki so na otoku uvedli uporabo pribora. V filipinski kulturi ga pred tem niso uporabljali. Boodle fight se je razvil na koncu 19. stoletja, v času špansko-ameriške vojne, ko so nadzor nad otoki prevzele ZDA.

Kako jesti z rokami?

Filipinski prijatelji te povabijo na boodle fight, ti pa se zadeve lotiš kot tipični Evropejec, ki z rokami je Naj te ne skrbi preveč, saj ti bodo izurjeni sosedje rade volje pokazali, kako se lotiti prehranjevanja z rokami. Filipinci uporabljajo štiri prste ene roke, na katere s pomočjo palca vzamejo nekaj riža in prilogo. Hrano nesejo v usta tako, da jo s palcem odrinejo s prstov. Pri tem ne uporabljajo dlani ali druge roke.

Boodle Fight, Philippine Cuisine Culture
Kamayan ali boodle fight Foto: artran on iStock

 

Kaj je na mizi?

Na dolgi mizi s prtom iz bananovih listov se bo v večini primerov najprej znašel riž, kuhan na sopari ali sinagang, pražen riž s česnom. Za boodle fight bo hrana po vsej dolžini mize enaka in bo vsakemu jedcu vse dostopno z mesta, ki ga je zasedel na začetku. To ni parada lahke hrane.

Mesto zraven riža bo najpogosteje zasedel cel pečen odojek (lechon) in drugo meso z žara, spomladanski zvitki (lumpia), morska hrana, vključno z ribami, celimi raki in kozicami, zelenjavne in druge priloge, ne manjkajo niti razne sladice. Poleg posladka je tipično sadje: mango, ananas, lubenica, pitaja in papaja.

Boodle fight ostaja izredno popularen. Na Filipinih so pogoste restavracije, ki nudijo kar celo boodle fight izkušnjo, kot bi se pri nas zbrali na kosilu.

boodle fight, grilled, food
Foto: Nhick iz Pixabay
Prejšnji članekNi teorija zarote: Na Kitajskem prisilno jemali organe in jih prodajali tujcem
Naslednji članekXiaomi SU7: Xiaomi razkriva pet jedrnih tehnologij električnega vozila

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.