Kaj je osmica?

Red wine with charcuterie assortment on the backgroundRed wine with charcuterie assortment on the background
Foto: Natalia Van Doninck iz iStock

Osmica ni le številka, je nekaj veliko bolj pomembnega in zanimivega. Pred nekaj leti se je beseda osmiza »vrinila« tudi v italijanski slovar, verjetno pa ne bi zgrešili, če bi rekli, da je pravi pomen osmice v Sloveniji najbolj znan prav v bližini meje z Italijo, torej na Primorskem. Kakšno zgodbo skriva osmica?

Osmica, od pravice Karla Velikega do današnje ponudbe

Osmica je običaj oz. pravica, ki velja še od časov Karla Velikega
Osmica je običaj oz. pravica, ki velja še od časov Karla Velikega Foto: Evgeny Ostroushko iz iStock

Davno tega se je med kmeti razširila novica ali bolje rečeno pravico do točenja vina, ki jim jo je podelil Karl Veliki. Leta so minevala in hitro je ta pravica postala tradicija. Leta 1784 je bil pod vladavino Marije Terezije in Jožefa II. Izdan dekret, ki je vinogradnikom dovoljeval osemdnevni rok za točenje vina brez davka. Kmet oziroma vinogradnik je lahko prodajal vinske presežke iz preteklega leta v vinotoču brez plačila davka.

 

Osem dni v letu je skupaj z vinotočem dobilo naziv osmica. Da bi to sporočili med ljudi, so na vhodna vrata obesili šop bršljana, imenovanega »fraska«. V tistih časih je bil to za kmete edini vir zaslužka, saj so lahko prodali presežek vina, ki so ga proizvedli v svojih trtah.

Osmice, ki potekajo danes so nekoliko drugačne

Verjetno se sprašuješ kaj ima s tem Slovenija skoraj četrt tisočletja kasneje? Ker osmice še vedno potekajo.

Osmice v Sloveniji
Osmice v Sloveniji potekajo še danes, a na nekoliko bolj moderniziran način Foto: scorpp iz iStock

Sčasoma, ne ve se točno kdaj, se je osmica nekoliko razširila. Poleg možnosti prodaje vinskega presežka, je bilo moč prodajati tudi domače suhomesnate izdelke, mlečne izdelke, doma spečen kruh, potico, štruklje in še kaj. V taki, nekoliko modernizirano-tradicionalni obliki, se je osmica ohranila še danes. Bolj ali manj se pomena osmice zaveda vsaka oblast in osmico ohranja kot obdobje, ko lahko vinogradniki ali kmetje prodajajo svoje izdelke brez davka.

Predvsem na Krasu lahko najdemo kar nekaj domačij, ki vsako leto prireja tako imenovano osmico. Poleg omenjenega vina in živil pa lahko najdemo tudi druge doma pridelane pijače, sladice, enolončnice, prikuhe, zelenjavo in še in še. Verjetno imaš dovolj domišljije, da si v mislih izpolniš jedi, ki jih lahko najdeš na osmici, kajne.

Kot omenjeno pa je tudi nekaj sprememb. Danes je lahko osmica organizirana največ dvakrat na leto po deset dni.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekMatthew Perry: Tista, ko smo izgubili prijatelja
Naslednji članekRecept za najbolj strašljiv sladoled za Noč čarovnic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.