Matthew Perry: Tista, ko smo izgubili prijatelja

Matthew Perry, legendarni Chandler Bing
Matthew Perry, legendarni Chandler Bing

Svet je pretresla novica, da je v 54. letu starosti umrl Matthew Perry. Mnogo let se je, najprej na skrivaj in nato pred očmi javnosti boril z odvisnostmi, 28. oktobra 2023 pa so ga našli mrtvega na domu zaradi utopitve. Smrt komedijanta, kot je Perry, je boleča za vse tiste, ki so ga več let spremljali kot legendarnega Chandlerja v seriji Prijatelji, in ga simbolno imeli za svojega prijatelja.

Pisati o Matthewu Perryju brez omembe Chandlerja Binga v legendarni seriji je nemogoče, čeprav je sam želel, da naj po njegovi smrti povezava s Prijatelji ne bo prva stvar, na katero se bomo spomnili. Dejstvo pa je, da je le peščica igralcev v zgodovini televizijskih serij bila tako popolna, kot je bil Matty v vlogi sarkastičnega Chandlerja. Vseeno pa je življenjska zgodba, prepletena s težavnimi trenutki, tista, ki bo obstala v navdih in opomin.

Svojo biografijo, ki jo je izdal leta 2022, odpre z besedami: »Živjo, ime mi je Matthew, čeprav me morda poznate pod drugim imenom. Prijatelji me kličejo Matty. In moral bi biti mrtev.«

Matthew Perry, biografija Friends, Lovers and the Big Terrible Thing
Matthew Perry, biografija Friends, Lovers and the Big Terrible Thing

V biografiji Friends, Lovers and the Big Terrible Thing: A Memoir se je razgalil, odprl vrata svojega življenja in bralce ter oboževalce povabil v svojo hišo. Hišo, ki je bila postavljena na glavo v času, ko je stal na vrhu sveta. In zaradi vloge, ki ga je izstrelila med zvezde, postavila na trak zgodovine in zakrivila njegove bolezni, ga je od nje skoraj nemogoče ločiti. O življenju in karieri je po njegovi smrti podrobno pisal MMC, sam pa bi se rad tega lotil drugače.

Ljubitelji filmov in serij se lahko precej enostavno navežemo na like, ki nam jih predstavljajo veliki in mali ekrani. Postanemo del pisarniških delavcev v Pisarni, del družine sredi Bel-Aira, zahajamo v MacLaren bar in sedimo v kavarni Central Perk. In čeprav je na svetu mali mililjon izjemnih serij, ki navdušujejo že desetletja, se lahko le redke primerjajo s Prijatelji. Šesterica nas je deset let predvajanja (1994-2004) povabila medse in skupaj z njimi smo živeli njihovo – naše – prijateljstvo. Od besed »In jaz sem zadel milijon dolarjev!« je bil Chandler naš prijatelj in z njim Matthew Perry. Postal je zvezdnik in sinonim za humor ter kralj sarkazma, ki ga je nemogoče prekositi. S tem je prišlo zvezdništvo in poskusi skrivanja težav, ki so hitro postale bolezen.

Matthew Perry in Chandler sta živela na vrhu sveta

Tistim, ki so vedeli, kaj se dogaja s priljubljenim igralcem, je bilo dokaj jasno, da bo njegov največji uspeh ena največjih serij vseh časov. Enostavno lahko rečemo, da je zadnji večji uspeh film Še enkrat 17 (17 Again), ki ga je leta 2009 posnel skupaj z Zacom Efronom. Resda se je večkrat pojavil v serijah in jih tudi produciral ter pisal, a je iz zaslonov izginil. Ampak v bistvu ni izginil, kajne? Chandler je z vzponom interneta, prihodom nove generacije obstal na vrhu najbolj priljubljenih likov na svetu, posledično pa je Matthew Perry ostal eden najbolj prisrčnih in simpatičnih igralcev. Vsake toliko je javnost uzrla njegov starajoči videz in skrhano podobo, ki je nakazovala na premočnega sovražnika v njegovem življenju. Težko je bilo spremljati padec osebe, ki je oznanjala pozitivnost. Smrt Robina Williamsa pred leti je bila velik opomin tega, da lahko največji boj bijejo tisti, ki so svetu podali največ smeha in veselja. Vsi so želeli, da si Perry opomore. In si je.

Matthew Perry

V retrospektivi je bilo njegovo življenje zadnjih nekaj let zadnji spev velike osebe, ki ne bo obstala zapisana le eni vlogi, čeprav še tako izjemni. Povezana ne bo niti z izbiro kariere, ampak bo ostala oseba, ki bo navdih. Njegova biografija je v svojem segmentu ena najboljših, kar jih je moč prebrati, saj ponuja vpogled v življenje osebe, brez katere si mnogi ne predstavljajo določenih delčkov svojih življenj. Čeprav se to mnogim sliši bizarno, lahko igralci skozi like v filmih in serijah postanejo melanholični opomin na otroštvo, lepe in preproste čase.

Matthew Perry simbolizira preproste čase, ki lahko v sebi skrivajo bolečino in trpljenje. »Bog mi je pokazal, kakšno bi življenje lahko bilo,« je Matthew povedal o svojem srečanju s smrtjo, ko je pred leti skoraj umrl. Dejal je, da je več kot pol svojega življenja preživel na rehabilitacijskih klinikah, seminarjih za odvisnike in bolnišnicah. Bil je mnenja, da ni živel življenja, kot bi ga lahko.

Matthew Perry v epizodi Prijatelji-Spet skupaj
Matthew Perry v epizodi Prijatelji-Spet skupaj

Vsi ljubitelji Matthewa Perryja pa so mu vseskozi dajali vedeti, da je bilo njihovo življenje olepšano prav zaradi njega in njegovih vlog. Na koncu koncev bo za vedno Chandler (ali pa mrs. Chanandler Bong), a v resnici bo več kot to. Bo eden od velikanov malih zaslonov in osebnost, ki je ljudem sveta dala izkušnjo iz katere se lahko veliko nauči.

Kot ljubitelj njegovih vlog in zgodbe: »Hvala za smeh in veselje, navdih in upanje«

Matthew Perry shares his incredible story of survival and why fame wasn't the answer to his problems

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekRazkrita nova generacija medicinskih mikrorobotov
Naslednji članekKaj je osmica?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.