Kaj narediti, če pojemo odpoklicano živilo?

Kaj storiti, če smo pojedli odpoklicano živilo?
Kaj storiti, če smo pojedli odpoklicano živilo? Foto: cyano66 iz iStock

Letošnje leto je prineslo pogoste odpoklice živil, ki so se mnogokrat zgodili prepozno. Sadje smo namreč že pojedli. Prav to nam je dalo misliti. Kaj se zgodi, če smo živilo že pojedli, naslednji dan pa izvemo, da je prišlo do odpoklica?

Zakaj pride do odpoklica živila?

Da pride do odpoklica je potrebno določeno odstopanje živila od normativov, ki veljajo v Sloveniji ali v Evropski uniji. Najpogostejši vzrok za odpoklic sadja in zelenjave je neprimerno škropivo ali večja vsebnost težkih kovin.

Uprava za varno hrano vzorčenja živil in higienskih parametrov izvaja na podlagi letnega plana. Izvajajo tudi izredna vzorčenja, če ali ko je to potrebno, na primer, če obstaja sum ali dvomi v neoporečnost živil.

Ker pa je testiranje lahko zamudno, pridejo obvestila o nevarnih živil do kupcev pogosto tudi takrat, ko so živila že na nakupovalnih policah. To je lahko z potrošnike zelo neprijetno. Če smo živilo kupili, a ga še pojedli, lahko zanj pri trgovcu zahtevamo popolno vračilo kupnine. Na zvezi potrošnikov pojasnjujejo, da lahko to storimo tudi, če smo izdelek že uporabljali.

Assortment of fresh fruits at market
Zakaj pride do odpoklica živil? Foto: rusak iz iStock

Odpoklici v Sloveniji so vse pogostejši

Odpoklici živil so vse pogostejši, kar se pozna tudi pri pregledu statističnih podatkov, saj je bilo v letu 2018 odpoklicev 64, leta 2019 pa že 90. 2020 je število naraslo na 94, 2021 je bilo odpoklicev kar 131. Nato pa jih je bilo leta 2022 nekoliko manj 127. Letos jih je bilo le do oktobra že 96.

Do oktobra letos je bilo največ odpoklicev ali umikov v kategoriji živil. Med nevarnimi proizvodi je bilo 31 igrač, med tehničnimi pripomočki jih 22 ni bilo primernih za na trg. Odstopalo je še enajst prehranskih dopolnil, šest artiklov otroške opreme in trije izdelki v kategoriji oblačil.

Happy woman using mobile app while choosing products and buying in supermarket.
Foto: Drazen Zigic iz iStock

Kaj pa ko smo hrano že pojedli?

O tem kako ravnati, če smo oporečno živilo že pojedli, ni nobenih posebnih navodil. Velja sicer, da se je v tem primeru dobro samoopazovati in iti v primeru težav do osebnega zdravnika. Najpogosteje lahko pričakujemo kakšne prebavne motnje, drisko ali slabost. Ob tem pa je dobro dodati, da lahko posameznik vse prestane brez težav.

Velike težave pa lahko oporečna živila predstavljajo za otroke ali starostnike, ki so bolj občutljivi. Otroke je tako dobro še posebej pozorno spremljati in se po potrebi oglasiti pri zdravniku.

apples, farmer's market, buy
Foto: Pexels iz Pixabay
Prejšnji članekKolikokrat je Zemlja obkrožila Sonce v svojem obstoju?
Naslednji članekTretji dobri mož, ki prinaša zvrhan koš daril

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.