Kolikokrat je Zemlja obkrožila Sonce v svojem obstoju?

Kolikokrat je Zemlja že obkrožila Sonce?
Kolikokrat je Zemlja že obkrožila Sonce? Foto: egal iz iStock

Osončje se je rodilo pred približno 4,6 milijarde let, ko se je sonce začelo oblikovati iz oblaka prahu, ki so ga za seboj pustile predhodne zvezdne eksplozije. Pred približno 4,59 milijarde let so se rodili velikanski planeti – Jupiter, Saturn, Uran in Neptun. In pred približno 4,5 milijarde let so se oblikovali manjši, kamniti planeti – Merkur, Venera, Zemlja in Mars. Si se kdaj vprašal, kolikokrat v teh letih so planeti prehodili pot okrog sonca?

Število krogov okoli Sonca: Orbite se spreminjajo

Ko so se planeti rodili, njihove orbite okoli sonca niso bile enake kot danes (zlasti orbite planetov velikanov). Približno sto milijonov let po nastanku prvih planetov je med njimi obstajala dinamična nestabilnost, ki je povzročila gravitacijsko vlečenje vrvi med temi velikimi telesi in povzročilo preostanek planetarnega materiala zunanjega sončnega sistema in celo nekaj nastajajočih protoplanetov, ki jih je treba katapultirati iz osončja, je povedal Sean Raymond, astronom v Laboratoriju za astrofiziko Bordeaux v Franciji in strokovnjak za planetarne sisteme.

Ko pa so se vsi planeti pojavili in končali boj med seboj za svoje položaje, so se ustalili v doslednih, stabilnih orbitah, ki se od takrat niso veliko spremenile. »Od 98 do 99 odstotkov življenjske dobe sončnega sistema so bile orbite planetov lepe in stabilne. Posledično lahko uporabite trenutno orbitalno dinamiko planetov, da precej natančno ugibate, koliko potovanj so naredili okoli sonca,« je dejal Raymond.

Kolikokrat so planeti obkrožili sonce?

Naš planet potrebuje eno leto, da obkroži sonce in obstaja že 4,5 milijarde let, tako da je Zemlja naredila že približno 4,5 milijarde potovanj okoli sončnega sistema. Vendar se število skupnih orbit med drugimi planeti zelo razlikuje, ker so njihova leta krajša ali daljša od Zemljinih.

V približno 4,5 milijarde let se bo sonce napihnilo navzven, da bi doseglo Zemljino orbito in prešlo v rdečo pritlikavo zvezdo, ki bo uničila Merkur, Venero in Zemljo. Drugi planeti lahko še nekaj časa živijo, če ne bodo zgoreli, vendar bodo njihove orbite verjetno močno spremenjene.

Za primerjavo z drugimi planeti si lahko pogledaš spodnjo tabelo.

Planet Starost (v milijarda letih) Orbitalno obdobje (v dnevih) Število skupnih orbit
Merkur 4,5 88 18,7 milijard
Venera 4,5 225 7,3 milijard
Zemlja 4,5 365,25 4,5 milijard
Mars 4,5 687 2,4 milijard
Jupiter 4,59 4,333 386,9 milijonov
Saturn 4,59 10,759 155,8 milijonov
Uran 4,59 30,687 54,6 milijonov
Neptun 4,59 60,190 27,9 milijonov

 

VIRspace.com
Prejšnji članekOcena filma: Rebel Moon
Naslednji članekKaj narediti, če pojemo odpoklicano živilo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.