Ocena filma: Rebel Moon

Rebel Moon

Rebel Moon: Otrok ognja (Rebel Moon: A Child of Fire) je film Zacka Snyderja. Verjetno je za ljubitelje filmov to že dovolj za končno oceno, saj filma skorajda ni moč opisati drugače kot film Zacka Snyderja. In kaj to pomeni?

Vizionar Zack Snyder predstavlja … Rebel Moon

Zack Snyder in njegov Snyderverse sta zapisana globoko v srcah oboževalcev
Zack Snyder in njegov Snyderverse sta zapisana globoko v srcah oboževalcev Foto: on imdb

Zacka Snyderja se že večino kariero drži sloves vizionarja, ki pa ga je treba držati čim dlje od pisanja scenarijev in tesno stisniti pri dolžini film. Tako nastane izjemen Liga pravičnih Zacka Snyderja, ki je izjemen zaradi dolžine štirih ur, in nastane Sucker Punch, ki ni tako izjemen, je pa najbolj snajderski od vseh snajderjev.

Ko je njegovo idejo o temačnejši, resnejši in bolj odrasli zgodbi v svetu Vojne zvezd zavrnil LucasFilm, je z isto idejo hodil po svetu in na koncu pristal pri Netflixu, kjer so si srčno želeli vseh zvestih oboževalcev režiserja. Nastal je Army of the Dead, ki je trpel zaradi nejasne in prerešetane zgodbe ter tisoč in enega koncepta, ki je bil stlačen v dve uri in pol. Na koncu je važno le to, da je bil gledan, in nastajajo nova dela v tistem zombi svetu.

Tu pa je zdaj še ta Netflixova zf-poslastica, ki je dobila ime Rebel Moon. Že prvi napovednik je dal vedeti, da gre za nek poklon vesoljskim operam preteklosti, pomešan z malim morjem drugih zanimivih konceptov in idej. Verjetno bi si vsaka od teh zaslužila svoj izvrsten film, a Zack je pač Zack. Nekje v svoji karieri je pozabil, kako omejiti svoje visoko leteče ambicije, ki jih ni moč postavitivi v dveurni okvir. Prej omenjen zaključek njegove DC zgodbe je moral trajati štiri ure, a to še ni bilo vse. Rebel Moon bo predstavljen v dveh delih, ki bosta trajala približno 5 ur, z obljubljeno režiserjevo različico pa med 7 in 8 ur. Rebel Moon bo svoj drugi del predstavil v aprilu. Tako govorimo o osmih urah za film oziroma idejo, ki si jo je zastavilo sodelovanje Snyder-Netflix. In zdaj smo prav zares pri filmu.

Igralska zasedba Rebel Moon
Foto: on tmdb

Rebel Moon, zgodba o vesoljskem uporništvu

V oddaljeni galaksiji je tako imenovani Motherworld militarističen imperij, ki ga napajajo stoletja osvajanj in vojn prek vojakov imperiuma. Ko kraljevi par predstavi hčerko, princeso Isso, ki ima redek dar zdravljenja in vstajenja, se to razume kot znak odrešitve, saj se je kraljeva družina naveličala konfliktov in upa, da bo Issa združila cesarstvo ne s silo, temveč s sočutjem. Namesto tega so Issa in njeni starši javno umorjeni med njenim kronanjem, Balisarius (Fra Fee), ugledni senator, pa se razglasi za regenta in obnovi osvajanja cesarstva s podporo admirala Atticusa Nobla (Ed Skrein), sadističnega vojskovodje.

Leta kasneje prispe Noble na neodvisni planet Veldt s svojimi vojaki in vztraja, da jim oče Sindri (Corey Stoll), lokalni vaški poglavar, proda žito, da napolnijo svoje zaloge hrane, medtem ko lovijo skupino upornikov, znano kot Clan Bloodaxe, ki se nahaja na njihovem planetu. Del skupnosti pa je tudi Kora(Sofia Boutella), volkulja samotarka, ki je našla mir v skupnosti, tesno povezani s poljedelstvom, na luni Veldt. Odšla je daleč stran od svojega prejšnjega življenja, ko se je borila za brutalni medzvezdni kraljevi imperij, ki želi nadzorovati galaksijo. Toda Korina nasilna preteklost je izkopana s prihodom sadističnega admirala Atticusa.

Sofia Boutella kot Kora v filmu Rebel Moon
Sofia Boutella kot Kora v filmu Rebel Moon Foto: on tmdb

Kora mora z ambicioznim poljedelcem Gunnarjem (Michiel Huisman) oditi po pomoč, da se rešijo zatora imperija. Na njuni poti jima pomaga pilot Kai (Charlie Hunnam), ki ju vodi po poti rekrutiranja plačancev. To so general Titus (Djimon Hounsou), kiborg mečevalka Nemesis (Doona Bae), vojaški upornik Darrian Bloodaxe (Ray Fisher) in Tarak, princ v ujetništvu (Staz Nair). Začne se bitka o uporništvu.

Zack Snyder in tri tisoč idej, ki jih ne gre stlačiti v dve uri

Najlažje bi film opisali, če bi dejali, da je ogled zabaven in kratkočasen, a se o vsebini ne sme pretirano razmišljati. Zack Snyder je spet poskrbel za nešteto idej in konceptov, ki so videti čudovito, a vseeno z jasnimi omaži na preteklosti. Če gre tu za nekaj izvirnega, je težko reči, kvečjemu je največ povezav prav z letošnjim Kreatorjem, ki je bil noviteta v žanru ZF. Prav to lahko rečemo tudi za Rebel Moon. Gre za nov IP, ki ga lahko Netflix razširi in izboljša vse tja v nedogled. Še vedno pa tu govorimo le o idejah in konceptih, ne pa o samem filmu.

Charlie Hunnam in Sofia Boutella v filmu Rebel Moon
Charlie Hunnam in Sofia Boutella v filmu Rebel Moon Foto: on tmdb

Ali je film gledljiv? Brez dvoma, ampak z nekaj podalinejami. Če ti je bil všeč prejšnji »otrok« omenjenega sodelovanja o zombijih v Las Vegasu, potem si naletel na mnogo boljši film s to uporniško luno. Si pa hkrati naletel tudi na Snyderjev film, kar pomeni, da ti ne bo všeč, če si njegov goreč nasprotovalec in obratno, če si ljubitelj njegovih filmov. Tu so počasni posnetki, ki jih pričakuješ nestrpno, potem pa prejmeš kot mladoporočenca riževih kep ob odhodu iz kapelice. Tu so fizični primerki ljudi, ki s svojim stasom in stoičnostjo kljubujejo breznu človeških emocij. Tu so vehementni akcijski prizori in pokloni na pretekle mojstrovine, kot so Sedem samurajov, Sedem veličastnih, Umazani Harry, Vojna zvezd in malo morje drugih referenc.

Rekrutiranje igralske zasedbe in priprava na drugi del

Celoten film je pravzaprav sekvenca nabiranja članov glavne zasedbe, ki so jo drugi filmi naredili hitreje. Snyder in ekipa pa so rekrutiranje raztegnili v dve uri in pol, ker nam vsak od rekrutov ponudi tudi svojo akcijski sekvenco, pri katerih lahko brez težav uživamo in najdemo tisto, kar bi bilo mogoče kanček bolj zanimivo od videnega. Harmada, nekakšna vesoljska pajkovka s planeta Daggos, ki krade okoliške otroke, saj so njen planet onesnažili do te mere, da njeni naraščaji ne morejo zaživeti. Android Jimmy, ki mu glas posodi Anthony Hopkins, ki je bil pred desetletji del vojaške enote ubitega kralja, po njegovi smrti pa so zaklenili tisti del mehanizma, ki jim dovoljuje nasilje. Tarak, nekdanji princ, ki svoj nabrani dolg častno odplačuje pri pohlepnem rančerju.

Ed Skrein kot Atticus Noble v filmu Rebel Moon
Ed Skrein kot Atticus Noble v filmu Rebel Moon Foto: on tmdb

Kljub vsem idejam pa se zdi, da so pozabili na glavno – sestaviti prepričljivo zgodbo prvega filma. Akcijski zaključek lahko gledamo brez pritožb, če smo le pustili možgane na dopustu. Ko pa pomislimo, marsikaj razpade. Najbolj pa nam je žal to, da po dveh urah in pol poznamo zgolj svet, likov pa ne tako dobro, kot bi si jih želeli. Še najbolj v spominu ostaneta Kora in negativec Atticus, v vlogi katerega se neizmerno zabava Ed Skrein.

Rebel Moon je film Zacka Snyderja: To je vse

Rebel Moon je film Zacka Snyderja, kar je dvorezen meč. Počakati moramo na drugi del, da sploh pridemo do bistva celotne zgodbe, saj se je prvi del zdel nič drugega kot prvi akt. Rebel Moon je blagoslov in prekletstvo za tiste, ki iščejo odrešeniški film v eri pomanjkanja novih in izvirnih idej. Za nekoga je to lahko nova Vojna zvezd, za drugega izvirnost ravne črte. Za tiste, ki pa poznajo Snyderja in vse tisto, kar je želel stlačiti v ta film, pa je film potekal po pričakovanjih. Mogoče je to celo nekaj najhujšega za filme.

Gre za tisto slavno love-hate razmerje s filmom, v katerem lahko noro uživaš, a ti šele korak stran pokaže celotno sliko. Rebel Moon bo lahko zelo gledljiv film, ko mu pridružimo še drugi del.

Rebel Moon | Official Teaser Trailer | Netflix

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Rebel Moon
Prejšnji članekTop 10 najbolj poslušanih glasbenikov odraža trenutne trende
Naslednji članekKolikokrat je Zemlja obkrožila Sonce v svojem obstoju?

Urednik portala Student.si

ocena-filma-rebel-moonRebel Moon: Otrok ognja (Rebel Moon: A Child of Fire) je film Zacka Snyderja. Verjetno je za ljubitelje filmov to že dovolj za končno oceno, saj filma skorajda ni moč opisati drugače kot film Zacka Snyderja. In kaj to pomeni? Vizionar Zack Snyder predstavlja ......

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.