Top 10 najbolj poslušanih glasbenikov odraža trenutne trende

Najbolj poslušani izvajalci leta 2023
Najbolj poslušani izvajalci leta 2023 Foto: on billboard

Leto 2023 so na glasbenem področju zaznamovali vrnitev velikih pop zvezdnic, zvočna raznolikost, ki je zasedala vrhove lestvic, in globalno glasbeno vzdušje, ki je spodbudilo nastanek velikih hitov.

Na področju podkastov se ustvarjalci odzivajo na trende v realnem času, občinstvo pa se obrača k podkastom, da bi se pridružilo večjim kulturnim pogovorom. Spotify Wrapped 2023 odraža te trende. Top 10 lestvica pa prikazuje, koga se je letos poslušalo največ.

Najboljši svetovni izvajalci leta 2023

Preoblikovane ponovne izdaje, rekordne svetovne turneje in pisane zapestnice prijateljstva – oboževalci po vsem svetu so povsem navdušeni nad Taylor Swift, ki je z več kot 26,1 milijarde globalnih prenosov od 1. januarja letos na prvem mestu med izvajalci. Izvajalci pa so na letošnji lestvici zasedli sledeča mesta.

  1. Taylor Swift
  2. Bad Bunny
  3. The Weekend
  4. Drake
  5. Peso Pluma
  6. Feid
  7. Travis Scott
  8. SZA
  9. Karol G
  10. Lana Del Rey
SPOTIFY | 2023 Wrapped - Taylor Swift Global Top Artist of the Year

Taylor Swift

Taylor Swift je ameriška pevka, tekstopiska in igralka, ki je postala ena najuspešnejših in najbolj vplivnih pop glasbenic svoje generacije. Rodila se je 13. decembra 1989 v Readingu, v Pensilvaniji. Swift je začela svojo glasbeno pot kot country pevka in je hitro pridobila prepoznavnost s svojimi iskrenimi besedili in privlačno melodijo.

Njena kariera je doživela velik preobrat, ko se je odločila preiti na pop glasbo s svojim albumom »1989« leta 2014, ki je postal izjemno uspešen. Swift je postala znana tudi po svojem izrazitem ustvarjalnem nadzoru nad svojo glasbo in besedili ter po svoji zmožnosti, da izrazi svoje izkušnje in čustva skozi pesmi.

Poleg glasbe se je Swift izkazala tudi v svetu filmske igre in se pojavila v več filmih, kot so »Valentine’s Day« in »The Giver«. Njeno ime je postalo sinonim za uspeh v glasbeni industriji, pri čemer je osvojila številne glasbene nagrade, med njimi večkrat tudi Grammyjevo nagrado. S svojim družbenim vplivom, talentom in trdim delom je Taylor Swift postala globalna ikona in ena najvplivnejših osebnosti v zabavni industriji.

Taylor Swift s filmom ruši rekorde
Taylor Swift Foto: on themoviedb

Bad Bunny

Bad Bunny, njegovo pravo ime je Benito Antonio Martinez Ocasio, ki se je rodil 10. marca 1994 v San Juanu, Portoriku, in je postal eden najbolj priljubljenih in vplivnih reggaeton in trap izvajalcev svoje generacije. Svojo glasbeno pot je začel na platformi SoundCloud, kjer je objavljal svoje pesmi, preden je postal globalna senzacija.

Bad Bunny se je hitro vzpenjal v svetu glasbe, njegov edinstven zvok in slog pa so ga izstrelili med najbolj prepoznavne latino umetnike. Njegova glasba pogosto združuje reggaeton, trap in druge urbane glasbene vplive, kar je privedlo do njegovega velikega uspeha tako v špansko govorečih državah kot tudi po vsem svetu.

Začel je z albumom »X 100pre« leta 2018, ki je takoj osvojil pozornost in navdušenje poslušalcev. Sledili so mu številni drugi uspešni projekti, vključno z albumi »Oasis« v sodelovanju s puertoriškim izvajalcem J Balvinom in »YHLQMDLG«. Bad Bunny ni le izjemen glasbenik, ampak je tudi postal ikona mode in kulture ter je svoj vpliv razširil na različna področja zabave. S svojo edinstvenostjo in inovativnostjo je Bad Bunny pustil močan pečat v svetu glasbe.

The Weeknd

The Weeknd, pravo ime Abel Makkonen Tesfaye, je kanadski pop in R&B izvajalec, ki je s svojim značilnim glasom, provokativnimi besedili in edinstvenim glasbenim slogom postal eden najvplivnejših umetnikov v glasbeni industriji. Tesfaye se je rodil 16. februarja 1990 v Torontu, Kanada.

Svojo kariero je začel leta 2010 s spletnim objavljanjem pesmi na platformi YouTube. Hitro je pridobil pozornost in priznanje, kar je pripeljalo do podpisa pogodbe z založbo. Njegov zlom na svetovno sceno se je zgodil s mixtapom »House of Balloons« leta 2011, ki je bila prvi del trilogije »Trilogy«. Te mixtape so mu prinesle kritično priznanje in velik uspeh.

The Weeknd je nadaljeval s številnimi uspešnimi albumi, med katerimi so »Beauty Behind the Madness«, »Starboy« in »After Hours«. Njegove pesmi, kot so »Can’t Feel My Face«, »Starboy« in »Blinding Lights«, so postale svetovne uspešnice, prispevajoč k njegovemu globalnemu vplivu.

Z njegovo inovativnostjo, glasbeno sposobnostjo in nekonvencionalnim pristopom je The Weeknd postal ena najbolj prepoznavnih in vplivnih glasbenih osebnosti svoje dobe.

Prejšnji članekKoliko držav ima Afrika?
Naslednji članekOcena filma: Rebel Moon

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.