Kaj se zgodi, če iz prehrane izključimo sol?

Kaj, če bi sol izključili iz prehrane? Kaj bi se zgodilo z našim telesom?
Kaj, če bi sol izključili iz prehrane? Kaj bi se zgodilo z našim telesom? Foto: Detry26 iz iStock

V zadnjih 40 letih se je količina zaužite soli v Ameriki povečala za 50 odstotkov. Povprečen Američan tako dnevno zaužije 3.400 miligramov soli. Prevelika količina soli v prehrani korelira z višjim tveganjem za možgansko kap, visok krvni pritisk in razvoj bolezni ledvic ter srca. Kaj pa za zdravje pomeni premajhna (ali celo nična) količina soli?

Majhna količina soli je ugodna za zdravje

Recimo, da slediš dieti z zmanjšano vsebnostjo natrija. Dnevni vnos soli naj bo med 1.500 in 2.300 miligramov. Po enem tednu sicer še ne boš občutil razlike, a krvni pritisk se bo že znižal. Po štirih tednih se boš počutil lahkotneje, saj natrij iz soli med drugim povzroča napenjanje. A največje prednosti se pokažejo šele na dolgi rok.

Manj soli, več zdravja
Manj soli, več zdravja Foto: mkupiec7 iz Pixabay

V raziskavo so vključili 600 podeželskih vasi na Kitajskem, kjer so posameznikom z zgodovino možganskih kapi predpisali prehrano z malo soli. Izkazalo se je, da je znižanje količine soli v prehrani zmanjšalo tudi pojavnost kapi in smrtnost med vaščani. V raziskavi so 30 odstotkov kuhinjske soli, natrijevega klorida, nadomestili s kalijevim kloridom. S tem so poskrbeli za okus jedi kljub manjšemu vnosu natrija.

Popolnoma nič soli pomeni smrt?

Pri tem gre seveda le za hipotetičen scenarij. Zaužiti popolnoma nič soli je praktično nemogoče, saj jo najdemo povsod: v kruhu, salami, pripravljenih živilih … Verjetno veš, da ima sol pomembne funkcije v človeškem telesu. Pomaga pri transportu hranil v telesu, krčenju mišic in prenosu živčnih signalov.

Premajhen vnos soli vodi v hiponatremijo. To pomeni, da je koncentracija soli v telesu prenizka, kar telo skuša popraviti s povečanim izločanjem vode. Posledica je huda dehidracija. Po enem tednu brez soli bi občutil slabost, verjetno bi tudi bruhal. S tem bi izločil še več soli in situacija bi se zgolj poslabšala. Po dveh tednih bi občutil naključno trzanje mišic, po treh tednih pa bi se možgani močno povečali, saj bi zaradi osmoze prišlo do otekanja. Najprej bi občutil zmedenost, kasneje pa tudi možgansko kap.

salt, spa, wellness
Foto: andreas160578 iz Pixabay
VIRSciShow
Prejšnji članekRok Zalokar o nepogrešljivih kosih Fjällräven oblačil za pozno-poletni izlet v gore
Naslednji članekMelanholija jazza, ko Slovenija dobi svojo Sally Rooney

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.