Kako trajnostna je tvoja skodelica kave?

V pražarni Escobar vsako leto z veseljem praznujemo Svetovni dan našega planeta. Hvaležni smo, da na njem raste odlična kava!

Spreminjamo svet na bolje

Verjamemo, da s 100 % sledljivimi, zdravimi in sezonskimi kavami, ki so pridelane v skladu z ekološkimi standardi in pozitivnim odnosom do našega okolja, spreminjamo nas planet na bolje.

Pri našem delu se ne osredotočamo zgolj na nakup in prodajo kave, pač pa želimo s svojim delom udejanjati spremembe, ki jih želimo videti in živeti v prihodnosti. Gre za drugačen način delovanja, kot je to v navadi v svetu komercialnih kav, kjer je edino merilo pridelati čim več po čim nižji ceni.

Že od samega začetka iščemo in v našo ponudbo vključujemo kave z manjših kmetij. Trudimo se, da je pot kavnega zrna iz kavnega nasada do skodelice kave čim krajša ter da pridelovalec za svoje delo prejme pravično plačilo, kar mu omogoča dostojno življenje in vlaganje zaslužka v nadaljnji razvoj in kakovost pridelave.

Kakovosten odnos do kave daje priložnost vsem tistim, ki želijo pridelovati kakovostno kavo, nam pa omogoča, da pijemo dobro, bolj zdravo in kakovostno kavo.

kmet na polju

Ekološka in zdrava kava

Na svetovni dan Zemlje želimo z vami deliti vrhunske kavne okuse in našo zgodbo o sodelovanju in povezovanju s srčnimi pridelovalci kave v Hondurasu, od koder prihaja naš pražar Omar.

Združenje kavnih pridelovalcev Café Aruco domuje v pokrajini Corquin v zahodnem delu Hondurasa. Ime je dobilo po reki Aruco, ki pokrajini Corquin daje življenje. Ni naključje, da je kooperativa dobila enako ime kot reka, saj tudi kooperativa Aruco daje življenje lokalni skupnosti. Podpira izobraževalni in zdravstveni program ter pomaga pri razvoju treh zdravstvenih centrov in sofinanciranjem dvojezičnega izobraževanja v osnovni šoli. Kooperativa Aruco prav tako izobražuje in finančno podpira pridelovalce kave, da izboljšujejo kakovost svojega pridelka in vsakdanjega življenja.

Kooperativo vodi izkušen pridelovalec kave Donaldo Rafael Gonzales Fiallos. Pridelki oziroma mikroloti z okoliških kavnih nasadov, katerih lastniki so člani kooperative Aruco, so po obiranju pripeljani na skupno točko, pred upravno stavbo kooperative Aruco, kjer jih procesirajo, pakirajo in pripravijo za izvoz.

Kave rastejo na nadmorskih višinah med 1000 in 1600 metri. Povprečne letne temperature se zaradi visokih nadmorskih višin gibljejo med 11 in 16 stopinjami Celzija. Gojijo kave različnih sort Catuai, Caturra, Parainema, IHCAFE90, Lempira in Maragogipe.

občudovanje kave

Pražarna Escobar na obisku v kavnem nasadu

Ker sta neposreden stik in dolgoročno sodelovanje s pridelovalci kav za nas zelo pomembna, smo leta 2018 obiskali kooperativo Aruco.

Kako je potekal naš obisk leta 2018 in kako živijo kavni pridelovalci, združeni v kooperativo Aruco, si lahko pogledaš v spodnjem videu.

Potovanje v dežele kave - Srednja Amerika 2018

Od takrat so kave Aruco stalnica v naši ponudbi. Izbran mikrolot, ki trenutno bogati našo ponudbo, je pridelek Miguela Angela Paza. Kava navdušuje z okusi papaje, ananasa, temne čokolade in vanilje, ki se prepletajo v skodelici kave. Naravni način procesiranja s sušenjem na soncu v kavi poudari sadne note.

Doživite in okusite kavo, ki podpira trajnosten način pridelave in sodelovanje med vsemi, ki smo vpeti v kavno verigo od zrna do skodelice.

kava v skodelicah

Prejšnji članekUjemite pomladno eksplozijo barv s Huawei nova 9 SE
Naslednji članekSvetovni dan Zemlje: Pomagajte pri čiščenju reke Amazonke

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.