Kakšne so prednosti vroče čokolade?

Čokolada in kakav
Foto: WS Studio iz iStock

Skodelica vroče čokolade nam že s svojim bogatim vonjem nariše nasmeh na obraz. Si vedel, da ima ta napitek tudi svoje prednosti? Govorimo seveda o vroči čokoladi z visokim deležem kakava in nizko vsebnostjo sladkorja. V nadaljevanju ti predstavljamo 5 prednosti te slastne zimske pijače.

Kakav vsebuje antioksidante

Raziskovalci z Univerze v Cornellu trdijo, da ima kakav kar dvakrat toliko antioksidantov kot kozarec rdečega vina in trikrat toliko kot zeleni čaj. Antioksidanti prispevajo k zmanjšanju vnetnih procesov in spodbujanju imunskega sistema. Temna čokolada z visoko vsebnostjo kakava je zato prava izbira.

Kakav prispeva k zdravju srca

V American Heart Association (op. p. Ameriško združenje za srce) pravijo, da ima kakav velik vpliv na naše srce, saj znižuje tveganje za srčni napad. Ponovno so v igri antioksidanti, ki so povezani z nižjim tveganjem za bolezni srca in nižanjem holesterola.

Zdravnik opravlja ultrazvok srca na pacientu
Foto: Ivan-balvan iz iStock

Kakav spodbuja naš spomin

Študija iz leta 2013 je odkrila povezavo med vročo čokolado in izboljšanim spominom. Dve skodelici vroče čokolade na dan bi lahko pomagali zaustaviti pojav Alzheimerjeve bolezni. Leta 2014 so znanstveniki potrdili prvi dokaz, da lahko uživanje kakava poveča kognitivne funkcije.

Kakav izboljša tvoje razpoloženje

Čokolada nas osreči, ker vsebuje kofein, serotonin in triptofan. Za najbolj zdravo skodelico vroče čokolade je seveda treba uporabiti nesladkan kakav ali temno čokolado, ki vsebuje najmanj 85 % kakava.

Kakav ima številne prednosti za tvojo kožo

Kakav (ne čokolada) ima kljub splošnem prepričanju, da povzroča mozolje, v resnici ugodno vpliva na tvojo kožo. Dolgotrajno uživanje kakava namreč prispeva k zaščiti pred soncem, cirkulaciji krvi v koži in izboljša teksturo ter navlaženost tvoje kože.

Ženska si na obraz maže kremo
Foto: Strelciuc Dumitru iz iStock

Vroča čokolada

Opisane prednosti seveda veljajo za vročo čokolado, kjer je veliko kakava in malo sladkorja. Najboljšo vročo čokolado najdeš pri Chocomarju, kjer imajo v ponudbi tudi extra temno. Njihovo celotno ponudbo najdeš na njihovi spletni strani, nekatere okuse pa dobiš v trgovinah Mercator in Tuš.

info@rokmar.si | Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

marketing [afna] nevtron.eu

Marketing

Prejšnji članekŠtudent priporoča: nove slikanice pri založbi Morfem
Naslednji članekNa uspešnico čakajo tudi eno leto!
info@rokmar.si | Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

marketing [afna] nevtron.eu

Marketing

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.