Koktejl White Russian, z receptom do navdiha filmske uspešnice

Koktejl, navdihnjen po filmski uspešnici Big Lebowski
Koktejl, navdihnjen po filmski uspešnici Big Lebowski Foto: on imdb

Nekateri koktejli so postali slavni zaradi zgodovinskih dogodkov, drugi zaradi svojih zvenečih imen, tretji zaradi odličnega okusa. Le sem in tja pa najdemo koktejl, ki je zaslovel zaradi filma. Govorimo o koktejlu White Russian, ki je bil skoraj pozabljen vse do premiere kultne komedije Veliki Lebowski (The Big Lebowski).

White Russian je nadgradnja koktejla Black Russian in nobeden izmed njiju nima zares veze z Rusijo. Ime izhaja le iz tega, da je glavna sestavina vodka. Medtem ko je Black Russian mešanica kavnega likerja oz. Cahlue in vodke, je White Russianu dodana še smetana na vrhu.

Recept za White Russian koktejl

Ko mešamo vodko in kavni liker težko naredimo napako, saj se okusa lepo ujemata. Smetana doda še bogatejši okus in prikrije kakšen kiks v razmerju Cahlue in vodke. Ker je koktejl sestavljen iz le treh sestavin je priporočljivo poskrbeti, da so te res kvalitetne. Vsaka je pomembna.

Da se bomo počutili kot pravi The Dude iz Velikega Lebowskega potrebujemo:

  • 2 merici vodke
  • 1 merico kavnega likerja
  • 1 merico smetane

Priprava

Vodko in kavni liker dobro premešamo in ohladimo. Natočimo ju v kozarec poln ledu in dodamo smetano. Vse skupaj ponovno premešamo vendar ne čisto do konca, naj nekaj smetane ostane na vrhu.

Alcoholic coffee creamy cocktail in glass glass on white background
Recept za koktejl White Russian Foto: Dmitrij Galacewicz iz iStock

The Dude je slaven po svojih belih brkih medtem ko pije White Russian, če pa se želiš temu izogniti, naj te ne bo sram uporabiti slamico.

Pa veselo mešanje.

Prejšnji članekNovartis BioCamp 2024: Prijave so že odprte
Naslednji članekKatera so največja mesta na svetu?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.