Kuhanje za začetnike: kako pravilno skuhati makarone

Italian Tuna conchiglie pasta with green beans, olives and red onion. Healthy diet food.
Foto: DronG iz iStock

V svetu kulinarike se zdi kuhanje makaronov preprosta naloga, a se za tem skriva več kot le vretje vode in dodajanje testenin. Obstaja namreč več zapletenih korakov in trikov, ki naredijo razliko med povprečno in vrhunsko pripravljenimi makaroni. Precej lepljivi in preveč kuhani makaroni namreč niso nobena redkost, zato smo zate pripravili nekaj nasvetov, kako lahko pri makaronih dosežeš popolno teksturo in okus. Torej, kako skuhati makarone?

Izbira pravih makaronov pred kuhanjem

  1. Izbira makaronov – kupi makarone, ki ustrezajo receptu in tvojim preferencam. Na trgu se namreč pojavljajo različne vrste makaronov, ki ponujajo tudi različne izkušnje.
  2. Izberi dovolj veliko posodo za kuhanje – pri izbiri bodi pozoren na količino makaronov, ki jih imaš namen skuhati, saj potrebujejo dovolj prostora, da se lahko enakomerno skuhajo in ne postanejo lepljivi. Nato v posodo nalij zadostno količino vode.
  3. Dodaj primerno količino soli – soljenje vode je ključno za izboljšanje okusa makaronov že med samim kuhanjem. Sol dodaj vodi, ko ta zavre. Pri dodajanju soli je priporočljivo upoštevati splošno smernico soljenja, ki narekuje, da se litru vode doda 1 do 2 žlici soli. Količina soli pa se seveda lahko prilagodi osebnim preferencam.
pasta, italian cuisine, ingredients
Foto: 1195798 iz Pixabay

Kako skuhati makarone?

4. Makarone mešaj – ko makarone dodaš v vrelo vodo, je pomembno, da jih minuti mešaš z žlico, saj boš tako preprečil, da bi se zlepili skupaj. Bodi pozoren na to, da med mešanjem ne poškoduješ teksture makaronov.

5. Upoštevaj čas kuhanja, ki je napisan na embalaži – makaroni so si med seboj različni, zato se tudi čas kuhanja posameznih vrst makaronov razlikuje. Najbolje je upoštevati čas kuhanja, ki je naveden na embalaži.

6. Zagotovi, da bodo makaroni al dente – nekaj minut pred predvidenim koncem kuhanja poskusi makarone, saj boš tako preprečil, da bodo makaroni preveč kuhani.

Kuhanje makaronov od A do Ž
Kuhanje makaronov od A do Ž Foto: Vladimir Kokorin iz iStock

Po kuhanju

7. Takoj odcedi makarone – ko so makaroni kuhani, vodo čim prej odlij, saj boš tako preprečil, da bi se makaroni v vodi še naprej kuhali, kar bi privedlo do mehkih in razkuhanih makaronov.

8. Ne spiraj makaronov pod hladno vodo – hladna voda z makaronov spira škrob, kar lahko prepreči, da bi se omaka dobro prijela na makarone.

9. Dodaj malo masla – tako boš preprečil, da bi se makaroni med seboj zlepili po tem, ko se ohladijo.

10. Makarone čim prej postrezi – najbolje je postreči sveže kuhane makarone, saj so takrat najboljši. Svežin in vroči makaroni pa imajo tudi manjšo možnost, da se zlepijo med seboj.

Homemade Italian fettuccine pasta with mushrooms and cream sauce (Fettuccine al Funghi Porcini). Traditional Italian cuisine. Served on a dark table with a rustic wooden background. Close-up
Foto: Mladenovic iz iStock

Upoštevaj zgoraj naštete korake, saj boš tako užival v makaronih, ki se bodo ponašali z izjemno strukturo in okusom.

Junior novinar

Prejšnji članekKadrovske štipendije Ljubljana: MOL razpisala kadrovske štipendije za leto 2023/24
Naslednji članekDesa Muck izdala knjižico “Blazno resno o HPV”: Obvezno branje za starše!
Monika Martinc

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.