Desa Muck izdala knjižico “Blazno resno o HPV”: Obvezno branje za starše!

desa

Knjižica »Blazno resno o HPV« je nadaljevanje uspešnice izvrstne pisateljice Dese Muck, Blazno resno o seksu, obenem pa odlična podpora staršem pri odločanju o cepljenju proti HPV.

 

hpv1V šolskem letu 2021/22 smo v Sloveniji zabeležili le 43,7-odstotno precepljenost šestošolk proti HPV, kar predstavlja najnižjo stopnjo precepljenosti deklet od uvedbe programa cepljenja proti HPV v državi. Strokovnjaki pozivajo starše mladostnic in mladostnikov, naj svojim otrokom omogočijo cepljenje proti HPV, saj s tem zmanjšajo tveganje za resne bolezni v prihodnosti.

Pomembna novost v novem šolskem letu 2023/24 – cepljenje proti HPV gre sedaj v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja še za dve dodatni generaciji fantov, in sicer pri sistematskem pregledu v  prvem in tretjem letniku srednje šole. Poleg tega se še vedno lahko brezplačno cepijo tudi zamudnice in zamudniki.

Priznana slovenska pisateljica Desa Muck je na včerajšnji novinarski konferenci na Onkološkem inštitutu predstavila svojo novo knjižico “Blazno resno o HPV”. Publikacija je nastala v sodelovanju s strokovnjaki, ki se vsakodnevno srečujejo s posledicami okužbe s HPV in na hudomušen način nagovarja vse starše, ki so pred odločitvijo o cepljenju svojih otrok proti HPV v šestem razredu osnovne šole.

hpv2Desa Muck je poudarila: »Doletela me je velika čast, da smem sodelovati v tako pomembnem projektu, kot je vzpodbujanje staršev k razmisleku o cepljenju otrok proti posledicam virusa HPV. Zame je privilegij, kadar lahko kakorkoli prispevam k napredku javnega zdravja in ozaveščanju. Privilegij je tudi, ker sem se ob delu srečala z izjemnimi ljudmi, ki so z vsem srcem v svojem poslanstvu. Glede na vse strokovne podatke, ki so mi bili na voljo, in glede na vse, kar so s tem cepljenjem v preteklosti dokazano že dosegli, zdaj tudi sama verjamem, da se na tem področju lahko stori ogromno in v največji meri zmanjša zbolevanje za rakom pri ženskah in moških, ki so jo slabše odnesli pri okužbi z virusom HPV. Če imate kakršnekoli dvome o upravičenosti cepljenja, se prej zares dobro poučite, preden boste cepivu rekli ne in ogrozili zdravje svojih otrok v prihodnosti.«

Publikacijo “Blazno resno o HPV” lahko najdete na spletni strani www.blaznoresno.si. Tam vas čaka tudi zvočna knjižica.

Foto: Miha Fras

hpv23 hpv22

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.