Kuhanje za začetnike: kako pravilno skuhati riž

steaming mixed vegetables in the wok, asian style cooking vegetarian and healthy, selected focus, narrow depth of field
Foto: fermate iz iStock

Kuhanje riža se sliši enostavno opravilo, ampak če si ga že kdaj poskusil skuhati, verjetno veš, da ni tako lahko, kot se zdi na prvi pogled. Riž velikokrat postane pacast in lepljiv, lahko pa se tudi zgodi, da je po koncu predvidenega časa za kuhanje kuhan preveč oziroma premalo. Kako torej do popolno skuhanega riža? V nadaljevanju članka si lahko prebereš nekaj trikov in nasvetov, ki ti bodo olajšali kuhanje riža in bo ta tak, kot ga ješ v azijskih restavracijah ?.

Pred kuhanjem

Če še nisi slišal za dve zlati pravili, potem verjetno riž pripravljaš narobe že ves čas.

  1. Riž vedno speri! Z mrzlo vodo riž speri vsaj dvakrat. Vzelo ti bo dodatnih 20 sekund, vendar je vredno. S spiranjem se boš znebil odvečnega škroba, ki povzroči lepljivost riža. Spiraj toliko časa, dokler voda ne postane bistra.
  2. Razmerje 1:2! Za skoraj vse vrste riža velja razmerje: 1 skodelica riža, 2 skodelici vode. Če to ne bo držalo za tisto vrsto riža, ki jo kuhaš, boš ta podatek našel na embalaži. V primeru, da delaš rižoto, poskusi eno skodelico vode zamenjati za zelenjavno ali govejo juho. Tako bo rižota še bolj okusna.

Med kuhanjem

  1. Zavri vodo. Šele ko bo voda zavrela, dodaj sol in riž. V vodo lahko vmešaš tudi malo masla, da bo riž boljšega okusa.
  2. Riž mora bit veš čas pokrit. Ko se riž začne kuhati, zmanjšaj temperaturo kuhinjske plošče na neko vmesno vrednost in pokrij riž. Tudi če te bo zanimalo, kaj se dogaja v posodi, ne dviguj pokrovke.
  3. Nižja temperatura! Riž naj se ves čas kuha pri nižjem vrelišču, saj se bo tako kuhal počasneje in bo lažje vpil vodo.
  4. Riža med kuhanjem ne mešaj.
  5. Beli riž preveri pri 18-ih minutah in rjavi pri 30-ih. Tvoj indikator naj bo riž in ne voda. Če si poskusil riž in imaš občutek, da je kuhan, potem je riž kuhan, tudi v primeru da je v ponvi ostalo še malo vode. Te se znebiš tako, da posodo nagneš in riž odcediš.

Po kuhanju

  1. Izklopi štedilnik in pusti riž počivati še par minut. Fun fact: Na kitajskem kuhan riž pustijo stati v pokriti kozici še 15 do 20 minut, saj tako zrna še dodatno nabreknejo.
  2. Preden riž postrežeš, ga premešaj z vilicami, da ga razrahljaš.

Če se boš držal teh pravil, boš pravilno skuhal rahel, popoln riž!

 

VIRdelish.com
Prejšnji članekKje lahko študent unovči svoj turistični vavčer?
Naslednji članek5 najbolj arogantnih zvezdnikov na svetu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.