Kuhano pivo, hit letošnjega decembra + Recept za kuhano pivo

Recept za kuhano pivo
Recept za kuhano pivo Foto: kameo0501 iz Pixabay

Kuhano vino uživamo že tisoče let. »Kuhančka« so pili že Rimljani, ko so pogreli vino in dodali poper ter druge začimbe. In še danes je ena najbolj priljubljenih zimskih pijač prav kuhano vino, ki prijetno diši in se iz njega kadi na božičnih stojnicah. Kaj pa kuhano pivo?

Kdo je že slišal za kuhano pivo?

posoda
Posoda za gretje piva v obliki čevlja. Foto: on etsy

Pred 20. stoletjem je bilo kuhano pivo priljubljena izbira v angleških in ameriških gostilnah ter domovih, še posebej pozimi. Razvili so celo posebna orodja, kot je bil grelnik piva v obliki škornja iz 18. stoletja. Bakrena ali železna posoda, v katerega so postavili vrč napolnjen s pivom, nato pa celo reč postavili nad ogenj.

Nekateri so verjeli, da ima pitje vročega piva blagodejen vpliv na zdravje. Hladne pijače naj bi namreč povzročale pešanje vida in izgubo teže (kar je bilo slabo v viktorijanski Angliji).
Pred izumom hladilnikov so morali ljudje mnoge jedi in pijače začiniti že samo iz higienskih razlogov. To je morda še najbolj očitno v indijski kulinariki, vendar tudi Rimljani so v kuhano ali nekuhano vino dodajali vse od popra, do medu in kisa. Enako je veljalo za pivo nekaj stoletij nazaj. Vendar pa je s širjenjem novih tehnologij za varjenje in različnih vrst hladno serviranih piv, kuhano pivo izgubilo priljubljenost.

beer, alcohol, brew
Foto: StockSnap iz Pixabay

V zadnjih letih je ta pijača doživela ponovno oživitev in predstavlja alternativo za tiste, ki iščejo bolj blago možnost od kuhanega vina. Najboljše kuhano pivo nastane iz pšeničnih piv, saj njihov okus in nizka grenkoba dopolnjujeta dodatek pomaranče, klinčkov, ingverja in medu. Seveda pa je vse odvisno od kuharja in uporabimo lahko skoraj katerokoli pivo.

Recept za kuhano pivo

Za dve osebi potrebujemo:

  • Dve mali pivi (0,33 l)
  • Dve žlici medu
  • Ingver
  • Janež
  • Klinčke
  • Cimet
  • 1 dl pomarančnega soka
  • nekaj kapjic Angostura bitters (priljubljen ekstrakt, ki se dodaja vrsti koktejlov. Kupimo ga lahko v vsaki bolje založeni trgovini.)

Pivo in začimbe damo skupaj in grejemo deset minut. Pazimo da tekočina ne zavre. Po desetih minutah naše pivo precedimo, da se znebimo nadležnih klinčkov in janeža, počakamo še 5 minut, da se malo ohladi in postrežemo. Za še bolj »fensi« izkušnjo dodajmo malo pomarančno lupino.

Preveri tudi spodnji recept za kuhano pivo!

Beer, Mulled and Spiced for the Holidays!

Prejšnji članekBlue Eye Samurai: Mojstrovina, ki je postala svetovni hit
Naslednji članekFjällräven verjame, da lahko s pravo opremo in znanjem prav vsak tudi pozimi uživa v naravi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.