Laboratorijsko pridelano meso je le še vprašanje časa

Meat sample in open disposable plastic cell culture dish in modern laboratory or production facility. Concept of cultured meat, cellular agriculture, slaughter-free eco friendly concept.
Foto: anyaivanova iz iStock

V laboratoriju vzgojeni piščanci bodo kmalu realnost na policah trgovin, saj je ameriška agencija za hrano in zdravila odobrila prvi korak do tržne odobritve piščančjega mesa. Podjetje Upside Foods je na poti, da postane prvo podjetje, ki bo zaključilo regulativni postopek.

Vendar ni vse tako enostavno

Podjetje s sedežem v Kaliforniji v laboratorijih iz celic vzgaja pravo piščančje meso in tako piščancem prihrani mračno življenje v kletkah in morebitni zakol. »Vzamemo majhen vzorec zdravih piščančjih celic. Postavimo ga v okolje, bogato s hranili, in mu omogočimo, da zraste v čisto in čisto meso, ki je pripravljeno za kuhanje in uživanje,« pojasnjuje podjetje Upside Foods.

Vendar je treba oblastnike prepričati o tej novi tehnologiji, ki lahko prestraši tako vegane kot mesojedce. Ameriško Ministrstvo za kmetijstvo za varnost hrane in ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) sta vedela, v katero smer to pelje, zato sta leta 2019 sodelovala pri razvoju uradnega regulativnega postopka za novo nastajajoče laboratorijsko vzgojeno meso. V tej ureditvi FDA ureja del postopka gojenja celic, nato pa sta ameriški Ministrstvo za kmetijsko in Služba za varnost hrane in inšpekcijski nadzor prevzeli nadzor nad obdelavo celic in nadaljnjimi koraki.

Raw meat sample in laboratory Petri dish. Cultured lab grown meat or meat examination concept.
FDA ureja del postopka gojenja celic, nato pa sta ameriški Ministrstvo za kmetijsko in Služba za varnost hrane in inšpekcijski nadzor prevzeli nadzor nad obdelavo celic in nadaljnjimi koraki. Foto: nevodka iz iStock

Potrebnih je še veliko korakov

»Posvetovanje agencije FDA s podjetjem pred dajanjem na trg je vključevalo oceno proizvodnega procesa podjetja in materiala gojenih celic, pridobljenega v proizvodnem procesu, vključno z vzpostavitvijo celičnih linij in celičnih bank, nadzorom proizvodnje ter vsemi sestavnimi deli in vložki,« je v izjavi zapisala FDA. »Prostovoljno posvetovanje pred trženjem ni postopek odobritve. Namesto tega pomeni, da po naši skrbni oceni podatkov in informacij, ki jih je posredovalo podjetje, v tem trenutku nimamo dodatnih vprašanj glede zaključka podjetja o varnosti.«

Pomemben je prvi korak, sledilo pa bo še veliko korakov. Za zdaj je edino laboratorijsko vzgojeno meso na svetu, ki ga je regulativni organ odobril za komercialno prodajo, piščančji izdelek, ki se prodaja v Singapurju. Ker pa se številna zagonska podjetja za celično kmetijstvo ukvarjajo z mesom brez zakola, lahko pričakujemo, da se jih bo kmalu več lotilo regulativnega postopka.

Close-up Of Researcher Inspecting Meat Sample In Laboratory
Do laboratorijskega mesa na trgovskih policah bo vodilo še veliko korakov. Foto: AndreyPopov iz iStock

Mesna industrija bi se spremenila

»To je prelomni trenutek v zgodovini hrane,« je po poročanju New Atlasa dejala izvršna direktorica podjetja Upside Foods Dr. Uma Valeti. »Ta mejnik pomeni velik korak k novemu obdobju v proizvodnji mesa in navdušena sem, da bodo ameriški potrošniki kmalu lahko jedli okusno meso, ki je pridelano neposredno iz živalskih celic.«

Kot vemo iz preteklosti, kar je v ZDA, kmalu pride tudi v Slovenijo. Glede na to, da mesna industrija veliko prispevka k globalnemu segrevanju, je le še vprašanje časa, kdaj se bodo prvi laboratorijski mesni izdelki pojavili na trgovskih policah.

Top view of cultured chicken meat concept for artificial lab grown in vitro cell culture meat production with frozen packed raw meat with yellow chicken meat label
Kdaj bomo lahko videli takšne izdelke na trgovskih policah? Foto: Firn iz iStock
VIRInhabitat
Prejšnji članekNova študija o evoluciji možganov lobopodov bo spremenila učbenike
Naslednji članekHoroskop 101: Vse, kar moraš vedeti o Ovnih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.