Najboljši sladoled v Ljubljani za leto 2023

Female hand holding ice cream cone on the water chanal and bicycle on the background in Ljubljana city. Slovenian street food
Foto: RossHelen iz iStock

In Your Pocket se je tudi letos podal na misijo najti najboljši sladoled v Ljubljani. Ponudniki so dandanes že precej diferencirani v smislu sladoleda, ki ga strežejo; v Ljubljani imamo na voljo gelato po italijanskem zgledu, domače sladolede najrazličnejših okusov, sladoledne rolice in še marsikaj drugega, kljub temu pa je komisiji uspelo iz vse te ponudbe izolirati najboljše sladolede.

Redko kaj lahko prekaša kepico ali dve na vroč poletni dan – ta seznam najboljših ponudnikov sladoledov v Ljubljani pa naj ti olajša odločitev, kje se najprej oglasiti. Torej, kam v Ljubljani na najboljši sladoled?

1. Vigò

Vigò
Vigò Foto: on vigo-icecream.com

Zmagovalec te verjetno ne bo presenetil; iz ust do ust se tako ali tako že prenaša novica, da je Vigò top lokacija s sladoledom, zdaj pa je to še uradno.

Nudijo preko 20 osvežujočih sadnih in pa bolj sladkih okusov sladoleda, ki ga moraš vsaj enkrat poskusiti.

2. Cacao

Cacao
Cacao Foto: on cacao.si

Cacao ima po Ljubljani odprtih že več svojih poslovalnic, najdeš ga pa tudi na slovenski obali in pa v Pragi, s čimer so prvič vstopili na svetovni trg.

Lahko torej izbiraš, ali si ob izvrstnem sladoledu želiš pogled na Ljubljanico in ljubljanski grad v centru, na morje v Portorožu, ali pa na zelenje v centru BTC. Lahko pa obiščeš tudi najmanjšega v franšizi v centru Evropa.

3. Gelateria Romantika

Gelateria Romantika
Gelateria Romantika Foto: on Facebook

Marsikdo od domačinov meni, da ima ta sladoledni butik najboljši sladoled v mestu, Lonely Planet pa je celo namignil, da je po njihovem mnenju najboljši na svetu.

Sladoledna mojstrica Mateja Jerovšek, ki se je šolala v sladoledni šoli v Italiji, konsistentno ustvarja nenavadne kombinacije, na katere verjetno sploh še nisi pomislil, vendar so te dobrodošla sprememba od običajnih okusov.

Zelo radi v sladoled inkorporirajo zelenjavo in zelišča, imajo pa tudi okus, ki je namenjen psom, da se tvoj prijatelj lahko posladka s tabo.

4. Café Plato

PLATO Café
PLATO Café Foto: on Facebook

V Platu si lahko privoščiš sladoled v objemu modernega, prijetnega dekorja. Zaradi kombinacije teh dveh stvari kar ne boš hotel zapustiti kavarne – k sreči ima tudi restavracijo, ki ti pripravi okusen obrok, da lahko še podaljšaš svoj obisk.

5. Kavarna Zvezda

Kavarna Zvezda
Kavarna Zvezda Foto: on hotelslon.com

Zvezda že leta pobira nagrade za svoje sladice, zato ni nič nenavadnega, da tudi njihov sladoled dosega visoke standarde, ki so si jih postavili.

Sofisticiran notranji dizajn privablja tako fine gospe kot mlade pare, reden dotok gostov pa jim je v preteklosti omogočil možnost odprtja vedno več poslovalnic v Ljubljani – najnovejša je imela otvoritev leta 2021 ob parku Zvezda.

6. McCafé

McCafé
McCafé Foto: on Wikipedia

Za vse, ki ste ravnokar dvignili skeptično obrv – so stvari, ki jih je treba izpostaviti v bran McDonaldsovi kavarni. Nekaj je na tem, da vedno veš, kaj lahko pričakuješ; hitro, zanesljivo postrežbo, nizke cene, konsistentno dobre okuse. Poleg tega lahko vse to dobiš iz udobja lastnega avta, saj imaš vedno možnost, da se preprosto zapelješ skozi Drive Thru in prevzameš naročilo brez najmanjšega truda.

7. DiMatteo Gelateria

Gelateria DiMatteo
Gelateria DiMatteo Foto: on Facebook

Ko ti zadiši pristen italijanski gelato, se ustavi pri DiMatteu, ki gre še korak dlje in gelato kombinira z modernimi okusi. Njihov sladoled je narejen iz dnevnega svežega mleka in smetane iz lokalnih kmetij, kar je zagotovo okusiti pri kremastosti sladoleda.

Tudi vegani in tisti z laktozno intoleranco bodo dobili nekaj zase.

8. Lolita

Lolita
Lolita Foto: on kaval-group.si

Ni povsem jasno, ali ljudje v Lolito zahajajo zaradi osupljivega, sofisticiranega ambienta, zaradi izvrstnega sladoleda ali zaradi koktejlov, ki prav tako pobirajo nagrade.

Sladoled ustvarjajo sami po domačih receptih, ki pa jih je navdihnila francoska šola. Priprava sladoleda sledi njihovemu prepričanju, da si ljudje želijo več ponudbe naravnih okusov in sladoledov z manj sladkorja in smetane. Očitno imajo prav, sodeč po zadovoljnih gostih.

9. Lučka na Bregu

Lučka na Bregu
Lučka na Bregu Foto: on Facebook

V Lučki lahko izpolniš svoje otroške sanje s samopostrežnim točenim sladoledom. Izberi si velikost lončka, ga napolni s poljubnim okusom sladoleda in ustvari svojo sladkorno goro z mnogo prelivi, sadja in sladkarijami na voljo za po vrhu. Edina slaba stvar v Lučki na Bregu je to, da se zaradi preveč izbire ne boš mogel odločiti, kaj vse vzeti.

10. Grefino

Grefino
Grefino Foto: on nama.si

Ljudje imajo očitno res radi koncept DIY sladoleda, saj se je na seznamu znašla še ena takšna trgovinica. Osem okusov sladoleda (ki se zamenjajo vsake par mesecev) lahko kombiniraš z več kot 70 različnimi prelivi in posipi.

Ko pa se temperature spustijo, si namesto sladoleda oglej meni z vaflji, palačinkami in churrosi.

Anja Koglot

Junior novinar

VIRIn Your Pocket
Prejšnji članekSrbska parodija serije The Last of Us je nov hit
Naslednji članekSe nam obeta konec študentskega dela kot ga poznamo?
Anja Koglot

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.