Se nam obeta konec študentskega dela kot ga poznamo?

Minister Luka Mesec na novinarski konferenci
Minister Luka Mesec na novinarski konferenci Foto: on gov

Se študentom obeta ena največjih sprememb v zgodovini Sloveniji? Luka Mesec je na posvetu »Stop prekarnosti, čas je za dostojno delo!« izpostavil pomen prekarnosti, dela v Sloveniji in študentskega dela, kar nas tudi najbolj zanima. Se študentskemu delu obeta selitev iz študentskih servisov na zavod za zaposlovanje?

»Če bi študentski delavci svoje delo opravljali preko zavoda za zaposlovanje, bi bilo tudi bistveno bolj gladko in elegantno njihovo prehajanje v redne zaposlitve,« je povedal minister za delo Luka Mesec. V svojem govoru na dogodku, ki je potekal pod okriljem sindikata Mladi Plus, kjer je bilo največ pozornosti usmerjene v prekarno delo, se je dotaknil tudi študentskega dela.

Ukinitev študentskih servisov in prenos k zavodu za zaposlovanje

Naklonjen je ukinitvi študentskih servisov. Kaj bi to pomenilo? V teoriji in prihajajoči praksi to, da se bi študentsko delo preselilo k zavodu za zaposlovanje, ki bi skrbelo za funkcijo posredovanja študentskega dela. Vključujoč z objavami delodajalcev, plačila, varnosti študentskih delavcev in še mnogo drugega.

Slednji korak, ukinitev oziroma preorganizacija študentskega dela, je v programu Levice že nekaj let. Dejstvo pa je, da smo trenutno najbližje temu, da vlada to tudi uresniči, saj take »moči« Levica še ni imela. Se pa pri prenosu funkcije posredovanja študentskega dela porajajo določena vprašanja.

Bi zavod za zaposlovanje to zmogel fizično? Ob približno 150 tisoč dijakov in študentov jih je že v letu 2020 študentsko delo opravljala približno polovica. Bi s trenutnim kadrom zavodi zmogli še dodatnih 80 tisoč oseb, ki opravlja delo pri določenih ponudnikih?

Mechanic And Male Trainee Working Underneath Car Together
Foto: monkeybusinessimages iz iStock

Vlada že od prvega dne navaja tematiko prekarnosti

»Ob prekarnosti ima mariskatero delovno mesto še eno težavo: ustvarjamo zaposlitve, ki jim manjka smisel, izzivi, cilji. Ko se pogovarjamo o družbenih boleznih, kot sta izgorelost ali depresija, te pogosto niti niso posledica preobremenjenosti, količine dela, ampak pomanjkanja smisla tega dela. Ob prekarnosti, ki je problem oblike (zaposlitve), se je treba pogovoriti tudi o vsebini sodobnega dela,« je Luka Mesec povedal o prekarnosti v Sloveniji.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNajboljši sladoled v Ljubljani za leto 2023
Naslednji članekSkoraj 5 milijonov za učbeniški sklad v prihajajočem letu
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.