Najboljši vinski bari v Ljubljani za leto 2023

Najboljši vinski bari v Ljubljani leta 2023
Najboljši vinski bari v Ljubljani leta 2023 Foto: emicristea on iStock

Slovenija je vinska država, o tem ni dvoma. Tako lahko širom države uživamo v okusnih vinih različnih regij in vinskih kleti. Kaj pa, če bi to združili v enem mestu, ki svojih trt nima? Ljubljanski vinski bari so nujen obisk za tiste, ki obiščejo prestolnico. Mednarodni vodič In Your Pocket je pripravil 10 najboljših vinskih barov v Ljubljani.

Najboljši vinski bari Ljubljane so razporejeni po abecednem vrstnem redu.

10. Barigla

Barigla, vinoteka in wine shop
Barigla, vinoteka in wine shop Foto: on barigla

Na Trubarjevi cesti se nahaja Barigla, vinoteka & wine shop. Vinoteka Barigla, je nastala leta 2021 z namenom, da v urbano okolje vnesemo pridih domačnosti in predanosti kulinaričnih dobrot in vina, ki nastaja v sožitju z naravo od ljudi, ki to močno občutijo. Kot so zapisali pri vodiču je Barigla »vinoteka in wine shop z veliko izbiro vin in dolgoletnim strokovnim znanjem«.

9. Dapper

Dapper, trgovina in vinoteka
Dapper, trgovina in vinoteka Foto: on dapper

Prvotno zamišljen kot razstavni prostor za njihovo počasno modo blagovno znamko denim evio, se je koncept razširil na vrsto drugih izdelkov življenjskega sloga – vključno s prej omenjenimi vino in žgane pijače ter BioSing salame, pohištvo in veliko več. Skupaj z ženo Urško je na Igriški cesti Primož Styer odprl Dapper, ki jo bomo pogosto slišali v povezavi z izrazom »vinski terorist« (prevod imena IG profila, ki si ga lasti vodja trgovine).

8. DiVino

Divino, restavracija z odličnim vinom
Divino, restavracija z odličnim vinom Foto: on divino

Restavracija diVino združuje najboljše, kar ponuja skupina Dulcis Gourmet. Ambient restavracije odlično ponazarja koncept diVino, saj združuje moderno arhitekturo in rustikalnost – prav tako, kot je to moč občutiti v kulinariki, ki prihaja izpod rok Chefa. Njihove jedi na eni strani spoštujejo izročilo tradicionalne kulinarike Goriških brd, kjer so naše korenine, na drugi pa se spogledujejo s sodobnimi trendi priprave hrane. Restavracijo najdeš na Ameriški 8 v BTC-ju.

7. Dvorni bar

Dvorni bar
Dvorni bar Foto: on dvornibar

Dvorni bar se nahaja na Dvornem trgu v Ljubljani. Z več kot 100 sortami vina na zalogi je odličen kraj za okušanje lokalnih letnikov, če nimaš časa, da bi se odpravil se v eno od slovenskih vinorodnih dežel.

6. eVino

eVino, prva slovenska spletna vinoteka s fizično lokacijo
eVino, prva slovenska spletna vinoteka s fizično lokacijo Foto: on evino

Poleg pestre ponudbe vin od približno 100 proizvajalcev, ki predstavljajo več kot ducat držav. ponujajo tudi omejen izbor vrhunskih žganih pijač, nekatera gurmanska olja in kise, cigare in kavo Antica. Za vinoteko, ki se nahaja na Šmartinski cesti 53 pa ne gre pozabiti, da gre za prvo slovensko spletno vinoteko.

5. Movia wine bar

Movia Wines
Movia Wines Foto: on movia

Na Mestnem trgu stoji družinska vinoteka Movia, ki želi v slovenski prostor uvesti najvišje standarde kakovosti in odgovornega uživanja vina. Vinoteka Movia se nahaja v osrčju starega mestnega jedra. V toplem domačem okolju se lahko razvajaš ob kozarcu najboljših slovenskih naravnih vin ter izbranih prigrizkih.

4. Strelec Castle Wine Bar

Restavracija Strelec
Restavracija Strelec Foto: on strelec

Večkrat nagrajena restavracija se nahaja v eni najbolj očarljivih znamenitosti Ljubljane, slikovitem Lokostrelskem stolpu Ljubljanskega gradu, in se ponaša s prestižnim Michelinovim znakom »The Plate« ter pohvale vrednimi 17 točkami, ki jih je podelil vodnik restavracij Gault- Millau že tretje leto zapored. »Poskusi odlična slovenska vina v novem najbolj kulskem prizorišču gradu s pogledom na mesto,« so zapisali pri vodiču In Your Pocket.

3. Vinoteka Štorija

Vinoteka Štorija
Vinoteka Štorija Foto: on štorija

Vinoteka s širokim naborom najkakovostnejšega slovenskega in zamejskega vina ter someljejem, ki ti med njimi pomaga najti pravega za tvoj okus. Na policah boš našel vina butičnih, manj komercialnih domačih vinarjev, ekološko pridelana biodinamična vina ter oranžna vina, ki tako doma kot po svetu zbujajo vedno več zanimanja. Našel jo boš na Trubarjevi.

2. Šuklje wine bar

Wine Bar Šuklje
Wine Bar Šuklje Foto: on šuklje

Živahen vinski bar v stari Ljubljani z izborom več kot 450 vinskih etiket iz Slovenije in celega sveta. Z mesečnim spreminjanjem vinske karte na kozarec, ki vsebuje več kot 30 vin, lahko ob vsakem obisku poizkusiš nekaj novega. Vino lahko okušaš tudi glede na svoj vino music mood, naj bo to “easy pop” ali “complex rock”, najde se prava buteljka zate.

1. TaBar

Tabar
Tabar Foto: on tabar

Ta izjemno sodoben koncept združuje restavracijo in bar s tapasi na slovenski način z odlično izbiro vin od nekaterih najboljših proizvajalcev v državi. Kot pravijo sami: »Izbire je veliko! Se sprašuješ, ali se hvalimo z vinsko karto? Da, se. Ker je ena najboljših v vsej državi. In vsebuje samo lokalna naravna vina. Nora vina, divja vina, drugačna vina. Nič drugega kot vrhunsko.«

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekVeščec, spoštovanje ne ustvari zgodovine: Kako je zapadla serija The Witcher?
Naslednji članekTo je 5 koktajlov, ki bo zaznamovalo letošnje poletje

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.