Najdražje jedi na svetu

Predstavljamo ti nekaj jedi, za katere moraš odšteti celo premoženje.

 1. Najdražji burger
  Kje ga lahko najdete: Serendipity 3, New York
  Cena: 295 dolarjev
  Kaj ga dela tako dragega: Le Burger Extravagant sestavlja cenjena japonska govedina wagyu, prepojena z maslom iz belih tartufov, čedar James Montgomery, črni tartufi in ocvrto prepeličje jajce. Vse skupaj vam postrežejo na štručki, posuti z zlatim prahom in namazani z maslom iz belih tartufov, zraven pa dobite še kislo smetano in kaviar. In kot da ne bi bilo že to dovolj, vam ob burgerju ponudijo še z diamanti posut zlat zobotrebec.
 2. Najdražji desert
  Kje ga lahko najdete: Serendipity 3, New York
  Cena: 25.000 dolarjev
  Kaj ga dela tako dragega: Frrrozen Haute Chocolate sladoledni sundae sestavlja mešanica 28 kakavov, od tega 14 najdražjih na svetu. Okrašen je z užitnim zlatom in postrežen v kupi, obrobljeni s prav tako užitnim zlatom. Za nameček je na dnu sladoledne kupe še 18-karatna zlata zapestnica z enokaratnim diamantom, desert pa jeste z zlato žličko, okrašeno z diamanti – oboje lahko po obedu odnesete s seboj domov.
 3. Najdražja pita
  Kje jo lahko najdete: The Fence Gate Inn, Lancashire, VB
  Cena: 14.260 dolarjev ali 1.781 na kos
  Kaj jo dela tako drago: Ta mesna pita je pripravljena iz fileja govedine wagyu v vrednosti 870 dolarjev, kitajskih gobic matsutake (te stanejo okoli 800 dolarjev na kilo), črnih tartufov in francoskih modrih gob (okoli 300 dolarjev/kg). Za omako uporabijo dve steklenici vina Chateau Mouton Rothschild letnik 1982 (1.740 dolarjev za steklenico), testo pa je prekrito z užitnim zlatom.
 4. Najdražja juha
  Kje jo lahko najdete: Kai Mayfair, London
  Cena: 190 dolarjev za skodelico
  Kaj jo dela tako drago: Juha, poimenovana Buddha Jumps Over the Wall (Buda skače čez zid), je pripravljena iz plavuti morskega psa, morskega ušesa, japonske rožne gobe, morske kumare, posušenih pokrovač, piščanca, šunke huan, svinjine in ginsenga. Naročila sprejemajo pet dni vnaprej, tako da lahko kuhar poišče vse te eksotične sestavine
 5. Najdražja pica
  Kje jo lahko najdete: Margo’s Pizzeria, Malta
  Cena: 2.400 dolarjev
  Kaj jo dela tako drago: 100 gramov belih tartufov in pozlata. Naročila sprejemajo en teden vnaprej, picerija pa ves izkupiček od te pice podari v dobrodelne namene.
 6. Najdražji hot dog
  Kje ga lahko najdete: Capitol Dawg, Sacramento
  Cena: 145,49 dolarjev
  Kaj ga dela tako dragega: California Capitol City Dawg, kot se imenuje, je skoraj pol kilograma težak in          45     centimetrov dolg goveji hot dog s francosko gorčico, česnovo-zeliščno majonezo, dušenimi šalotkami, mešano mlado listnato zelenjavo, prekajeno šunko, švedskim sirom iz losa (400 dolarjev/kg), paradižnikom, suhimi brusnicami ter balzamičnim prelivom iz olivnega olja, popra, bazilike, brusnic, hruške in kokosom. Vse skupaj postrežejo v zeliščni fokači, premazani z maslom iz belih tartufov.

Tiina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.