Nasveti za najbolj slastne pite

Homemade autumn apple pie corner border. Top view table scene over a rustic wood background with copy space.
Foto: jenifoto iz iStock

Začenja se obdobje sladkanja in veselja. Prihaja veseli december in mnogi v tem času posežejo po raznih slastnih receptih. Pogosto spečemo tudi kakšno pito. Da bi bile le te kar najboljše, tako zate, kot za vaše najdražje, ti predstavljamo nekaj korakov, do garantirano odlične pite.

1Sestavine hrani na hladnem

Maslo je treba do uporabe hraniti v hladilniku. Ne dajaj masla iz hladilnika, vse do trenutka, ko ga potrebuješ in ga po uporabi tudi takoj vrni v hladilnik.

Dodaj kocke ledu v merilno skodelico in jo napolni z več vode, kot jo potrebuje; dodaj ledeno mrzlo vodo mešanici za pecivo po žlico naenkrat.

2Po vsakem koraku testo ohladi

Testo takoj po mešanju zavij in ohladi, da moka vpije vso tekočino.

Ko ga razvaljaš in obložiš v pekač za pito, ga ohladi, da se testo sprosti in prepreči, da bi se v pečici skrčilo.

Za pite z dvojno skorjo razvaljaj zgornjo skorjo in jo ohladi na ravnem krožniku ali pekaču, obloženem s pergamentom, medtem ko pripravljaš nadev za pito.

3Čim manj posegaj po testu

Poskusi zakrpati razpoke v testu, namesto da ponovno valjaš skorjo. Pretirano ravnanje naredi pecivo trdo.

4Pri valjanju testa uporabi čim manj moke

Pecivo lahko absorbira odvečno moko, zaradi česar bo tudi žilavo. Ko testo razvaljamo, moko odstranimo s slaščičarsko krtačo ali pa jo nežno očistimo z robom čiste kuhinjske krpe.

5Navadne skorje ali pite z nadevom peci v vroči pečici, da se struktura skorje strdi

Večina receptov zahteva visoko začetno temperaturo in nato znižano temperaturo pečice do konca časa pečenja. Za quiche, pite s kremo in kremne pite je dobro, da skorjo predhodno spečete, takšen način priprave imenujemo tudi »slepa peka«.

6Odzračite pite z dvojno skorjo

Na zgornji skorji naredi zareze ali pa uporabi okrasno rezalce. To omogoča uhajanje pare, kar je še posebej pomembno pri sadju z visoko vsebnostjo vlage. Za pito lahko ustvariš tudi mrežast vrh.

7Za zaščito skorje uporabite aluminijasto folijo ali »ščitnike za pite«

Okoli robov skorje ohlapno zložite dva centimetra široke trakove folije, da med dolgotrajno peko ne postane pretemna.

8Pite pečemo na najnižji rešetki pečice na predhodno segretem pekaču

To pomaga preprečiti razmočeno skorjo na dnu. Pekač z robom tudi preprečuje, da bi se sočne sadne pite prelile na tla pečice.

9Svoje pite peci dovolj dolgo

Sadne pite, da se dobro zgostijo, morajo biti dovolj vroče, da nadev zavre. Kremne pite zahtevajo občutljivo ravnanje: če jih preveč spečete, lahko počijo, se odmaknejo od skorje in se »jokajo« ali izgubijo vlago. Kremne pite so pripravljene, ko noževa konica, vstavljena centimeter od sredine, postane čista (sredina se bo strdila, ko se pita ohladi).

10Pusti, da se pite ohladijo, preden jih postrežeš

Nadev potrebuje čas, da se strdi, sicer bo pita tekoča. Peci svoje pite dovolj pred prazničnim obrokom, da ima nadev čas, da se strdi – tople pite ni mogoče preprosto narezati.

Če imaš raje toplo pito, pito ohlapno pokrij s folijo in segrevaj v predhodno ogreti pečici na 70 stopinj C 15-20 minut, preden postrežeš. Sadne pite naj se ohladijo vsaj štiri ure pred rezanjem; pite s kremo se morajo hladiti dve uri, preden jih postrežeš ali ohladiš.

VIRAll recipes
Prejšnji članekSadni jogurti Jogobella so del našega vsakdana že 25 let
Naslednji članekPrihaja 25. Slovenski festival vin!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.